Uskøn ridning kan gøre din hest syg

28-06-2019 12:12

Hvis du får øje på signaler på tillært hjælpeløshed og manglende gålyst hos din hest, så er første trin i problemløsningen at finde årsagen. Problemet løses ikke ved at sparke hårdere, skifte bid eller bruge andre hjælpemidler. Der er ingen nemme genveje, sådan lyder det fra Det Dyreetiske Råd

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Uskøn ridning kan gøre din hest syg, sådan lyder overskriften på et nyligt blogindlæg fra Det Dyreetiske Råd, der særligt sætter fokus på begrebet ”tillært hjælpeløshed” hos heste.

Ifølge Det Dyreetiske Råd ses tillært hjælpeløshed ofte hos heste, der er blevet redet på en uhensigtsmæssig måde, fx ved at være blevet presset ud over deres kapacitet, eller hvor brugen af udstyr som sporer og hovedtøj giver gener eller deciderede smerter.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis hesten ikke kan opnå frihed fra smerten, kan den fx udvikle det, der kaldes en ”hård mund”, eller ”døve sider”. Det betyder, at hesten ikke længere reagerer på rytterens signaler. Hesten kan også miste gålysten.

Alle heste reagerer fra starten følsomt på alle rytterens signaler. Når  hesten ikke længere gør det, er der grund til bekymring, og den er hverken dum eller usamarbejdsvillig. Tænk på det som en langvarig stresspåvirkning, som over tid kan give fysiske problemer som kolik og mavesår, skriver Dorte Rebbe Schou, der ligeledes fortæller, at der er stor forskel på hestens tærskel for ubehag og smerte. Derfor er det meget vigtigt, at du altid lægger mærke til, om hesten viser et eller flere af tegn som spændinger under bevægelse, sænket ryg, halepisken og urolige ører.

Husk på!
Hvordan blev din hest redet, før du fik den? Er der lagt en korrekt grundridning i den? Har den ændret adfærd, mens du selv har redet på den? Hvis du får øje på signaler på tillært hjælpeløshed og manglende gålyst hos din hest, så er første trin i problemløsningen at finde årsagen. Problemet løses ikke ved at sparke hårdere, skifte bid eller bruge andre hjælpemidler. Der er ingen nemme genveje. Den bedste investering vil atid være korrekt grundridning på hestens præmisser.

Læs hele artiklen fra Det Dyreetiske Råd HER

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner