Balagur er død

11-12-2019 11:18

Camilla Tiefensee Schrøder

En af Ruslands mest succesfulde Grand Prix-dressurheste i nyere tid, orlovtraveren Balagur, gik bort i går den 10. december i en alder af 29 år

Copyright Ridehesten.com
Alexandra Korelova og Balagur ses her ved VM i Aachen i 2006. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den piafferende travhest Balagur, som har været en af de største stjerner i russisk dressursport gennem de sidste to årtier sammen med Alexandra Korelova, døde i går. Det skriver Eurodressage.

En træls politihest
Balagur e. Raskat/Kolchan var egentlig avlet til travsporten, og den vandt da også et par løb i sine unge dage. Som 3-årig blev den dog solgt videre til det russiske ridende politi, fordi den ikke viste synderligt stort talent for væddeløb. Til gengæld viste den sig senere at have stort talent for de svære Grand Prix-øvelser.

Det forlyder i et opslag på facebooksiden Native russian breeds & horses, at politifolkene ikke var så vilde med at ride Balagur på deres patruljer i gaderne, fordi den hele tiden var så ivrig efter at lave piaffe. Det havde den angiveligt lært af en gammel cirkusartist i vinterhalvåret, mens der var pause fra politiarbejdet.

Theodorescu var imponeret
Måske ville den skimlede hingst gøre opmærksom på sit talent? I hvert fald blev den opdaget af den tidligere olympiske mester Elena Petushkova, som så den i en konkurrence i en lokal rideklub, hvor den var lånt ud til forskellige ryttere.
Dressurrytteren Alexandrea Korelova, som senere skulle deltage i både EM, VM og OL med Balagur, havde også spottet hesten, men det var ikke kærlighed ved første blik. Hun red en Grand Prix-dressurhest for Anatoly Balykin, men da hesten blev skadet, besluttede Balykin på Petushkovas anbefaling at give hende Balagur i stedet, og det var hun ikke så begejstret over.
– Jeg var flov, for der var ingen, der startede dressurstævner på orlovtravere, fortæller hun til Eurodressage.

Men ejeren Balykin sendte en video til Georg Theodorescu i 2002 for at høre hans mening. Den anerkendte tyske træner var begejstret for hesten, og det endte med, at Alexandra Korelova og Balagur flyttede til Tyskland.

Fra travhest til dressurstjerne
Det blev starten på en stor karriere. Ekvipagen repræsenterede Rusland ved WEG i Jerez 2002, OL i Athen 2004, WEG i Aachen 2006, EM i Torina 2007, OL i Hong Kong 2008 og EM i Windsor 2009. Ifølge Eurodressage vandt de tre CDI-klasser i deres karriere: i Braunschweig og i Hagen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

De sidste ti år tilbragte Balagur som pensionist hos den tyske landstræner, Monica Theodorescu i Tyskland, hvor den var i super form lige til det sidste og tjente som læremester for unge ryttere med let dressurarbejde. Sidste ridt var fredag den 6. december, og den 10. december døde den i boksen omgivet af Monica og sin rytter siden 2015, Dania.

Læs også

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen