9 grunde til at undgå ekstra jern til din hest

02-11-2017 13:58

De fleste hesteejere har på et tidspunkt givet deres hest et jerntilskud, måske for at den skulle have mere energi eller komme sig oven på sygdom. Men måske er det slet ikke så god en idé at give ekstra jerntilskud til heste

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Jern udgør den centrale enhed i hæmoglobinmolekylet i de røde blodlegemer og er ansvarlig for transporten af ilt rundt i kroppen.

En tredjedel af det ”funktionelle” jern i hesten er lagret i blandt andet milten og frigives under træning, mens to tredjedele af kroppens samledes jern findes i blodet og i musklerne. Det har ført til mange myter, som f.eks. at ekstra jerntilskud kan fungere som en energiforstærker eller for at hjælpe hesten med at komme sig efter sygdom.

Jerntilskud til heste er næsten altid kun nødvendigt, når der har været tale om signifikant blodtab. Jerntoksicitet ses faktisk oftere end jernmangel, men hvorfor bugner markedet så af tilskudsprodukter med jern, der er godt for hesten? Og hvorfor skal du i virkeligheden undgå jern? 

1. Jernmangel er meget sjælden
Foder har generelt et højt indhold af jern(>100 mg jern pr. Kg tørstof), og de fleste heste får mere end det anbefalede daglige indtag fra foder alene( 400-500 mg pr. 500 kg pr. Dag, NRC 2007).

Det anslåede daglige behov for en hest på 500 kg i let arbejde er 400 mg jern pr. dag. Toårige plage har et behov på ca. 530 mg/dag, mens det højeste behov ses hos lakterende hopper med 625 mg/dag.

2. Heste kan ikke effektivt udskille jern fra kroppen
Heste har ingen mekanisme, der gør dem i stand til at udskille jern, når det er optaget fra mave-tarmkanalen, bortset fra en meget lille mængde udskilt gennem urinen.

3. Jern virker som en oxidant, der øger oxidativ stress og betændelse
Jern i kroppen kan virke som en pro-oxidant, der producerer frie radikaler, der igen forårsager vævsskade og betændelse. Disse skadelige virkninger af frie radikaler kan modereres af vitaminer som blandt andet E- og C-vitamin. Dette kræver dog en stigning i C-og E-vitaminomsætningen og et højere foderindtag for at forhindre sekundære problemer som nedsat immunfunktion eller øget risiko for luftvejsinfektion. De skadelige virkninger af højt jernindtag bliver værre ved motion, stress og termisk miljøbelastning (varmt eller varmt og fugtigt vejr eller meget koldt vejr). Mills et al. (1996).

4.  Jerntoksicitet forekommer ved lave indtag
Jerntoksicitet forekommer selv ved relativt lave niveauer, måske kun 2-3 gange det anbefalede daglige indtag.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis hesten fodres med 5 kg. tørstof, der giver 1000 mg jern(200 mg/kg) og yderligere 500 mg gives gennem tilskudsprodukter, er man allerede på tre gange det anbefalede daglige indtag.

Til at starte med kan tegn på toksicitet være uspecifik og bliver umiddelbart ikke forbundet med jernindtagelse. Jern er ætsende, og tegn kan omfatte maveirritation, mavesmerter og mavesår. Andre tegn på jerntoksicitet kan være diarré, dehydrering, depression og nedsat immunitet. Der er også øget risiko for bakterielle infektioner, da bakterier bruger jern som energikilde.

5. Jern forstærker ikke røde blodlegemer
Tilskudsprodukter med jern øger ikke antallet af de røde blodlegemer

6. Jern korrigerer ikke anæmi (lave blodtal)
Tilskudsprodukter vil ikke korrigere anæmi (lave blodtal), medmindre det skyldes et stort blodtab. Se fakta om anæmi HER.

7. Jern øger ikke energiniveauet
Teorien om jern som energiforstærker synes at være relateret til det faktum, at mennesker, der har lave blodtal, har lave energiniveauer, og man giver derfor jerntilskud til at genoprette deres energiniveau. Men det er sjældent, heste er anæmiske, og hvis de er, er det sjældent på grund af jernmangel. Jerntilskud vil derfor ikke have nogen virkning, medmindre der har været et stort blodtab.

8. Jern interfererer med absorption af andre mineraler
Supplerende jerntilskud kan reducere zink og kobberoptagelsen fra kosten, og over tid kan det føre til mangel og andre sundhedsmæssige problemer som dårlig pels og hovkvalitet.

9. Jern kan være forbundet med Equine Metabolic Syndrom (EMS)
Et studie viser, at jern spiller en rolle i metabolisk syndrom (Mojominiyi et al. 2008) og fedme hos mennesker.(Zafron et al., 2011). Nielsen et al. (2012) identificerede også en forbindelse mellem jern- og insulinresistens hos heste.

Du bør derfor kun bruge jerntilskud efter råd fra en foderkonsulent eller din dyrlæge, der i de fleste tilfælde vil tage en blodprøve, inden der ordineres jern.

/horsetalk.co.nz
 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen