Mathilde Brejner
Snart skifter vejret, og de lange, varme sommeraftener afløses af nogle mere regnfulde og blæsende af slagsen. Selvom vejret skifter, er det dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at hesten fryser og vil foretrække at komme på stald.
Fra naturens side er heste bygget til at klare udelivet med omskifteligt vejr. Det centrale, hvis man vælger, at hesten skal i løsdrift, og dermed have adgang til udelivets glæder hele døgnet hele året, er, at man vænner hesten gradvist til det.
Det betyder, at det er nu, du skal begynde at planlægge og indrette rammerne omkring hesten, hvis den skal blive udendørs, når sommergræsningen inden så længe ebber mod enden.
Følgende lovkrav gælder for heste, der skal leve i løsdrift eller udendørs
”Den ansvarlige for et hestehold skal sikre, at heste, som går ude i vinterperioden og i perioder med vinterlignende vejr, kun er ude i mere end 12 timer i døgnet, hvis de har udviklet et kraftigt og tæt hårlag og er ved godt huld og har adgang til læskur eller bygning, hvor alle dyr samtidig kan hvile på et tørt, strøet leje.” (Hestelovens paragraf 19)
I læskur eller bygning skal gulvarealet opfylde arealkravene i paragraf 8, stk. 1
Læskur eller bygning skal placeres på et sted med tilstrækkelig afvanding.
Fra Dyreværnslovens paragraf 2 og 3 hedder det:
”Enhver der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fordres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov, i overensstemmelse med anderkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.”
Derudover
”At rum og arealer, hvor dyr holdes, skal indrettet på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses. Det skal herunder sikres, at dyret har den fornødne bevægelsesfrihed, også under optagelse af foder og drikke og ved hvile. Dyr skal endvidere sikres mod vejr og vind i overensstemmelse med deres behov.”
Der findes særlige hesteracer, hvor kravet om adgang til læskur eller bygning ved udendørs ophold på mere end 12 timer bortfalder. Der er tale om, at islandske heste, konik-heste, przewalski-heste, exmoor ponyer eller shetlandsponyer. Hestene skal være rene med stambog eller dokumenterbart 7/8 dele rene racedyr. Hvis man ejer en hesterace, som må gå ude hele året uden læskur, skal man være opmærksom på følgende i forhold til Bekendtgørelse om løsgående heste.
”Hestene holdes på passende store arealer, hvorpå de naturlige forhold er af en sådan beskaffenhed, at de i vidt omfang svarer til den beskyttelse, et læskur eller bygning vil kunne give i form af beskyttelse mod vind og vejr, samt tilstedeværelse af tørt leje i form af veldrænet bund."
En fold med tæt bevoksning, som hestene kan gå ind i, når de vil søge læ, nåledækket bund, niveauforskelle, hvor hestene kan søge læ samt udstrøet halm, er alt sammen med til at sikre, at hesten kan trives, hvis den skal være udendørs. Det er dog efter det Veterinære Sundhedsråd og Dyreværnsrådets opfattelse kun ganske få steder i Danmark, hvor der findes steder, som kan erstatte kravet om et læskur eller en bygning til udegående heste i vinterperioden eller i perioder med vinterlignende vejr.
Individuel vurdering er nødvendig
Som hesteejer bør man i hvert enkelt tilfælde altid gå ind og vurdere den enkelte hests foderstand og pelssætning, når man skal beslutte, om en hest skal have dækken på eller eventuelt sættes på stald
Hestens fodermængde skal derudover også følges tæt og løbende evalueres. Når vi går fra sommer til efterår falder græssets næringsstofværdi og samtidig øges hestens behov for energi i takt med at temperaturen falder. Det betyder, at heste der går i løsdrift eller udendørs skal have supplerende foder og herunder passende mængder grovfoder.
Når en hest æder grovfoder vil den naturligt danne varme, når den fordøjer grovfoderet i stortarmen. Det betyder, at når man giver hesten grovfoder i passende mængder, vil den få sit behov for energi opfyldt og derudover, vil den i langt de fleste tilfælde være i stand til at holde varmen.
Kilde: Hestens Værn