Ute Lehmann: Vi skal være bedre til at forstå hestens sprog

18-07-2018 14:33

Marie Helene Rigård Rohleder

Til kursusdag på Dyrehavegaard med Ute Lehmann lærte deltagerne at trække vejret, træne én ting af gangen og forstå hestens ‘calming signals’. Disse trin er vejen til et harmonisk samarbejde, mener Ute Lehmann

Copyright Ridehesten.com
Ute Lehmann
Nyheden fortsætter efter annoncen

Heste har brug for at være grounded. Forbundet til jorden i ro og tryghed. Ligesom os mennesker. Vi skal blive bedre til at lytte til vores hest og forstå de høflige små signaler, som de konstant sender i vores retning med deres kropssprog.

Det var den gennemgående røde tråd til kursusdagen på Dyrehavegaard i Lyngby i juni med den anerkendte hestetræner Ute Lehmann fra Horse in Harmony.

For Ute Lehmann er oversætteren.

Hun er ligesom den ihærdige tysklærer fra folkeskolen, der indtrængende forsøger at lære eleverne huskeremsen om forholdsord, der altid styrer akkusativ.

Til dagens lektion er det ikke tysk, men hestesprog som Ute Lehmann rutineret oversætter til de opmærksomme tilhører.

For hun stræber efter harmoni. Harmoni mellem hest og menneske.

“Der mangler mere viden og forståelse for hestens sprog i Danmark. Vores samvær med hesten handler om at skabe et trygt miljø, hvor hesten er tilpas. Vi skal tage ansvar for vores hests trivsel og lære at forstå dens sprog,” siger Ute Lehmann.

Copyright Ridehesten.com
Ute Lehmann træner kursushesten Fernando.

Formålet først
Ute Lehmann skal mærke hesten. Derfor starter hun også kursusdagen på Dyrehavegaard i Lyngby med at gå rundt på banen med de seks forskellige heste, som kursisterne har medbragt.

Derefter giver hun sig i kast med de udfordringer, som kursisterne ønsker, at hun lægger sit trænede øje på.

Den farlige vandslange, et stopsignal der ikke virker, longeringens grundtrin og spanske skridt står blandt andet på dagens program. De seks kursister får undervisning om formiddagen, derefter frokost og en times teori, og så undervisning igen om eftermiddagen.

“Jeg spørger altid mine elever om: Hvad er formålet? Formål og motivation går hånd i hånd, og du kan ikke bede din hest om en øvelse, hvis du ikke selv er motiveret. Først når du selv kan se formålet, kan hesten engagere sig,” siger Ute Lehmann.

Copyright Ridehesten.com
Ute Lehmann træner med Vestervangs Wictor, som sammen med sin ejer deltog på kurset.

Ro på!
Den første hest, som kommer i Ute Lehmanns kyndige hænder, er en 7-årige hoppe, der har svært ved at stå stille. Hoppen tripper rundt og vrinsker efter sine foldkammerater. Fokus er væk.

I sådan en anspændt situation er det først og fremmest vigtigt, at rytteren forholder sig i ro.

Ute Lehmann stiller sig midt på banen med let bøjet knæ og trækker vejret helt ned i maven. Hun sænker skuldrene og står stille. Helt roligt.

“Det handler om, at vi får hesten til at slippe bekymringerne udefra. Hesten skal have fokus på dig og stole på, at når du viser, at der er ikke noget at bekymre sig om henne i højre hjørne, så er det rigtigt,” siger Ute Lehmann.

Hun går rundt med den nervøse hoppe, som langsomt falder mere til ro. Stop, gå, stop. Korte stop og så et par skridt baglæns. Hesten bliver langsomt mere opmærksom og fokuseret.

Copyright Ridehesten.com
Fernando med sin ejer Ane Bøiehøj træner vandgrav.

Jordarbejde og grundpositioner
Ute Lehmann arbejder med forskellige grundpositioner fra jorden af. I første grundposition går rytteren ved siden af hesten med cirka en armslængdes afstand. I anden grundposition går rytteren baglæns foran hesten.

Disse to grundpositioner demonstrerer hun ved alle kursisternes heste. Og det virker. Lige så stille falder den urolige hoppe ned og begynder at lytte til Ute Lehmann.

Det er egentlig ikke fordi, at Ute Lehmann siger så meget. Hun roser med blid stemme, og så bruger hun ellers pisken og sin krop til at flytte hesten og invitere den med rundt.

Specielt afstand er særligt vigtig for Ute Lehmann, da det i sidste ende handler om vores sikkerhed. Derfor flytter hun roligt hesten væk med pisken, når den i alt sin ihærdighed bumper ind i hende. Hun insisterer på sin afstand. 

“Husk ikke at ville for meget på en gang. Det kan stresse hestens nervesystem. Hvis hesten bliver ved med at gabe, så giv den en pause. Det er også værdifuld tid bare at stå stille med sin hest og hænge ud. Det giver ro på, og I skaber et tættere bånd sammen, fordi hesten oplever, at du lytter til dens signaler,” siger Ute Lehmann.

Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt, at hesten holder afstand, da det i sidste ende handler om vores sikkerhed, siger Ute Lehmann.

Calming signals hos heste
Ute Lehmann træner og underviser med fokus på den klassiske-akademiske tilgang til dressuren for at hjælpe hesten med at udvikle smidighed og styrke. Hendes træning baserer sig på moderne indlæringsteori.

Hun er meget interesseret i den nye viden og forskning omkring ”calming signals” (på dansk: dæmpende signaler) hos heste og videregiver dette til hendes elever.

Calming signals er signaler, som hesten udsender for at berolige sig selv og de omkringstående for i sidste ende at forhindre eller deeskalere en konflikt. Formålet kan være at berolige både sig selv og modparten.

Ute Lehmann henviser til den helt nye bog “Language Signs & Calming Signals of Horses” af Rachaël Draaisma, som er en hollandsk kvinde, der har forsket i både hundens og hestens sprog.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Under frokosten til kursusdagen på Dyrehavegaard fortalte Ute Lehmann engageret om bogen, og hvilke nye perspektiver den har givet hende på hestens sprog.

Eksempler på calming signals hos heste er blandt andet: tygge, gabe, store næsebor, runde øjne, blinke meget og at vende blikket, hovedet eller hele halsen til siden.

Hvis du eksempelvis oplever, at din hest vender hovedet væk fra dig, når du vil give den hovedtøj på, så kan det være et calming signal. Hesten beder os ofte om at skrue tempoet ned og slappe af.

Hvis Ute Lehmanns heste vender hovedet, hals eller hele kroppen væk, når hun vil give den hovedtøj på, så går hun nogle skridt tilbage og afventer. Det er vigtigt at tage tingene i hestens tempo, så begge parter føler sig hørt.

Når hesten så vender hovedet tilbage igen, prøver Ute Lehmann at nærme sig med hovedtøjet. Denne gang langsommere.

Hun tilføjer: ”Calming signals bliver vist, både når hesten oplever en anspændthed der stiger eller når hesten giver slip i en anspændthed. Eksempelvis når hesten tygger eller gaber, efter den har fået hovedtøj af.”

Skab begejstring i din træning
Der er mange forskellige grene i hesteverdenen, som vi hver især kan lære noget af. For Ute Lehmann handler det om at skabe begejstring i træningen med hestene.

Hun arbejder meget fra jorden. At gå en tur med hesten er ikke bare at gå en tur. Alt, hvad du laver med din hest, har en eller anden grad af træning over sig, fordi det er dig, som styrer tempo og retning, mener Ute Lehmann.

“Lad hesten byde ind! Ellers bliver det kun 100% lydighed i din træning. Vi skal også være afventende og lyttende og reagere på det, som hesten tilbyder. I friarbejde, hvor du slipper hesten fri på banen, er det jo kun frit arbejde, hvis hesten også får lov til at komme med nogle forslag,” siger Ute Lehmann.

Tag det roligt og øv dig i at lytte til din hest
Om formiddagen på kurset på Dyrehavegaard i Lyngby er Ute Lehmann meget aktiv på banen. Hun har i langt højere grad fat i kursisternes heste end, hun har om eftermiddagen. Der sker en mærkbar udvikling i løbet af dagen.

Den nervøse 7-årige hoppe, som om formiddagen vrinskede og trippede rundt, er blevet mere rolig, og ejeren går nu helt selv rundt og øver stopsignal med sin hest.

Kursisterne har fået en større forståelse for, hvordan Ute Lehmann træner heste, og det gør eftermiddagens undervisning til en stor fornøjelse at se på. Hvor Ute Lehmann roser alle ekvipager for det imponerende arbejde.

“Alle ekvipager har været rigtig gode at arbejde med. Vi har arbejdet meget med styrke og balance, for det er en forudsætning for, at vi kan få energi og begejstring i vores træning af hesten. Men først og fremmest skal energien komme fra os selv,” siger Ute Lehmann, og tilføjer til sidst:

“Vi kan lære hesten mange ting, fordi vi giver os tid, trækker vejret og forstår hestens sprog.”

 

FAKTABOKS om Ute Lehmann

- Født i Tyskland i 1968

- Uddannet pædagog i 1992

- Starter som selvstændig hestetræner og underviser i Danmark i 1998.

- Udvikler konceptet “Horse In Harmony” i 2004

- Uddanner sig til coach (ICC) i 2005

- Udgiver bogen “I harmoni med hesten” i 2009

- Starter “Horse in Harmony” træner-uddannelsen i 2014

- Udgiver bogen “Kunsten at ride uden bid” i 2016

Artiklen er første gang udgivet på everhorse.dk, som ejes af Mediehuset Wiegaarden, der også driver ridehesten.com 

Læs også

Hvorfor er jordarbejde vigtigt?

05-01-2021 09:44, af Marie Helene Rigård Rohleder

Et træ kan ikke vokse uden sine rødder - Ligeså kan relationen mellem hest og rytter heller ikke styrkes, hvis den ikke har et fundament at stå på. Dette fundament opbygger hestetræner Ute Lehmann gennem jordarbejde. Se videoen her, hvor hun forklarer, hvordan relationen kan styrkes, hvis vi bliver bedre til at lytte og have tålmodighed med vores heste 

Hvorfor er jordarbejde vigtigt?

28-04-2020 16:48, af Marie Helene Rigård Rohleder

Et træ kan ikke vokse uden sine rødder - Ligeså kan relationen mellem hest og rytter heller ikke styrkes, hvis den ikke har et fundament at stå på. Dette fundament opbygger hestetræner Ute Lehmann gennem jordarbejde. Se videoen her, hvor hun forklarer, hvordan relationen kan styrkes, hvis vi bliver bedre til at lytte og have tålmodighed med vores heste

Stop op og lyt til hvad din hest fortæller dig

05-04-2020 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvad kan du gøre for, at din hest har LYST til at være sammen med dig? Og hvad betyder det egentlig, når hesten yder modstand i din træning? De to spørgsmål forsøger hestetræner Ute Lehmann at gøre os klogere på i videoen her 

Styrk dit hestesalg – mindsk din risiko

20-02-2015 09:36, af Thomas Bach Jensen

Dansk Varmblods region 7 inviterer i samarbejde med Haugaard-Nielsen Advokatpartnerselskab og Stepto A/S økonomirådgivning til informationsaften, om hvorledes denne risiko håndteres og mindskes

Danskerne fit i træning

24-08-2014 13:15, af Britt Carlsen

WEG - De danske dressurryttere, eller nærmere deres heste, så fit ud i dagens træning, og nu glæder rytterne sig til at komme igang - men frygter eftermiddagens lodtrækning

7 gode råd til opvarmning

09-08-2016 16:53, af Cecilia Lindahl

Mangler du tips og tricks til din opvarmning på stævnedagen? Få syv gode råd til din opvarmning lige her

Subaru kører derudaf i militarysporten

02-02-2017 14:19, af Britt Carlsen

Der bliver også mulighed for at prøve kræfter med det danske terræn i denne sæson. Subaru Danmark har nemlig valgt at fortsætte opbakningen om Subaru Cuppen. Samtidig har rideforbundet indgået et samarbejde med Store Hestedag, der bliver presenting partner på cup-finalen i 2017. 

Pragtfulde hoppeføl på auktion (video)

17-06-2020 15:11, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Varmblods online følauktion, der afvikles i samarbejde med Blue Hors, udbyder en kollektion af særdeles gode føl af høj kvalitet. Her kommer en præsentation af tre hoppeføl, som hver især byder på noget særligt og har det til fælles, at deres gener vidner om et godt grundlag for en fremtid på verdens dressurbaner

Livlig debat i Aarhus

28-04-2015 22:39, af Nina Marie Villadsen

Et af Aarhus Universitets søauditorier boblede her til aften af engagement, da Dansk Ride Forbund i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse og Hestens Værn åbnede op for debatten om velfærden hos dressurhestene

Ung I DV afholder weekendkursus om Sundhed og Sygdom

14-03-2011 08:15, af Sandra Kaiser
Vil du lære mere om, hvordan du undgår skader i forbindelse med træning, samt lære hvordan man mønstrer en hest?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hest blev bange under transport på motorvejen

06-04-2021 15:38, af Annika Knudsen Lorentsen

Det er blevet offentliggjort, at en hest gik amok i en transport søndag aften på den fynske motorvej, hvilket gjorde, at trafikken en overgang var stoppet. Nu har vi snakket med det firma, som hentede hesten på motorvejen, og historien hænger lidt anderledes sammen end først udmeldt

Viet på sin fødselsdag i Lemvig

10-04-2021 12:58, af Thomas Bach Jensen

Berider Michael Søgaard og hans partner Michael Strøm overraskede deres nærmeste her i formiddag med vielse på Lemvig Rådhus

I dag er det Michellinos fødselsdag – for 30. gang

07-04-2021 14:24, af Thomas Bach Jensen

Den navnkundige elitehingst Michellino fylder i dag den 7. april 2021 intet mindre end 30 år. I formiddag har han hygget sig med Helle Stordal og nydt at blive fotograferet til Ridehesten. I aften kommer en gammel bekendt til fødselsdagsmiddag

Cathrine Dufour: Jeg er også bare et menneske

08-04-2021 14:52, af Kristine Ulsø Olsen

Der er kommet fokus på, hvordan vi behandler hinanden på de sociale medier, og med næsten en kvart million følgere er Cathrine Dufour en af ridesportens største profiler på de sociale medier. Hun håber på, at folk vil tænke en ekstra gang over, hvad de skriver

Gørklintgårds Million fik en tur på et fejeblad

05-04-2021 16:46, af Kristine Ulsø Olsen

Da Steen Blicher og Jørgen Ravn var på vej hjem med Gørklintgårds Million fra Dansk Varmblods 10-dages test, punkterede transporteren på motorvejen og det resulterede i en tur på et fejeblad for både transporter og hest

Per Vintersbølle og Michellino genforenet

11-04-2021 09:09, af Thomas Bach Jensen

I forbindelse med elitehingsten Michellinos 30-års fødselsdag manden, der importerede hingsten, Per Vintersbølle, aflagt Michellino besøg på Østergaard

Farvel til en danmarksmester i paradressur

12-04-2021 09:56, af Kristine Ulsø Olsen

Sidste års danmarksmester, Tina Chabert Jensen, mistede i sidste uge sin mesterskabshest og bedste ven, da Ælling måtte aflives grundet akut tarmslyng

Stævner og aktiviteter kan genåbnes før tid

08-04-2021 11:02, af Kristine Ulsø Olsen

Nedlukningen af nationale stævner og aktiviteter under DRF skulle oprindeligt have varet frem til den 26. april for at sikre smitteinddæmning i relation til herpesvirus, men i samråd med veterinærkonsulent Mette Uldahl vurderer DRF nu, at situationen er så meget under kontrol, at det er forsvarligt at genåbne allerede fra den 12. april – dog med en række krav til både deltagere og arrangører

Maria Bjørnkjær Asferg til Broholm

11-04-2021 14:49, af Thomas Bach Jensen

Berider Maria Bjørnkjær Asferg, der kommer fra en stilling på Stutteri Ask, hvor hun også er uddannet, starter nyt job hos Pether Markne og Per Sandgaard på Broholm Gods

Nathalie: Det bliver godt at komme afsted igen

12-04-2021 14:36, af Kristine Ulsø Olsen

Om halvanden uge starter CDI-stævnet i Hagen, hvor startlisten byder på internationale topnavne så som Cathrine Dufour, Charlotte Dujardin og Isabell Werth. Landstræner Nathalie zu Sayn Wittgenstein glæder sig over at de fem danske ryttere får hård konkurrence