Cecilia Lindahl
Stald- og ridemiljøet er hård kost for læderudstyret, så det er vigtigt, at du gør det til en vane jævnligt at efterse og pudse hovedtøj, sadel mv. Hestens sved udsætter dagligt læderudstyret for både salt og syre, så glemmer du at passe ordentligt på det, vil det med tiden udtørre og revne. Uplejet læder kan også risikere at genere hesten eller rytter under ridningen, ligesom det helt sikkert ikke holder så længe, som det kunne have gjort ved korrekt behandling. Så som du kan se, er der lutter gode argumenter for en god pudsetradition i stalden. Men hvordan gør man det lige bedst? - med hvad? og hvor ofte? Vi har spurgt Merethe Plum fra Tattersall Rideudstyr.
Hvor tit bør sadlen pudses?
- Som så meget andet kan det være en individuel sag, hvor ofte sadlen trænger til at blive pudset. Det kan bl.a. afhænge af, hvor meget hesten sveder. Men som tommelfingerregel vil en gang om måneden være passende for det fleste, fortæller Merethe Plum.
Hvad bør jeg gøre dagligt?
Du bør dagligt efterse udstyret. - Både af hensyn til hesten, men også for din egen sikkerheds skyld, minder Merethe om. Det er den daglige omgang med udstyret, der giver dig et fingerpeg om, hvorvidt en syning er ved at gå, om gjordstroppen er i orden osv.
- Derudover findes der på markedet en række ganske udmærkede hurtigvirkende produkter. Når du vælger imellem de mange produkter, så hold dig for øje, at de også skal være plejende og ikke bare give "shine". Alt sammen er med til at blanke og vedligeholde læderet, så det kan fx også bruges op til en stævnedeltagelse. Det kan dog aldrig erstatte den månedlige grundige omgang, slår Merethe fast.
Hjælp min sadel er blevet grøn - kan den reddes?
Hvis din sadel eller andet læderudstyr ikke er blevet passet som ovenfor anvist og ligefrem er begyndt at "leve sit eget liv" med grønne mugbelægninger eller mærkelige affarvninger, så har Merethe kun ét godt råd: Vask meget grundigt, lad tørre og vask igen!
- Jeg arvede en gang en gammel lædergrime med en meget mystisk lugt og ulækre udtræk. Jeg vaskede og tørrede den ad frem omgange, først da var den fin igen, fortæller hun.
Merethe foreslår, at man ved en misplejet sadel vasker godt med lædersæbe og herefter lader udstyret tørre godt et sted, hvor der er tørt og varmt. Der skal som udgangspunkt ikke bruges fedt, da sadlen sandsynligvis er meget våd. Men efter at have vasket fx tre gange kan man mærke efter, om den virker tør visse steder og her trænger til fedt. Når sadlen endelig er til at kende igen, kan et antilugtplejeprodukt til læder prøves, hvis der stadig er problemer med lugten.