Syv tips til at holde hesten slank på sommergræs

25-05-2022 06:47

Christine Krogh Frausing
Skribent

Hvis du ikke har mulighed for at træne så meget, og bliver nødt til at sætte hesten på døgnfold, så læs disse syv tips til at holde hestens vægt i skak, så den ikke bliver overvægtig og risikere at blive forfangen

Copyright Ridehesten.com
Copyright Ridehesten.com Stribegræsning kan være en god måde at begrænse hestens adgang til græs. Heste kan spise op til 40 % af deres daglige græsindtag i løbet af 3 timer. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boel Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Overvægt hos heste er et stigende problem. Det opstår når, hesten indtager for mange kalorier og for meget energi i forhold til, hvor meget energi hesten forbrænder. Overvægt forøger risikoen for forfangenhed eller laminitis, så det er absolut vigtigt at holde vægten under kontrol.

En metode til at holde vægten nede er at sætte restriktioner på græsindtaget hos hestene.

Pat Harris er dyrlæge, PhD, og specialist i ernæring hos heste og bosat i England. Hun har studeret tre forskellige metoder til at reducere, hvor meget græs hesten spiser i løbet af en græsnings sæson. 

Tre grupper af fire ponyer blev udvalgt, så de passede i forhold til vægt højde, og huldmåling. Ponyerne blev placeret på folde, hvor de kunne græsse det, der svarede til 1,5 procent af ponyernes kropsvægt pr. dag i 28 dage.

Grupperne blev tildelt en ud af tre forskellige græsningsmetoder.

  1. En gruppe havde ingen restriktioner
  2. En gruppe havde et hegn placeret midt over folden, og som dagligt blev flyttet en otteogtyvendedel af foldens længde.
  3. En gruppe fik adgang til stribegræsning med både et hegn på midten og et på siden, som dagligt blev flyttet som nummer to.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ponyerne blev vejet og deres huldmålings score blev undersøgt ugentligt. 

Ponyerne med gradueret tilgang til græs ved stribegræsning havde væsentligt lavere vægtøgning sammenlignet med de ponyer, der havde fri adgang til græs i løbet af de 28 dage projektet varede. 

Hvis du planlægger at lukke din hest ud på græs, så der det en god ide at installere et hegn, der tillader stribegræsning, og flyttes en gang dagligt.

Det næste stadie af forskningen ser på flere andre aspekter af stribegræsning, som blandt andet nedslidning af græsset, og hestenes aktivitetsniveau, i forhold til bedre at kunne rådgive om, hvilken form for stribegræsning der er den bedste.

På baggrund af Pat Harris' studie har foderfirmaet Spillers i England opstillet syv tips til at styre hestens vægtøgning, og hjælpe hesten sikkert gennem græsningssæsonen. 

  1. Installer et stribegræsningssystem. Små folde er bedst til at begrænse græsningsarealet, men hegnet skal flyttes dagligt.
  2. Luk hesten ud om natten: Græsset indeholder mindre sukker og fructan om natten end det gør om dagen.
  3. Pas på med at begrænse tidsrummet hvor hestene kan græsse. Specielt ponyer lærer hurtigt at de skal maksimere deres græsindtag på kortest mulige tid, og de kan spise op til 40 procent af deres daglige behov på lidt under tre timer.
  4. Brug færre dækkener: Færre eller ingen dækkener, vil tilskynde hesten til at tabe sig, ved at skulle holde sig varm.
  5. Prøv en græsningsmundkurv. En mundkurv kan reducere hestens græsindtag med op til 80 procent, men den skal være rigtigt tilpasset. Det er vigtigt at hesten har mulighed for at drikke med mundkurven på, og hesten skal vænnes til at bruge den, før man efterlader den på i flere timer i løbet af en dag. En mundkurv må aldrig bruges døgnet rundt. Forsæt med at holde øje med hestens vægt, da nogle heste og ponyer stadig kan tage på selv med en mundkurv på. 
  6. Giv et alternativ til græs: For heste og ponyer der er i høj risikogruppen, så kan det være en ide at fjerne dem helt fra græsset, og give dem et alternativ til græs, i form af et passende grovfoder som har et lavt indhold af sukker og stivelse.
  7. Styrk motionen: Regelmæssig motion vil holde hesten på den slanke linje og understøtte en sund forbrænding.

Her kan du læse mere om studiet af græsning

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen