Nina Marie Villadsen
Vintertræning er værdifuld for opretholdelse af hestens kondition, uddannelse og mentale trivsel. Vintermotionen giver også en mulighed for at løse problemer i en hests uddannelse og forberede både hest og rytter til den kommende sæson, uanset om den står på stævnedeltagelse eller ej.
Opvarmning er altid vigtig (mindst 10-20 minutter), for at udgå skader og overbelastning, og det gælder især om vinteren, hvor temperaturerne er lavere end ellers.
Er hesten klippet, så kan det være en god idé med et skridttæppe ved opvarmning og afskridtning, men ikke under selve træningen.
Selve træningen behøver ikke adskille sig fra træningen hen over sommeren.
Er vejret til det, så rid også gerne udendørs, hvor fx bakker er en god kilde til opbygning af muskler hos hesten. Samtidigt adspredes hesten fra timerne i boks og ridehal. Er underlaget fast uden at være glat, så kan man med fordel udnytte sneen, da dyb sne byder på god styrketræning – kulden reducerer endda evt. inflammation i sener og led.
Husk at lade heste køle ned på en fornuftig måde inden den atter sættes ind i boksen eller ud på folden. Våd hud har brug for at tørre for at undgå, at hesten fx får nyreslag. Hesten køler bedst ned i skridt, enten for hånd eller under rytter – benyt gerne skrifttæppe på især klippede heste, så den ikke køler ned for hurtigt. Man bør fortsætte til hestens vejrtrækning og puls igen er nede i et normalt leje og huden er tør (pelsen kan stadig være let fugtig). Hesten skal være helt tør, inden den igen får dækken på – hesten kan evt. have et fleecedækken eller lignende på, indtil den er tør og kan få sit almindelige dækken på igen. Man kan afkorte nedkølingstiden ved at klippe hesten.
Kilde: The Horse