Usikkerhed om OL-pladsen i springning

05-07-2024 21:18

Udtagelsen af Andreas Schou som kandidaten til den individuelle OL-plads i springning er på gyngende grund, efter at Rikke Belinda Barker har gjort indsigelse imod DRF's udtagelse. DRF har ikke fulgt deres egne udvælgelseskriterier, mener familien Barker. Sagen er i dag blevet stillet for en dommer

Nyheden fortsætter efter annoncen

For snart tre uger siden offentliggjorde Dansk Ride Forbund, at de havde indstillet Andreas Schou på hesten Napoli VH Nederassenthof til den individuelle OL-plads i springning.

Udtagelsen af ekvipagen blev ligeledes bekræftet af Danmarks Idrætsforbund nogle dage efter (den 21. juni), og det stod derfor klart for offentligheden, at Andreas Schou ville komme til at repræsentere Danmark til OL i Paris 2024. 

Mens nyheden spredte sig om udtagelsen af Andreas Schou, blev den dog også mødt af en klage fra en af OL-bruttolistens øvrige ryttere, Rikke Belinda Barker. 

Hun gjorde, med opbakning fra sin familie, indsigelse imod begrundelsen for valget af Andreas Schou, da DRF ifølge familien Barker ikke har overholdt deres egne udvælgelseskriterier. 

Rikke Belinda Barker indgav derfor den 19. juni en klage til DRF's disciplinærudvalg, som afsagde en kendelse den 21. juni. Kendelsen blev her, at klagen var gyldig med den begrundelse, at der var mange alvorlige fejl i DRF's udvælgelsesproces.

DRF blev derfor forpligtet til at gennemgå deres nominering af Andreas til OL-pladsen. Det fik den konsekvens, at Rikke Belinda Barker og Tabalou PS blev nomineret af DRF til DIF som Danmarks ekvipage til OL i springning. 

Kort efter nomineringen af Rikke som den danske OL-kandidat valgte Andreas Schou at klage til DIF over disciplinærudvalgets kendelse. Da DRF har indstillet to ryttere, besluttede DIF at afholde et særligt udvalgsmøde med et dommerpanel for at vurdere, hvilken rytter der i sidste ende skal nomineres til Den International Olympiske Komité (IOC). 

Dette møde fandt sted i dag, hvor sagen blev præsenteret for et særligt juridisk udvalg bestående af tre uvildige dommere i Idrættens HusBrøndby, som skulle træffe en afgørelse. En af de tre udpegede dommere var fra Landsretten.

I løbet af dagen blev tvisten om udtagelsen fremlagt, og begge parter i sagen (hhv. Andreas Schous team og Rikke Belinda Barkers team) fik mulighed for at udtale sig. 

Dommerne har endnu ikke givet deres vurdering i sagen, men den forventes afgjort i løbet af i dag eller de kommende dage. 

Copyright Ridehesten.com
Rikke Belinda Barker var med i opløbet om den individuelle plads i OL i springning. Pladsen blev dog d. 17. juni tildelt Andreas Schou. Foto: Privat

DRF's udtagelseskriterier 
Baggrunden for tvisten tager udgangspunkt i DRF's egne udtagelseskriterier, som ifølge familie Barker ikke er blevet overholdt. 

Særligt centralt for sagen er det, at udtagelseskriterierne fra april kræver, at resultaterne er opnået ved enten 4*, 5* Grand Prix eller 5* Nations Cup. Hvis rytterne i deres to bedste resultater er lige eller indenfor en såkaldt 4-fejlsmargin, skulle udtagelsen foregå ved en sportslig evaluering foretaget af DRF. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Da det kom til den endelige indstilling af OL-kandidaten havde Rikke Belinda Barker og hesten Tabalou PS i vurderingsperioden fra den 1. januar til den 16. juni klaret sig uden nogen fejl til de to stævner, der udgjorde grundlaget for vurderingen.

Imidlertid havde Andreas Schou ifølge DRF opnået i alt fire fejl ved de to stævner, der udgjorde grundlaget for vurderingen, hvilket dermed ligestillede de to ryttere i udtagelsesprocessen. Herefter faldt valget dog på Andreas Schou.

Men ifølge familien Barker stemte udregningen af Andreas Schous resultater dog ikke overens med de opstillede udtagelseskriterier, da der blev medregnet et resultat, som ikke levede op til DRF's egne kriterier. 

Et resultat var afgørende for Andreas Schou
Udregningen af fejlene tog nemlig udgangspunkt i de to bedste stævneresultater, hvor det i Andreas' tilfælde gjaldt et stævne med en nulrunde og et andet stævne, hvor han opnåede fire fejl.

Stævnet, hvor Andreas opnåede nulrunden, var en start til det 5-stjernede stævne i Basel i Schweiz d. 14. januar, og det var samtidig det eneste resultat uden fejl for ekvipagen. Starten i Basel havde derfor afgørende betydning for Andreas Schou, der ellers ikke ville have holdt sig indenfor en 4-fejlsmargin.

Men ifølge familien Barker burde dette resultat ikke tælles med, da den pågældende klasse ikke var en Grand Prix-klasse, men en World Cup-klasse. 

Netop denne vurdering har fire forskellige personer fra FEI siden bekræftet overfor familien Barker. Andreas Schou vil dermed ikke være indenfor DRF's 4-fejlsmargin, og Rikke Belinda Barker vil derfor være den eneste rytter med nul fejl efter udtagelsesperioden. 

Derfor burde hun også være blevet indstillet til OL-pladsen, mener familien Barker: 

 En regel er en regel, og en lov er en lov, pointerer Layland Barker, der er far til Rikke Belinda Barker. 

Layland fremhæver samtidig, at det centrale i sagen har været, at få DRF til at følge deres egne udtagelseskriterier.

Hvis Rikke Belinda Barker får medhold i indsigelsen af det juridiske udvalg, vil hun som den eneste rytter have opnået nul fejl i udtagelsesperioden, mens Andreas Schou vil have opnået flere fejl end de tilladte fire fejl.

Sagen afventer endnu afgørelse.

Ridehesten følger sagen løbende og dækker de seneste afgørelser. 

Trine Askjær-Jørgensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen