Ute Lehmann: Vi skal være bedre til at forstå hestens sprog

18-07-2018 14:33

Marie Helene Rigård Rohleder

Til kursusdag på Dyrehavegaard med Ute Lehmann lærte deltagerne at trække vejret, træne én ting af gangen og forstå hestens ‘calming signals’. Disse trin er vejen til et harmonisk samarbejde, mener Ute Lehmann

Copyright Ridehesten.com
Ute Lehmann
Nyheden fortsætter efter annoncen

Heste har brug for at være grounded. Forbundet til jorden i ro og tryghed. Ligesom os mennesker. Vi skal blive bedre til at lytte til vores hest og forstå de høflige små signaler, som de konstant sender i vores retning med deres kropssprog.

Det var den gennemgående røde tråd til kursusdagen på Dyrehavegaard i Lyngby i juni med den anerkendte hestetræner Ute Lehmann fra Horse in Harmony.

For Ute Lehmann er oversætteren.

Hun er ligesom den ihærdige tysklærer fra folkeskolen, der indtrængende forsøger at lære eleverne huskeremsen om forholdsord, der altid styrer akkusativ.

Til dagens lektion er det ikke tysk, men hestesprog som Ute Lehmann rutineret oversætter til de opmærksomme tilhører.

For hun stræber efter harmoni. Harmoni mellem hest og menneske.

“Der mangler mere viden og forståelse for hestens sprog i Danmark. Vores samvær med hesten handler om at skabe et trygt miljø, hvor hesten er tilpas. Vi skal tage ansvar for vores hests trivsel og lære at forstå dens sprog,” siger Ute Lehmann.

Copyright Ridehesten.com
Ute Lehmann træner kursushesten Fernando.

Formålet først
Ute Lehmann skal mærke hesten. Derfor starter hun også kursusdagen på Dyrehavegaard i Lyngby med at gå rundt på banen med de seks forskellige heste, som kursisterne har medbragt.

Derefter giver hun sig i kast med de udfordringer, som kursisterne ønsker, at hun lægger sit trænede øje på.

Den farlige vandslange, et stopsignal der ikke virker, longeringens grundtrin og spanske skridt står blandt andet på dagens program. De seks kursister får undervisning om formiddagen, derefter frokost og en times teori, og så undervisning igen om eftermiddagen.

“Jeg spørger altid mine elever om: Hvad er formålet? Formål og motivation går hånd i hånd, og du kan ikke bede din hest om en øvelse, hvis du ikke selv er motiveret. Først når du selv kan se formålet, kan hesten engagere sig,” siger Ute Lehmann.

Copyright Ridehesten.com
Ute Lehmann træner med Vestervangs Wictor, som sammen med sin ejer deltog på kurset.

Ro på!
Den første hest, som kommer i Ute Lehmanns kyndige hænder, er en 7-årige hoppe, der har svært ved at stå stille. Hoppen tripper rundt og vrinsker efter sine foldkammerater. Fokus er væk.

I sådan en anspændt situation er det først og fremmest vigtigt, at rytteren forholder sig i ro.

Ute Lehmann stiller sig midt på banen med let bøjet knæ og trækker vejret helt ned i maven. Hun sænker skuldrene og står stille. Helt roligt.

“Det handler om, at vi får hesten til at slippe bekymringerne udefra. Hesten skal have fokus på dig og stole på, at når du viser, at der er ikke noget at bekymre sig om henne i højre hjørne, så er det rigtigt,” siger Ute Lehmann.

Hun går rundt med den nervøse hoppe, som langsomt falder mere til ro. Stop, gå, stop. Korte stop og så et par skridt baglæns. Hesten bliver langsomt mere opmærksom og fokuseret.

Copyright Ridehesten.com
Fernando med sin ejer Ane Bøiehøj træner vandgrav.

Jordarbejde og grundpositioner
Ute Lehmann arbejder med forskellige grundpositioner fra jorden af. I første grundposition går rytteren ved siden af hesten med cirka en armslængdes afstand. I anden grundposition går rytteren baglæns foran hesten.

Disse to grundpositioner demonstrerer hun ved alle kursisternes heste. Og det virker. Lige så stille falder den urolige hoppe ned og begynder at lytte til Ute Lehmann.

Det er egentlig ikke fordi, at Ute Lehmann siger så meget. Hun roser med blid stemme, og så bruger hun ellers pisken og sin krop til at flytte hesten og invitere den med rundt.

Specielt afstand er særligt vigtig for Ute Lehmann, da det i sidste ende handler om vores sikkerhed. Derfor flytter hun roligt hesten væk med pisken, når den i alt sin ihærdighed bumper ind i hende. Hun insisterer på sin afstand. 

“Husk ikke at ville for meget på en gang. Det kan stresse hestens nervesystem. Hvis hesten bliver ved med at gabe, så giv den en pause. Det er også værdifuld tid bare at stå stille med sin hest og hænge ud. Det giver ro på, og I skaber et tættere bånd sammen, fordi hesten oplever, at du lytter til dens signaler,” siger Ute Lehmann.

Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt, at hesten holder afstand, da det i sidste ende handler om vores sikkerhed, siger Ute Lehmann.

Calming signals hos heste
Ute Lehmann træner og underviser med fokus på den klassiske-akademiske tilgang til dressuren for at hjælpe hesten med at udvikle smidighed og styrke. Hendes træning baserer sig på moderne indlæringsteori.

Hun er meget interesseret i den nye viden og forskning omkring ”calming signals” (på dansk: dæmpende signaler) hos heste og videregiver dette til hendes elever.

Calming signals er signaler, som hesten udsender for at berolige sig selv og de omkringstående for i sidste ende at forhindre eller deeskalere en konflikt. Formålet kan være at berolige både sig selv og modparten.

Ute Lehmann henviser til den helt nye bog “Language Signs & Calming Signals of Horses” af Rachaël Draaisma, som er en hollandsk kvinde, der har forsket i både hundens og hestens sprog.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Under frokosten til kursusdagen på Dyrehavegaard fortalte Ute Lehmann engageret om bogen, og hvilke nye perspektiver den har givet hende på hestens sprog.

Eksempler på calming signals hos heste er blandt andet: tygge, gabe, store næsebor, runde øjne, blinke meget og at vende blikket, hovedet eller hele halsen til siden.

Hvis du eksempelvis oplever, at din hest vender hovedet væk fra dig, når du vil give den hovedtøj på, så kan det være et calming signal. Hesten beder os ofte om at skrue tempoet ned og slappe af.

Hvis Ute Lehmanns heste vender hovedet, hals eller hele kroppen væk, når hun vil give den hovedtøj på, så går hun nogle skridt tilbage og afventer. Det er vigtigt at tage tingene i hestens tempo, så begge parter føler sig hørt.

Når hesten så vender hovedet tilbage igen, prøver Ute Lehmann at nærme sig med hovedtøjet. Denne gang langsommere.

Hun tilføjer: ”Calming signals bliver vist, både når hesten oplever en anspændthed der stiger eller når hesten giver slip i en anspændthed. Eksempelvis når hesten tygger eller gaber, efter den har fået hovedtøj af.”

Skab begejstring i din træning
Der er mange forskellige grene i hesteverdenen, som vi hver især kan lære noget af. For Ute Lehmann handler det om at skabe begejstring i træningen med hestene.

Hun arbejder meget fra jorden. At gå en tur med hesten er ikke bare at gå en tur. Alt, hvad du laver med din hest, har en eller anden grad af træning over sig, fordi det er dig, som styrer tempo og retning, mener Ute Lehmann.

“Lad hesten byde ind! Ellers bliver det kun 100% lydighed i din træning. Vi skal også være afventende og lyttende og reagere på det, som hesten tilbyder. I friarbejde, hvor du slipper hesten fri på banen, er det jo kun frit arbejde, hvis hesten også får lov til at komme med nogle forslag,” siger Ute Lehmann.

Tag det roligt og øv dig i at lytte til din hest
Om formiddagen på kurset på Dyrehavegaard i Lyngby er Ute Lehmann meget aktiv på banen. Hun har i langt højere grad fat i kursisternes heste end, hun har om eftermiddagen. Der sker en mærkbar udvikling i løbet af dagen.

Den nervøse 7-årige hoppe, som om formiddagen vrinskede og trippede rundt, er blevet mere rolig, og ejeren går nu helt selv rundt og øver stopsignal med sin hest.

Kursisterne har fået en større forståelse for, hvordan Ute Lehmann træner heste, og det gør eftermiddagens undervisning til en stor fornøjelse at se på. Hvor Ute Lehmann roser alle ekvipager for det imponerende arbejde.

“Alle ekvipager har været rigtig gode at arbejde med. Vi har arbejdet meget med styrke og balance, for det er en forudsætning for, at vi kan få energi og begejstring i vores træning af hesten. Men først og fremmest skal energien komme fra os selv,” siger Ute Lehmann, og tilføjer til sidst:

“Vi kan lære hesten mange ting, fordi vi giver os tid, trækker vejret og forstår hestens sprog.”

 

FAKTABOKS om Ute Lehmann

- Født i Tyskland i 1968

- Uddannet pædagog i 1992

- Starter som selvstændig hestetræner og underviser i Danmark i 1998.

- Udvikler konceptet “Horse In Harmony” i 2004

- Uddanner sig til coach (ICC) i 2005

- Udgiver bogen “I harmoni med hesten” i 2009

- Starter “Horse in Harmony” træner-uddannelsen i 2014

- Udgiver bogen “Kunsten at ride uden bid” i 2016

Artiklen er første gang udgivet på everhorse.dk, som ejes af Mediehuset Wiegaarden, der også driver ridehesten.com 

Læs også

Hvorfor er jordarbejde vigtigt?

05-01-2021 09:44, af Marie Helene Rigård Rohleder

Et træ kan ikke vokse uden sine rødder - Ligeså kan relationen mellem hest og rytter heller ikke styrkes, hvis den ikke har et fundament at stå på. Dette fundament opbygger hestetræner Ute Lehmann gennem jordarbejde. Se videoen her, hvor hun forklarer, hvordan relationen kan styrkes, hvis vi bliver bedre til at lytte og have tålmodighed med vores heste 

Hvorfor er jordarbejde vigtigt?

28-04-2020 16:48, af Marie Helene Rigård Rohleder

Et træ kan ikke vokse uden sine rødder - Ligeså kan relationen mellem hest og rytter heller ikke styrkes, hvis den ikke har et fundament at stå på. Dette fundament opbygger hestetræner Ute Lehmann gennem jordarbejde. Se videoen her, hvor hun forklarer, hvordan relationen kan styrkes, hvis vi bliver bedre til at lytte og have tålmodighed med vores heste

Stop op og lyt til hvad din hest fortæller dig

05-04-2020 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvad kan du gøre for, at din hest har LYST til at være sammen med dig? Og hvad betyder det egentlig, når hesten yder modstand i din træning? De to spørgsmål forsøger hestetræner Ute Lehmann at gøre os klogere på i videoen her 

Mads Rom og Andreas Helgstrand ser frem til samarbejde

08-12-2011 18:24, af Britt Carlsen
Berider Mads Rom, der de seneste 5 1/2 år har været ansat i Hjallerup Rideklub er pr. 1. februar ansat som en del af den daglige ledelse hos Helgstrand Dressage

Hvordan opvarmer og løsgør du hesten til at yde sit bedste? Del 2

30-03-2019 07:55, af Cecilia Lindahl

Løsgjorthed er en forudsætning for alt videre arbejde, men hvordan opvarmer og løsgør du hesten til at yde sit bedste?

Lever vi i fortiden og tror, at den var perfekt?

09-03-2015 07:59, af Nina Marie Villadsen

Der er i den grad lagt op til en sund og åben debat, når Morten Torup ser nærmere på de hede emner, som hestevelfærd, træning, horsemanship og det at træne og holde hest på hestens præmisser

Unge springryttere inviteres til træningssamling

04-10-2017 12:54, af Cecilia Lindahl

Tolv unge talenter inviteres i november til træningssamling på Capacity Showjumping Center 

Forskning: Fodringsmetoder kan ændre hestens adfærd

23-10-2017 13:10, af Cecilia Lindahl

Hestens adfærd og velfærd kan ændres drastisk ved den måde, hvorpå de får serveret deres hø, lyder det fra et forskningsteam i Frankrig

Øg ridesikkerheden gennem bedre træning

21-02-2020 07:04, af Marie Helene Rigård Rohleder

Forsker og lektor Janne Winther arbejder på at øge ridesikkerheden gennem vidensdeling. I Herning vil hun holde et GRATIS foredrag om indlæringsteori, hestens frygtreaktioner samt give rytterne  gode råd til at træne deres heste til at være mindre bange for nye ting 

Daniel Cassøe til Barthahus

28-06-2017 08:10, af Camilla Tiefensee Schrøder

Daniel Hald Cassøe og den nordsjællandske rideklub Barthahus Rideklub har indgået et samarbejde omkring springundervisning

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Christine Krogh Frausing

Christine Krogh Frausing
Skribent
53 20 02 00
ckf@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Forbilledligt ridelig dressurhoppe tog sejren i 6-års

15-10-2021 15:28, af Thomas Bach Jensen

Sidste indledende dressurklasse ved finalestævnet for Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste var 6-års hestene, hvor der igen blev vist masser af kvalitet, og den meget velgående hoppe RGS Finest Alegra opnåede et 10-tal for ridelighed

Hattrick til Karen Møller Rohde i dag (video)

15-10-2021 22:20, af Annika Knudsen Lorentsen

Karen Møller Rohde har i dag vundet anden kvalifikation for både 4-, 5- og 6-års, og i den netop overståede 6-års klasse var det i sadlen på den velspringende avlshingst Cassado Ask

Dramatisk afslutning for vinderen i 4-års kvalifikation (video)

14-10-2021 17:50, af Annika Knudsen Lorentsen

Karen Møller Rohde red den velspringende 4-årige Fi Fi Ask til sejr i første kvalifikation af Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste med en flot runde, som dog sluttede lidt dramatisk, da Karen måtte en tur i sandet lige efter målstregen

Keller tilfreds med hjemmeavlede Galliana KH (video)

15-10-2021 13:50, af Annika Knudsen Lorentsen

Det gør det lidt ekstra sjovt at ride ved Pavo og Dansk Ride Forbunds championatsfinaler på Blue Hors, når man er til start på et af sine første hjemmeavlede afkom, fortæller Anée Keller, som i går fik fine ord med på vejen fra dommerne efter et fejlfrit ridt på hoppen Galliana KH, som blev belønnet med et 8-tal

Et 9-tal og en sejr til Bøgegårdens Comann (video)

14-10-2021 19:57, af Annika Knudsen Lorentsen

I Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for 5-års springheste har Jacob Thedor Schmidt og Bøgegårdens Comann netop taget sejren i første kvalifikation, efter en flot fejlfri runde

Nye mestre for pony og children kåret

10-10-2021 17:59, af Kristine Bjørg Frank Bojsen

Dygtige unge mennesker har denne weekend redet om guld, sølv og bronze ved Fredericia Sportsrideklub. Udover flot ridning, har stemningen været i top og tilskuerpladserne har været fyldte til fire spændende finaler i dag

U2 TD: Fra følauktion til championatsfinale (video)

16-10-2021 09:04, af Annika Knudsen Lorentsen

Camille Silke Pless købte tilbage i 2017 U2 TD DWB på Dansk Varmblods Elitefølsauktion og i dag kan hun glæde sig over at have præsteret rigtig flot ved finalestævnet i Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste. Camille fortæller, at U2 TD vil gøre alt for hende, ligesom hun vil gøre alt for ham og dette makkerpar kan uden tvivl se frem til mange succesfulde resultater fremover

5-års verdensmesteren i front på Blue Hors (VIDEO)

15-10-2021 11:33, af Thomas Bach Jensen

I den indledende klasse for 5-årige dressurheste ved finalerne for Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste på Blue Hors har hingsten Hesselhøj Down Town lagt sig i spidsen efterfulgt af endnu et Hesselhøj Donkey Boy-afkom

OL bør ændres mener IDRC

16-10-2021 11:28, af Christine Krogh Frausing

Det seneste OL i Tokyo har vakt interesse, og særligt måden at afvikle dressurkonkurrencerne på, mener The International Dressage Riders’ Club bør revurderes

Martin Fuchs Clooney er i bedring (video)

10-10-2021 13:03, af Annika Knudsen Lorentsen

For ca. to måneder siden kom den schweiziske toprytter Martin Fuchs mesterskabshest Clooney til skade, men det går frem ad og meldingerne er positive