Stor avlsfremgang de seneste 39 år

08-03-2019 14:59

Irma og Vang Bennetsen har været med til Dansk Varmblods hingstekåring i Herning hvert eneste år – de havde hingst med det første år, og flere gange i årene imellem, og igen i år står der Bennetsen på en potentiel avlshingst

Copyright Ridehesten.com
Irma og Vagn Bennetsen og MB Cocktail's Hot Shot.

Irma og Vagn Bennetsen har haft heste hele livet. Deres første avlshingst var springhingsten Didrik e. Atlantic, som de købte i 1978. Hingsten blev senere solgt og fik en international karriere under tyske Karsten Huck, som bl.a. gennemførte Hamburg Springderby på den danskavlede hingst, en bedrift som endnu ikke er matchet af en danskavlet hest, indskyder Vagn. Didrik blev solgt til USA, men døde i karantænestalden under en prøvebedækning.

I det hele taget er Irma og Vagn en hippologisk opslagsbog over sjove og interessante historier fra et langt liv med heste.

De første år kørte Vagn rundt i landet med Didrik i traileren for at bedække hopper hjemme hos avlerne, men det ændrede sig markant, da de overtog stutteriet Mesing Østergaard i 1984. Samme år fik de fløjpladsen i Herning med Didriks søn Didriksen, og samme år indkøbte de også fuldblodshingsten Clongish xx. De ombyggede stedet til en topmoderne hingstestation, og med en central placering ved Skanderborg havde de et godt samarbejde med de omkringliggende hingstestationer såsom Inge og Bent Neergaard på Skanderup Skovgaard, familien Zacho-Rath og Hasse Hoffmann.

Copyright Ridehesten.com
Tre generationer Bennetsen fra venstre: Irma og Vagn, Anne Louise, Madelen, Victor og Morten.

Familien har gennem årerne levet af deres engagement i hestesektoren, og selvom de ikke har savnet noget, som Vagn fortæller, så blev det på et tidspunkt vanskeligt at få økonomi i hingstestationen. Da de samtidig blev ramt af, at en af deres avlshingste viste sig ufrugtbar, blev det enden på deres tid på Mesing Østergaard.

I Herning med tre generationer
Irma og Vagns søn Morten og datteren Anne Louise har arvet hesteinteressen og givet den videre til tredje generation, hvor især Mortens datter Madelen er succesfuld i ungdomsrækkerne. Hele familien er nu sammen om hesteinteressen, hvor Morten og hans familie nu lever af at træne og uddanne heste samt drive en mindre hingstestation med springhingste, MB Horses ved Grenå.

Familien har tilbragt mange hyggelige og sjove timer i campingvogne til Dansk Varmblods Hingstekåring de seneste 39 år, og kåringen er noget, hele familien ser frem til.

– Jeg er så imponeret over den danske avl og de moderne hingsteholdere, som kan købe det bedste til danske avlere. Og de, der ikke tror på, der er sket en stor udvikling i dansk hesteavl, kan bare gå en tur gennem muset her i Herning, understreger Vagn.

Der bliver ofte talt med bekymring over den udvikling, der er sket de senere år, hvor flere og flere af de mindre hingsteholdere har givet op, men Vagn ser en mulighed, fordi de tilbageværende hingstestationer nu er meget store: – Jeg tror på et lille gennembrud for de mindre hingsteholdere, fordi de store er blevet for store til at kunne håndtere at lave individuelle aftaler med avlere.  

Irma og Vagn avler fortsat. De kan ikke slippe kontakten til avlen, og i år venter de et føl efter Dimitri Z, skabt via embryo transfer på en Calido-hoppe, MB Calida, som Madelen har stor succes med.

Travlhed i Herning
Familien har en 3-årig avlshingst med til kåring: MB Cocktail’s Hot Shot e. MB Birkegårdens Charmeur/Ratio som er helbror til MB Champagne (begge opdrættet af Irma Bennetsen), som Morten skal ride i Unghestechampiontatet sammen med MB Camilla e. Cavall Ask/Quidam de Revel (opdr. Carsten Carstensen) som han købte pga. hendes afstamning. Hun havde føl sidste år, hvorfor hun har været bagud uddannelsesmæssigt.

Morten er opvokset med kåringerne i Herning, og som han siger: – Der er sport og avl på en gang. Det har gjort det hele endnu større, og det er vildt spændende at kunne følge med i avlen, samtidig med at man har fokus på sporten. Der er kun to steder, hvor det er muligt at trække tilskuere til sådan en omgang i springning – det er juleaften til Christmas Show, og så er det i Herning, og der er noget særligt ved at ride foran mange tilskuere.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen