Succesfuld embryoskylning: Sæden blev delt

10-04-2020 13:28

Annika Knudsen Lorentsen

Avl

Sanne Mathiasen har haft stor succes med brug af moderne reproduktionsteknologi, og nu har hun netop delt en sending sæd mellem sine to hopper, hvorfra der med succes er skyllet et embryo fra hver, som er blevet indsat i to rugemødre

Copyright Ridehesten.com
Sanne Mathiasen med et af sine afkom. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

Sanne Mathiasen fra Sønderup i Himmerland er en succesfuld avler og hun har efterhånden lavet mange afkom på sine hopper, som udelukkende er sportsheste, men samtidig videregiver deres gener via moderne reproduktionsteknologi. 

For snart 14 år siden besluttede Sanne at starte forfra med sin varmblodsavl, og hun søgte hjælp hos sin nabo og gode venner Elin Houe og Hans Jul Andersen, som driver det succesfulde Stutteri Nexen. I 2011 købte Sanne et hoppeføl af Elin og Hans, som de havde avlet på hoppen Polka Nexen. Hoppeføllet, som Sanne købte blev navngivet Polka Sensation Nexen og er efter Sandro Hit/Temple Wind xx og på det tidspunkt var føllets ældste helsøster, den dengang 9-årige guldmedaljehoppe og UVM-sølvvinder, Polka Hit Nexen, godt på vej mod Grand Prix med Andreas Helgstrand. Polka Sensation Nexen er siden selv blevet S-hest i dressur.

Succesfuld avl med moderne reproduktionsteknologi
Hoppen, Polka Sensation Nexen, er siden blevet mor til flere afkom via embryotransfer, og hendes ældste afkom guldmedaljehoppen Polka Fascination M e. Fürstenball/Sandro Hit går nu i sin mors fodspor, og får i år et afkom via embryotransfer efter hingsten Secret, og nu venter de begge et afkom efter hingsten Glamourdale til næste år. 

– Det var egentligt ikke meningen, at Polka Sensation skulle insemineres, da vi ventede svar på en biopsi, men det svar kom torsdag og var godt, fortæller Sanne og fortsætter:

– Samme dag ankom der sæd fra Glamourdale, som var tiltænkt Polka Fascination, men da Polka Sensation også blev scannet og lige havde haft ægløsning, tog vi en hurtig beslutning om inseminering også af hende, og sæden blev derfor delt mellem hopperne. 

Begge hopper skal have fokus på karrieren som sportsheste, og derfor benytter Sanne Mathiesen sig for muligheden med at inseminere hopperne, hvorefter man kan skylle et embryo, som kan indsættes i en rugemor. 

– Der blev efterfølgende skyllet et embryo på begge hopper, og nu er begge mine rugehopper blevet scannet drægtige, fortæller Sanne, som i den grad har haft succes med at lave afkom via embryotransfer. Og som også understreger, at der selvfølgelig er betalt for sæd til begge hopper, selvom portionen blev delt. 

Læs mere om Sanne Mathiasen i avlerprofilen i magasinet Ridehesten, som blev bragt i november udgaven af magasinet sidste år.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner