3 tips til hesteejeren i sommervarmen

19-06-2020 16:15

Marie Helene Rigård Rohleder

Sommer, sol og flyvende plager. Det er fordele og ulemper ved alle fire årsstider, og vi forsøger her at give dig 3 enkle tips, så du kan skabe en dejlig sommer for din hest 

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com/ Maria Schacht
Nyheden fortsætter efter annoncen

Rigtig mange hesteejere glæder sig til sommerferien, så tiden i stalden ikke bliver begrænset af skole eller job. Ferie = hestetid. Men selvom sommeren er dejlig og længe ventet, så kan vejret føre visse udfordringer med sig. Specielt de helt små og summende af slagsen. 

Tip nummer 1: Få bugt med de flyvende plager

Piskende haler, løbende øjne og rystende hoveder. Insekter, hestebremser og klæg kan være meget generende for hestene om sommeren. 
Når det kommer til fluerne, så elsker de fugt og varme, og her er hestepærerne et rent paradis. Derfor er det en god ide, så vidt det er muligt, at fjerne hestemøg fra foldene, så det ikke tiltrækker unødigt med fluer. 

Når det kommer til en naturlig bekæmpelse af insekter og fluer, så er fulge og især svalerne en rigtig god hjælp. Hvis du sørger for, at have store træer på eller omkring foldene, opsætte stærekasser eller hæng mejsebolde ud i haven, så vil det også tiltrække fugle, som vil fortærre mange tusinde insekter for dig på en sommer - helt naturligt. 

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Når man kører forbi en hestefold om sommeren, så vil der typisk være et hestehoved eller to, som er pakket ind i en fluemaske. Fluemasker, -hætter eller pandebånd med frynser sættes fast i grime eller trense og beskytter hestens øjne og evt. ører. Hvis fluer og insekter kommer nær hestenes øjne, så kan det give irritation og løbende øjne. Det kan man forsøge at undgå ved at bruge en fluemaske. Men husk ikke at sætte masken for stramt. 

Tip nummer 2: Pas på giftige planter og spot en forgiftet hest i tide

Ahorn, brandbægere og smørblomst. Alle tre giftige planter for hesten. 

Især ahorn har mange danske hesteejere været plaget af de sidste par måneder. Selvom ahorntræet står langt væk fra dine folde, så er frøene nogle små sataner, som kan spredes med vinden. Når hesten indtager blot en lille mængde ahorn, vil den hurtigt blive meget afkræftet og få symptomer, der minder om kolik og få stive bevægelser.

I forhold til at undgå at hesten spiser giftige planter, så er det vigtigste, at hesten har nok at spise eller nippe i. I situationer hvor der er en utilstrækkelig mængde foder eller græs på folden vil din hest være mere tilbøjelig til at spise toxiske planter. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestehospitalet Horsedoc skriver på deres blog, at: 

Hvis du har en syg hest, hvor du mistænker forgiftning, så er der nogle ting du kan undersøge inden dyrlæge ankommer.

  • Lav en detektiv-grundig undersøgelse af hele hestens miljø: Foldareal, foder, foderændringer, flytning til nye forhold
  • Tænk over hestens historik: Reproduktionsstatus, vaccinationer, aktuel og overstået medicinering, status på andre opstaldede heste.

?Et godt tip er derfor at gå en runde på hestens fold hyppigt og tjek efter giftige planter. Se billeder og læs mere om giftige planter her. 

Tip nummer 3: Træning af hesten i det varme sommervejr

Selv om du måske altid træner med hesten kl. 15.00, så kunne det godt være, du skulle overveje at flytte tidspunktet, til et køligere tidspunkt henover sommeren. Er du nødt til at ride på et varmt tidspunkt, så træn hesten lettere og giv den flere pauser (gerne i skyggen). Det er især vigtigt, når luftfugtigheden er høj. 

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com

Heste kan ligesom vi mennesker få hedeslag, hvis de får det for varmt. Når heste får hedeslag skyldes det ofte at de har arbejdet for hårdt i varmen eller er blevet dehydrerede.

Tegn på hedeslag kan være følgende:

  • Hesten sveder mere end normalt - eller sveder slet ikke
  • Hesten har øget kropstemperatur
  • Hesten har forhøjet puls og pulsen falder ikke 
  • Manglende spænding i huden - Når du med 2 fingre kniber hestens hud skal huden lynhurtigt falde tilbage på plads. Hvis ikke det er tilfældet er det tegn på at hesten er dehydreret og har fået hedeslag. 

Har du mistanke om hedeslag bør du kontakte din dyrlæge.

Og sidst men ikke mindst - Husk at nyde den dejlige danske sommer sammen med din hest!

Artiklen er baseret på følgende kilder: Hestehospitalet Horsedoc, Netdyredoktor, magasinet Ridehesten. 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen