Vigtigheden ved sunde hove

27-11-2020 07:21

Rikke Arkesteijn

Du har måske hørt ordsproget ”ingen hov, igen hest” før, men hvad betyder det egentlig, og er der noget om snakken? I søndags havde jeg elever fra Dansk Hovbeskærer skole forbi, hør her hvordan det gik

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

For et stykke tid siden havde jeg tilbudt Dorte, som driver Dansk Hovbeskærer Skole, at hun var velkommen til at komme forbi med hendes elever en dag, så de kunne øve sig på mine heste. De mødes i weekenderne, og i søndags kom de forbi mig. Jeg var meget spændt på, hvordan det ville gå, også fordi jeg vidste, at mine heste har meget forskellige hove, og at det på den måde heller ikke ville blive kedeligt for eleverne at skulle beskære dem.

Eleverne fik ansvaret for hver deres hest, og en enkelt fik lov at beskære vores æsel. De startede med at spørge ind til en masse forskellige ting omkring hesten. Det var alt fra hvilket foder de får, til træningsintensitet og skader. Jeg forsøgte at svare så godt som jeg kunne på spørgsmålene, og fik undervejs forklaret, hvorfor spørgsmålene var relevante for beskæringen af hestene, hvilket var meget interessant. Ofte kommer ens beslagsmed ud til hesten, og kan nærmest beskære + ligge sko på den, uden at stille et eneste spørgsmål. I søndags gik det virkelig op for mig, at alt hvad hesten foretager sig, har indflydelse på hovene, og det gav også god mening i forhold til hvad man kan se, når man løfter hestens hove.

Man kan se meget på hestens hove, ved at kigge på dem, men det kan være svært at fange det hele med det blotte øje. Derfor tog de alle sammen slow-motion videoer af hestenes hove i bevægelse, både før og efter beskæring. Herigennem ser man nogle ting, som man ellers ikke vil have opdaget, hvis der ikke var blevet lavet disse videoer.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Undervejs gik Dorte rundt og vejledte eleverne, for at de skulle få mest mulig læring ud af det, og at hestene blev beskåret så korrekt som muligt. Eleverne var rigtig gode til at forklare mig hvad de gjorde, og hvorfor. Det gav mig et rigtig godt indblik i, hvordan mine hestes hove er, og hvad jeg skal have fokus på, for at optimere dem.

Vi sluttede af med en kop varm suppe, inden de skulle ud til den næste stald og øve sig på flere heste.

Så, ordsproget ”ingen hov, ingen hest”, synes jeg er et rigtig godt billede på, at hvis hesten ikke har sunde og raske hove, så betyder det, at der er noget galt. Det kan være mange forskellige ting som spiller ind, og det er altid vigtigt at se på hele hesten som en sammenhængende maskine. Hvis der er noget i hovene der ikke fungerer som det skal, så stammer det ikke nødvendigvis fra hovene, men måske et låst led eller forkert fodring.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner