Bent Kahr blev 82 år: En ildsjæl er her ikke mere

25-02-2022 16:04

Annika Knudsen Lorentsen

Igennem hele sit liv har Bent Kahr sat sit spor hos mange hestefolk. Han var engageret i rideklubber flere steder i landet, og fra 1986 til 2014 drev han Bjerringbro og Omegns Sportsrideklub, hvor han sammen med sin hustru Randi Kahr har lært mange børn at ride. Netop for sit engagement i mange rideklubber blev han i 2013 kåret som Årets Ildsjæl i Dansk Ride Forbund

Copyright Ridehesten.com
Bent Kahr var altid flittig til at tage med sine ryttere til stævne. Foto: Privat

En ildsjæl i ridesporten er død. Bent Kahr er sovet ind i en alder af 82 år, efter et liv, hvor han har engageret sig i ridesporten på mange måder. Bents interesse for heste opstod som barn, da hans far, ligeledes var hestemand.

Gennem årene har Bent drevet flere rideklubber på Sjælland og i Jylland, og sidst var det Bjerringbro Og Omegns Sportsrideklub (BOS), som officielt eksisterede fra 1986 til 2014, der nød godt af Bents ekspertise. Klubben holdt til på Bents ejendom, og den daglige ledelse af klubben blev varetaget af Bent og hans hustru Randi Kahr.

– Det er med stor sorg at vi har mistet vores kære ægtemand, far, farfar og morfar Bent Kahr, fortæller Bents søn Morten Kahr i et opslag på sin Facebook-profil. Morten har ligeledes været engageret i klubben som underviser, selvom han igennem mange år har haft sin primære gang i Sportsrideklubben Silkeborg, hvor han også arbejder i dag. 

Copyright Ridehesten.com
Bent Kahr da han modtog prisen som Årets Ildsjæl i Dansk Rideforbund. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Hædret som ildsjæl i rideforbundet
Bent bliver husket som en karismatisk ildsjæl, der satte en ære i at uddanne sine ryttere og hjælpe dem til stævner, og skabe et sammenhold imellem klubbens ryttere. Hvert år arrangerede han ridelejr, og flere gange årligt fik rytterne i klubben lov at sove på rideskolen, hvor de kunne hygge sig med mange forskellige aktiviteter. I 2013 blev Bent indstillet til Årets Ildsjæl i Dansk Ride Forbund, og han endte også med at modtage prisen. Dengang bragte magasinet Ridehesten en artikel, hvor Bent blandt andet udtalte følgende: 

– Ganske kort kan man sige, at jeg bare har været smadderheldig. Jeg har altid gjort det, jeg syntes, var spændende og sjovt. Det der virkelig tæller for mig, er ikke de store præstationer, men at hestene har det godt.

Copyright Ridehesten.com
Et år lykkedes det Bent at hjælpe sine ryttere til at vinde første til fjerdepladsen i Region Øst Cup-finalen, som var en turnering klubben hyggede sig meget med at deltage i. Foto: Privat

Netop derfor husede Bjerringbro og Omegns Sportsrideklub mange forskellige elevheste, og de gamle heste fik lov at holde en ekstra fridag. Mange ponyer blev mere end 30 år, og de har gennem årene oplært mange ryttere, som har fået en god start på deres liv som rytter i klubben. 

Bent blev sammen med sin hustru Randi desuden kåret som årets Bjerringbroer tilbage i 1981.

Copyright Ridehesten.com
Bent observerede altid grundigt, når der blev holdt stævne i BOS. Foto: Privat

Bent har desuden været kendt i springsporten, hvor han har haft sin gang på stævnebanerne med personer som Lindy Fogh Pedersen, Jennifer Fogh Pedersens far og den legendariske springrytter N.K. Hansen, som var stedfar og læremester for Merethe Jensen, der har leveret det bedste individuelle OL-resultat i springning for Danmark.

Copyright Ridehesten.com
Bent søn Morten Kahr til start ved Danish Christmas Show 2008 i sadlen på den hjemmeavlede June. Foto: Ridehesten.com

Heste af egen avl
Det var ikke kun elevponyer og opstaldernes heste, der havde en plads hos Bent i Bjerringbro. Gennem årene avlede han ligeledes flere afkom. 

Han har blandt andet opdrættet hestene Dulight og Kircha, som begge er efter Mosegårdens Dilight, en hingst som Bent var meget glad for at bruge. Bent har ligeledes avlet M-hestene June og Leomann efter Leo-Light. Begge disse afkom er lavet på hoppen Maybritt, der desuden er mor til fem andre afkom efter enten Mosegårdens Dilight, Leo-Light eller Aga-Khan. Alle afkom Bent har avlet. Både June og Leomann har blandt andet gået i sporten med Bents søn Morten. 

Bisættelsen af Bent finder sted i Bjerring Kirke, Bjerring Byvej 22, 8850 Bjerringbro, den 5. marts kl. 11, med efterfølgende reception i Bjerring Forsamlingshus.

Copyright Ridehesten.com
Bent sammen med hesten Nigoni. Foto: Ridehesten.com/Josephine Blossfeld
Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald