Merete Haahr
Den engelske velgørenhedsorganisation for kæledyr, Blue Cross har sat fokus på hestens helbred med nogle vigtige og livreddende tips til førstehjælp for hesteejere.
1. Invester i en god førstehjælpskasse
Sørg for, at du altid har en fyldt og veludstyret førstehjælpskasse, som er let tilgængeligt ikke alene i stalden, men også når du er på tur med hesten til stævne eller træning. Hav altid dyrlægens telefonnummer parat.
2. Du skal handle hurtigt
Når der opstår en skade, så er det vigtigt at handle hurtigt, for at forebygge, at skaden bliver værre. Ring til dyrlægen og følg deres råd.
3. Se grundigt på såret
Størrelsen på såret og måden det er opstået på kan have indflydelse på hvor alvorligt det er og hvordan det skal behandles. Selv et lille og ubetydeligt sår kan være livstruende, hvis f.eks. et led eller en sene er blevet beskadiget. Det er vigtigt at kontakte dyrlægen, så de kan rådgive om den fremtidige behandling. Al behandling er med henblik på at stoppe blødningen, rense og desinficere såret og fremme helingen.
4. Læg en god bandage
Hold såret, og området omkring, rent og fri for snavs, spåner eller fugt. Fordel bandagen jævnt og se til, at den er tilstrækkelig fast, men ikke så stram, at den forhindrer blodomløbet.
5. Du skal vide hvordan du tager hestens puls
Hestens hvilepus er 30-60 slag i minuttet. Den vil øges med træning og ved stress, men den kan også øges hvis hesten har smerte eller feber. Tjek pulsen der hvor pulsåren fra ansigtet går ind under underkæben. Når du har fundet pulsåren, tryk let med to eller tre fingre, og mærk pulsen. Tæl pulsen i 15 sekunder og gang med 4 for at få pulsslaget pr minut.
6. Vær opmærksom på hestens åndedræt
Hestens vejrtrækning når den er i hvile, er 8-15 åndedræt pr minut. Tjek det ved at stå ved hestens side, og se på ribbenene der hæver og sænker sig, eller se hvordan næseborene udvider sig med hvert åndedræt.
7. Se efter tegn på halthed
Tegn på halthed kan variere med alt fra let stivhed til alvorlige smerter. Hvis du kender hestens almindelige puls, vil det hjælpe med at genkende tegn på smerte, inflammation eller eventuelt forfangenhed i benet. Hvis pulsen er stærkere og lettere at føle, kan det være tegn på, at der er et problem. Hold hånden let om benet, halvejs mellem koden og hoven. Mærk efter pulsen. Se desuden efter tegn på halthed.
8. Se efter tegn på kolik
Kolik er betegnelsen for mavesmerter, og kan indikere et problem med maven eller organerne. Opdager man tegn på kolik tidligt, er der større chance for helbredelse. Se efter tegn på uro, svedeture, og især øget puls og vejrtrækning. En hest med kolik vil normalt også spise mindre, sparke op under maven, strække sig som skulle den tisse, rulle sig eller forsøge på at rulle sig. Kolik skal altid behandles som en nødsituation.
9. Kend din hest og vær opmærksom på, hvad der er normalt
Hvis du kender din hest godt, og ved hvordan han har det til dagligt, så kan det hjælpe dig til at genkende unormal adfærd hos hesten, hvis den pludselig ikke vil spise, ligger mere ned end normalt og ikke interagere med andre som den plejer. Er du i tvivl så ring til dyrlægen og få råd. Sørg desuden for jævnligt at måle hestens temperatur.