Dækken eller ej?

31-10-2015 11:00

Anne-Sofie Schou Munk

Heste kan modstå meget lave temperaturer, og varmt sommervejr takket være evnen til at regulere kropstemperaturen. Ikke desto mindre er brug af dækken og klipning, blevet endnu mere almindeligt. I et svensk projekt har man undersøgt rutiner ved brug af dækken og klipning, og om hvorvidt hestene har brug for beskyttelse mod sol og vind når de er ude

Copyright Ridehesten.com

Resultaterne fra en undersøgelse hvor 3686 besvarelser blev analyseret, viser at vores heste bliver klippet og går med dækken i udstrakt grad.

- Vi vidste, at både klipning og brug af dækken er normalt, men ikke i dette omfang, siger Kristina Dahl Born, professor ved SLU. Spørgsmålet er i hvilket omfang hestene skal have dækken på. Tager vi virkelig hensyn til deres behov, og hvor meget indflydelse har brugen af dækken, på hestenes evne til at regulere kropstemperaturen selv?

- Heste kan let håndtere at være udenfor i koldt vejr , og sætte tyk pels for at holde varmen. Nedbør og vind kan dog påvirke hestens naturlige evne til at modstå kulden. Isoleringsevnen i pelsen forringes når den er våd, og varmetabet øges yderligere i kraftig vind.

Copyright Ridehesten.com

-For at øge varmeproduktionen ved lavere temperaturer, kan der gives mere grovfoder for at sikre at hesten er tilstrækkeligt beskyttet, siger Elke Hartmann, ph.d. i hestens sociale adfærd ved SLU.

Af undersøgelsen fremgår det, at de fleste lægger dækken på deres heste ved 10 plus grader.

- Det kan være rimeligt for klippede heste i regn og vind. Er der hverken regn eller blæst, er der faktisk ikke noget behov for at give hesten dækken på, heller ikke selvom den er klippet, forklarer Elke Hartmann.

Indendørsdækkener er også udbredte, ind i mellem står hestene også med udedækken indendørs. Hesteejere kan altså have behov for at diskutere deres dækkenrutiner.

- Ha’ en mere åben diskussion i stalden, og gør ikke bare som alle andre gør. Alt starter med den rigtige viden, siger Elke Hartmann. Hun advarer om, at den forkerte brug af dækkener, kan føre til flere forskellige problemer. Risikoen for overophedning fordi hesten allerede har isolering (pels). Forskellige hudproblemer og sår kan også forekomme.

Effektiv sved

Normalt klipper vi hestene, for at de ikke skal blive våde af sved efter arbejde.

- Ejeren tror at hesten bliver våd fordi den sveder, men når hesten bliver våd, er varmeafledningen holdt op med at fungere. Hesten sveder effektivt uden at blive våd, så længe sveden fordamper. Når sveden drypper fra hesten, mister den kun salt og vand, og ingen varmeafledning sker, siger Kristina Dahlborn. Hun forklarer, at fordelen for de klippede heste, der skal yde på maksimalt niveau, er at de har lettere ved at slippe af med overskydende varme.

Hvorfor klipper man så sådan en stor del af ridehestene, som ikke skal yde deres maksimale? Den klippede hest er ofte dækket til, både under og umiddelbart efter træning, hvilket forringer hestens varmeafledning. Hesten får ikke den tid den har brug for til at komme sig.

At blive skyllet over efter arbejdet er en effektiv og hurtig måde at afkøle hesten på, men brugen af dækken i direkte forbindelse kan modvirke denne effekt. Det er konklusionen af undersøgelsen, hvor de mest almindelige procedurer efter arbejde med hesten er blevet undersøgt.

Projektet, der er finansieret af Fonden for Equine Research, har også undersøgt om hestene har brug for beskyttelse mod sol og vind ude på folden.

Ifølge den svenske dyrevelfærdslov, kræves det at hestene skal have adgang til beskyttelse under den kolde årstid, mens behovet for at yde beskyttelse i løbet af sommeren, ikke er blevet anerkendt i samme omfang.

- Dyrevelfærdsloven burde lave forholdsregler der anbefaler beskyttelse selv om sommeren, især når der er mange insekter, siger Elke Hartmann, hun fortsætter:

- Heste kan klare den svenske sommer godt, og vi ved nu at hestene har brug for beskyttelse, selv om sommeren. Vores undersøgelse tyder på, at deres behov primært skyldes antallet af insekter.  Vi har også set, at mere lukkede skure/stalde reducerer hestens forsvarsadfærd mod insekter.

 

Forskningsprojektet "Påvirkningen af det nordiske klima og hestehold på hestens temperatur regulering",  er finansieret af Fonden for Equine Research.

 

Kilde: hästsverige.se

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner