Thomas Bach Jensen
Tilbagetrædning er en af de såkaldte ”stående øvelser” i lighed med paraden samt for- og bagpartsvendingen. Berider Maria Anita Andersen begynder ikke at indøve tilbagetrædning, førend hesten, rent uddannelsesmæssigt, er på vej mod LA-niveau. Hesten vil da være på et niveau, hvor den accepterer biddet, er let på hånden og kan lave overgange mellem skridt og trav uden modstand. Når hesten arbejder således, er den også klar til at vise tilbagetrædning.
Maria har i træningsserien i magasinet Ridehesten tidligere fortalt, hvordan hun bruger forpartsvendingen til at indøve andre øvelser, og igen ved indlæring af tilbagetrædning har forpartsvendingen en god effekt.
– Ved at bruge forpartsvendingen får man ikke den modstand på tøjlen, som mange heste ofte reagerer med, når de skal forstå signalet til tilbagetrædning, forklarer Maria, og fortsætter: – Og så tænker jeg meget over, hvordan jeg sidder i ryggen på dem, når jeg starter med at lære dem at gå tilbage. Det er vigtigt, at man sidder let på hesten med overkroppen let fremme for ikke at tynge hesten i ryg og bagpart. Ved at gøre dette har den lettere ved at flytte bagbenene. – Jeg overdriver lidt i begyndelsen, så den virkelig oplever en forskel i mit sæde og min indvirkning. Selv mine ældre heste ved, at når jeg sidder ”til” i sadlen, skal de ikke bakke, det skal de først, når jeg sidder let.
I magasinet Ridehestens januarnummer går træningsserien med berider Maria Anita Andersen i dybde med tilbagetrædning.