Vil du ride som EM-pigerne?

20-10-2017 11:05

De danske sølv-piger er denne weekend i aktion ved World Cup i Herning. Du følger måske med på sidelinjen fra Boxen. Men hvordan lærer man egentlig hesten nogle af øvelserne i Grand Prix-programmet, der rides på lørdag?

Copyright Ridehesten.com
Landstræner Nathalie Zu Sayn-Wittgenstein, der her ses ved EM i Göteborg
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det danske dressurlandshold leverede en pragtpræstation ved EM i august, hvor pigerne to sølv i holdkonkurrencen og to individuelle bronzemedaljer til Cathrine Dufour. Men bag et hvert succesfuld landshold, står en dygtig landstræner – men hvordan gør hun?

I bogen Digby – Fra hest til verdensstjerne, giver Nathalie zu Sayn-Wittgenstein sit svar på, hvordan man uddanner en hest til Grand Prix. Vi har her taget fat på galoppirouetterne, der rides i lørdagens World Cup Grand Prix-klasse.

Pirouetterne er en af de sidste svære øvelser på vejen mod Grand Prix
Arbejdet med pirouetterne påbegyndes, når hesten ubesværet kan lave traversader i galop til begge sider, og at den i traversaden søger godt frem til den udvendige tøjle, for det er en forudsætning for at komme godt ud af pirouetten igen.

-  I indlæringsfasen til pirouetten samler jeg hesten på et lige spor, hvor den næsten skal kunne galopere på stedet, og så rider jeg ud igen efter 2-4 galopspring, fortæller landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein. Galopspringene må ikke miste energi og spændstighed, og derfor rider jeg også lidt frem efter øvelsen. Når det fungerer og hesten kan forblive helt lige i øvelsen, så drejer jeg maksimalt en fjerdedel af pirouetten, og så rider jeg ud igen. Kan man holde hesten lige i samlingen, så vil drejningen ikke blive et problem. Det er ofte indridningen og udridningen af priouetten som skaber problemerne i øvelsen, der er næsten aldrig drejningen.

- Jeg samler også hesten på cirkelvolten, hvor jeg igen laver en fjerdedel af en pirouette og rider ud igen, og det kan jeg gentage flere gange. En del af forberedelseren til pirouetten kan være halvpiroeutten, som den vises i Prix St. Georges-programmet, hvor jeg rider ind på en kort diagonal, for så at lave en halvpirouette og ride tilbage på diagonalen igen. Jeg rider ikke øvelsen ved punktet, som beskrevet i programmet, men når jeg føler, at hesten er klar til det. Det kan være både før og efter X. Det gælder for mig om at blive på linjen, og kan jeg mærke, at hesten ikke kan bære at lave hele drejningen i halvpirouetten, så rider jeg med det samme ud af øvelsen igen. Gør man ikke det, men i stedet vil presse hesten til at gå pirouetten, så opnår man blot, at den kaster sig til siden. Og det kan være vanskeligt at rette. Inde i pirouetten kan man dog regulere og støtte hesten ved at bruge indvendige schenkel og udvendige tøjle i kombination til at bremse hesten op, og støtte den til ikke at falde ind i pirouetten.

Tip: Har man ikke en træner på jorden, der kan fortælle om hesten forbliver lige i afkortningen eller samlingen op til pirouettegaloppen, så er det en god løsning, at ride pirouettegaloppen ned mod et spejl, så man selv kan kontrollere ligeudretningen.

 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Arbejdspirouetten
?- Når jeg fornemmer, at hesten er klar til at dreje ind i en hel pirouette, så beder jeg, aldrig om det, som foreskrevet i fordringerne. At bevare takten og energien samt balancen i hesten er vigtigere end at den er centreret. Jeg starter ud fra en arbejdspirouette, hvor jeg, såfremt hesten har arbejdet godt med galopafkortning og halvpirouetter, rider en stor pirouette, med efterfølgende fremadridning i galoppen. Arbejdet i pirouetterne er meget anstrengende for hesten, så rid aldrig mere end en dobbeltpirouette.

Efter det anstrengende arbejde i pirouetten på den ene volte giver jeg som oftest mine heste en skridtpause på 2-3 runder på ridebanen, inden jeg går i gang med at arbejde med øvelsen på den anden volte.

De største fejl
Den største fejl er, at hesten bliver skæv i pirouetten og skyder bagparten ind. Og det er helt  naturligt for den for at forsøge at aflaste det indvendige bagben. Så når man skal styrke hesten til at vise pirouette, så gælder det om at få den styrket i ligeudretningen på begge volter.
Når jeg træner pirouetter, så er det ikke den rette løsning at ride 10 pirouetter efter i hinanden i en lektion, i stedet rider jeg mange af de øvelser, som er forberedende til pirouetten.

Sådan gør Nathalie selv
- Der er altid en side, som hesten har lettere ved at vise pirouetter til. Så har hesten meget let ved at vise pirouetter til fx venstre, så arbejder jeg måske udelukkende med pirouetten til højre side i en lektion. For så derefter ikke at ride pirouetter i et par dage, men ride nogle andre øvelser.

Jeg har også dage, hvor jeg blot giver hesten en let opvarmning, og så laver noget pirouette-arbejde med dem, og lader det være træningen den dag, og det er måske en halv times arbejde med skridtpauser indimellem.

Jeg har dage, hvor jeg kun arbejder med piaffe/passage og dage, hvor jeg kun arbejder med pirouetter. Det er også med til at variere arbejdet ved at skifte mellem koncentreret øvelsesarbejde, konditionsarbejde, dage hvor de udelukkende går løsgørende arbejde, hvor de strækker sig frem og ned og går dybt arbejde over ryggen, og dage hvor de skridter ude i slotsparken.

Meget samlende arbejde styrker hesten, men det slider også på kroppen, og det skal man være bevidst om. Derfor er et varieret arbejde med regelmæssige skridtpauser og jævnlig udstrækning endnu mere betydningsfuldt, når hesten når til de mere samlende øvelser, slutter Nathalie.

Grib chancen for at træne som landsholdet, Køb bogen Digby - Fra hest til verdensstjerne HER

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen