Cecilia Lindahl
Vidste du at....?
.... Man kan finde ud af hestens gjordmål ved at lægge en snor rundt om den mave lige bagved manken. Ved hjælp af gjordmålet kan du nogenlunde regne hestens vægt ud. Regnestykket ser sådan ud:
Hestensgjordmål i cm x 6,25 - 625 = Hestens vægt i kilo
Men vær opmærksom på, at hestens vægt afhænger af, hvilken type hesten er. En hest, der bliver brugt til distance, vejer mindre, end du regner det ud til, fordi den har så store men lette lunge, der gør maven stor, men ved overgangen mellem maven og bagbenene går den meget ind.
For eksempel vejer en shetlandspony ca. 150 kg., en islandsk hest 350 kg., en fuldblodshest 500 kg., en varmblodshest 600-700 kg. og en jydsk hest 850 kg.
....Man siger, at hesten har en hvælvet hals, når den bøjer og spænder i halsen og halskammen. Det er vigtigt for en ridehest, at dens halskam har den rigtige hvælvning(bøjning), og det har den, når den danner en flot blød bue. Når man rider på hesten, og den går til biddet, skal nakken lige bagved ørerne være det højeste punkt på hesten(når man ser bort fra ørerne).
.....Hestens hoved og lemmer (ben) kaldes "tørre". Det er fordi, at her er huden tynd og ligger glat ind til knoglerne, så man nemt kan se formen på dem. Det mener hestekendere, er et tegn på, at hesten er smuk og ædel. På den nederste del af benene skal man både kunne mærke knogler, led og sener, for så er hestens ben i orden.