Klør din hest sin hale?

13-08-2023 06:28

Trine Askjær-Jørgensen i samarbejde med Horsedoc Hestehospital

At hesten klør sin hale, er noget de fleste ryttere og hesteejere kender til, men vidste du, at der kan være flere forskellige årsager til problemet?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

Du kender det garanteret; du kommer ud til hesten og opdager, at den har været i gang med at klø hale til den helt store guldmedalje. Halen ligner en flaskerenser med hår, der stritter ud i alle retninger, og hesten vil gøre næsten hvad som helst for at gnubbe den irriterende, kløende hale. Men hvorfor klør hestens hale sådan?

Det kan der være flere forskellige årsager til, men symptomet er det samme uanset. Hesten gnubber haleroden op ad noget og mister dermed hårene derpå, hvilket let skaber en ond cirkel af endnu mere irritation og kløe i området.

For at man kan behandle, må man først finde ud af, hvorfor halekløen opstår, og selvom der kan være forskellige årsager, er det ret ligetil at tjekke dem igennem én efter én. Selvfølgelig kan diagnosticering og behandling være mere omstændig ved nogle årsager end andre, men de mest almindelige er ret ligetil.

Hudirriterende ormeæg
Overordnet er der fem forskellige årsager til halekløe. Den første og hyppigste er haleorm.

Selve irritationen og kløen opstår, når de kønsmodne hun-haleorm om natten kravler ud af endetarmsåbningen og lægger deres æg lige heromkring. Det er gelatinekapslen, æggene er pakket ind i, der skaber hudirritationen i haleområdet hos hestene...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten august 2023 s. 54-57.

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen