Victoria's Secret er blevet mor

30-04-2018 14:31

Britt Carlsen

UVM-vinder og vinder af Dansk Ride Forbunds championat, den imponerende hoppe Victoria's Secret er blevet mor, men føllet fik en lidt hård start på livet

Copyright Ridehesten.com
Anna Kasprzak ved æresrunden på Victoria's Secret.

Den 27. april kom et herligt langbenet hoppeføl til verden efter UVM-guldvinderen Victoria's Secret e. Vitalis. Hoppeføllet e. Franklin har fået navnet Valerie. Anna Kasprzak sejrede i 5-års championatet tilbage i 2016 med den imponerende dame, men siden sidste sommer har hun og dyrlægen kæmpet lidt med en skade på hoppen.
- Hun ser ud til nu at være fint over skaden, og Josefine (Hoffmann) rider hende. Hun skal bare have god tid, der er ingen grund til at stresse for at holde hende igang, fortæller Anna Kasprazkh som selv har termin i disse dage, hvor hun ser frem til, at hendes datter bliver født.
- Planen er, at hun er klar, når jeg er tilbage i sadlen igen. Jeg ved ikke, om vi når at deltage i UVM i år, men vi har besluttet ikke at stresse over det, hele situationen taget i betragtning. Vi kommer til start, når vi er klar begge to, så ser vi, hvad der sker, fortæller Anna.
Victorias stævnepause har også betydet, at der er blevet tid og ro til at lave endnu en embryo transfer på hoppen med Annas avlshingst For Emotion som far.

Copyright Ridehesten.com
Det herlige hoppeføl efter Victoria's Secret.

En hård start
Valerie havde dog ikke den letteste start på livet. - Hendes rugemor er førstegangsmor, og da hun stod med hårdt spændt yver, ville hun ikke lade føllet die. Vi gav hoppen "en lille snaps", så hun faldt til ro, og så kunne føllet få en tår, og det tog trykket på yveret. Nu er hoppen mor med stort M, og heldigvis var føllet ikke sådan at skræmme, fortæller Anna. 

Familien Kasprzak får hele seks føl i år, og da de fire af dem kommer oven i Annas  egen termin, er hopperne blevet udstationeret til et stutteri ved Ribe. Der er sat overvågningskamera op i foleboksene, og via en app, kan Anna også følge med hjemmefra. - Det bedste er, såfremt hopperne klare folingen selv, uden indblanding fra os, men det er godt at holde øje med dem, så vi kan reagere, såfremt der skal hjælp til. 

Det har ikke været planen, at Anna skulle avle i større grad, men hun har et par hopper indkøbt til sport, som er blevet skadet undervejs i deres karriere, og de indgår så istedet i stutteriet. Det er jo i høj grad også interessant at trække føl på tophopper som Romanova og Victoria's Secret, så på de hopper bruger de embryo transfer. De mange føl betyder, at Anna skal tage de skarpe briller på, for at sortere blandt dem, for hun har ikke plads til at beholde dem alle. 
- Jeg kan godt forstå, når avlere mener, at deres afkom er en kæmpe stjerne, jeg kan bare se det på mine egne nu, fortæller Anna med en latter. Hun har aftalt med Andreas Helgstrand, at han skal komme forbi for at give sin ærlige mening tilkende i forhold til føllene. 
- Det er så svært at vurdere for, hvordan så de gode Grand Prix-heste ud, da de var unge? 

Tilridningsheste
De første føl, som kom til verden på Annas ridecenter ved Haderslev er nu tre år, og de er netop blevet tilredet. Den ene er efter Franklin på Annas tidligere lilleturs hoppe Lady Lou e. Lord of Loxley, den anden er efter Grand Galaxy Win på en San Amour-hoppe. - Stine Dam Andersen, der tidligere har været på Bøgegården, har gjort et super arbejde med dem i tilridningen, fortæller Anna. Selv har hun nydt at følge arbejdet tæt, idet hun ikke selv har redet de seneste par måneder. 

- Det er super sjovt at følge tilridningen, når man nu selv har været med til at hive dem ud af deres mor. Det bliver spændende at se, hvad det ender med, og jeg vil rigtig gerne, at de kunne blive potentielle heste til mig.
Men som Anna tilføjer, så kan hun ikke beholde det hele, men så er der andre ryttere, som kan blive glade for dem.

Copyright Ridehesten.com
Anna og "Vicky".

-  Vi har været gode til at have vores føl og plage meget i hænder. Vi har dem inde for at binde dem op, strigle dem og rense hove. De bliver trukket med, og det er kommet os rigtig meget til gode i tilridningen. De har været så nemme at  tilride. De er så meget nemmere at håndtere, også når de bliver udsat for nye ting, som de forbinder med "at det er ok", selv når man kommer med sadlen.
Anna har lavet en uge- og månedsplan for føllene og plagene, så alle ved, hvad de unge heste skal igennem, og de husker at få det gjort. En del af planen er også, at lære plagene at blive læsset i lastbil og trailer, uden stress. - Det er godt at få dem det lært, såfremt man pludselig er nødt til fx at køre dem til dyrlæge, fortæller Anna. Hun ser frem til at komme i sadlen igen, men hun har ikke lagt sig fast på en bestemt tidsplan, nu skal datteren lige komme til verden først. 

 

 

Kristine Ulsø Olsen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen