Værd at vide når du rejser med hesten

25-04-2015 10:30

Anne-Sofie Schou Munk

Ved udgangen af marts afholdtes "Den Europæiske Equine Health & Nutrition Congress" i belgiske Brugge. Den internationale forskningskonference bliver afholdt hvert andet år, og temaet denne gang var konkurrencehestes fodring, sundhed og uddannelse. Et af de emner, der blev diskuteret var transport af konkurrenceheste

Copyright Ridehesten.com

Hvordan man tager sig af konkurrencehesten var hovedtemaet på Kongressen i Brugge. Specialisterne var på plads, herunder det belgiske landsholds dyrlæger, de påpegede, hvor vigtigt det er, at hesten rejser bekvemt, og at den drikker ordentligt. Til dem, der har analyseret, hvordan rejsen kunne påvirke hestens ydeevne ved konkurrence, hører også ledelsen af det britiske landshold.

I det følgende opsummeres eksperternes råd om rejser. De er baseret både på tidligere undersøgelser og dokumenteret erfaring - og blev gentaget flere gange i løbet af kongressen:

 

1. Afslappet hest

Heste skal altid transporteres så behageligt og så afslappet som muligt, for at spare energi (til konkurrencen). Pauser og reglerne om det maksimale antal timer om dagen i transit skal respekteres.

 

2. Rejsen kræver også en indsats

Regn rejsetiden til og fra et stævne med, når du laver tidsplan for stævnet. Tag hensyn til, hvor lang tid turen tager, når du vurderer den samlede indsats af hesten, inden for rammerne af en stævneweekend.

 

3. Kørselsstil påvirker

Hvor godt transporten glider gør en stor forskel for hestens komfort. Så tænk på din eller den aktuelle førers kørestil.

 

4. Vigtigt med væske

Det er meget vigtigt at overvåge hestens væskebalance under rejsen, og sikre, at den drikker ordentligt. Det samme gælder i løbet af konkurrencen.

En ordentlig væskebalance betyder alt for at hesten skal føle sig godt tilpas og være i stand til at udføre arbejdet. Selv mild dehydrering kan forårsage at hesten ender i en ond cirkel, hvor den stopper med at drikke, dette kan også øge risikoen for køresyge.

Mange ryttere er ivrige efter at give konkurrenceheste elektrolytter, men drikker de ikke hjælper elektrolytter dem ikke overhovedet. Det påpegede det franske veterinær for landsholdet i distance, Celine Robert.

 

Nogle tips om væske på rejsen

 

Mål hjemme, hvor meget hesten drikker hver dag, så du kan sammenligne med det kvantum den drikker under selv konkurrencen. Det påpegede dressur giganten Anky van Grunsven, der var gæst på konferencen. En svensk forskningsundersøgelse har også vist, hvordan måden hesten bliver tilbudt vand på(vand kop eller spand) har betydning for, hvor meget de drikker - og at tilstrømningen i vandkoppen ikke altid er tilstrækkelig. Så mål hvor meget den drikker fra en spand.

Giv allerede hjemme hesten noget der lokker den til at drikke, og som kan skjule at vandet har en uvant smag. Et skvæt æblejuice eller æblecider i vandet, er to forslag som Anky kom med. Hun fortalte at Salinero elsker æbleciderblandingen.

Tilbyd hesten to spande med vand, en tilsat smag og en med almindeligt vand. Årsagen til det forslag skyldes, at nogle heste ikke kan lide at drikke meget fra en enkelt spand, de drikker hellere halvdelen fra to. Det tip kom fra den belgiske military veteran Karen Donckers, der blev nummer 6 til VM sidste år.

Et andet tip var at tage hestens spand med hjemmefra, så den er vant til duften.

Under og efter lange rejser skal man holde øje med tegn på køresyge ( i virkeligheden lungebetændelse). Det er forårsaget af en kombination af faktorer, der er forbundet med turen - herunder stress, hvilket giver nedsat immunforsvar. Bare at en hest drikker dårligt mistænker man også for at bidrage til dette. Tidlige symptomer omfatter tab af appetit, eller at hesten virker sløv og har feber.

 

Kilde Hippson

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen