Cecilia Lindahl
Det er ikke helt problemfrit at ride i naturen om vinteren. Om sommeren er det lidt lettere bare at springe op på hesten og så afsted. Om vinteren kræver det lidt forberedelse, og der er flere ting, du skal være opmærksom på. Du skal bl.a. tænkte på, om hesten kan holde varmen. Er den vant til at stå i en varm stald og måske endda med dækken, bør den nok have et skridtdækken på, ellers kan den nemt komme til at fryse. Det gælder især, hvis du har tænkt dig at skridte hele turen, hvad der ofte kan være en god ide om vinteren.
Selvfølgelig skal du også selv være klædt godt på, men husk at flagrende og løsthængende tøj ikke er egnet til ridebrug. Et halstørklæde kunne være rart at have på, men det er farligt at ride med i naturen, hvis det sidder fast i en gren.
Rid stille og roligt
En ridetur på frosthård bund, kan være en hård opgave for hestens ben. Derfor bør man tænkte meget over hvor, hvordan og hvor hurtigt man rider. Går hesten uden sko, kan hovene let blive flossede og slidte ved at gå på frossen jord. Har den sko på, slides der ikke så meget på hovene. Man skal dog stadig tænke på, at det er hårdt for hestens ben at gå på den hårde jord. Derfor er det en god idé ikke at ride for stærkt, når jorden er hård. Du skal også huske på, at sten og andre ting er frosset fast til jorden og ikke flytter sig, hvis hesten sparker til dem.
Heste på stylter
Det er mere behageligt for hesten at gå på sne end på den bare frosne jord, så hvis der er sne, så rid hellere i det. Her skal du dog være opmærksom på, at der kan dannes store sneklumper under hestens hove, så den kommer til at gå på "stylter". Det er selvfølgelig ikke særlig rart for hesten at gå på sådanne klumper, og det kan også være farligt for dig som rytter, da hesten nemmere snubler. Ved at smøre et tykt lag hovfedt på hoven inden rideturen, kan du forhindre, at der dannes alt for slemme isklumper. Under alle omstændigheder er det en god ide altid at have en hovrenser med i lommen, når man rider på tur i snelandskabet. Så kan man altid tage de værste klumper af.
Heste med "pigdæk"
Når man rider, hvor der ligger sne, bør man ikke ride på steder, hvor man ikke er kendt. Under sneen kan der nemlig gemme sig de mest glatte glidebaner, og hesten synes ikke, det er sjovt pludselig at lege " Bambi på glatis". Ofte kan hesten fornemme, hvis der er farer under sneen, og den vil derfor passe på at gå længere. Så nytter de ikke noget, at du giver dig til at straffe hesten. Tværtimod bør den nærmere belønnes for at have undgået et fald. Stopper hesten pludselig under rideturen, bør du derfor nøje undersøge underlaget og finde ud af, om det kan være årsagen til, at hesten ikke vil gå længere. Selvom hesten normalt er sikker på benene, er det svært for den at stå fast i glat føre, især hvis den har sko på. Hvis du har tænkt dig at ride en del i skoven i løbet af vintermånederne, kan det være en god ide at få lavet mordaxhuller i hestens sko. Mordax er en slag "hager", der skrues fast i skoen, så de virker som "pigdæk".
Undgå helt dyb sne
Når du rider i sne, skal du også tænke på, at det er en hel del hårdere for hesten at gå i sneen, end hvis den gik på den bare jord. Især kan det være meget svært for hesten, hvis der er dyb sne. Derfor bør du undgå at ride ud i store snedriver eller alt for dyb sne. Det kan blive en hård kamp for hesten at komme fri igen, og det er ikke sjovt at skulle have Falck til at komme og trække den op.
Sørg for hesten
Når du kommer hjem fra en tur i det flotte vinterlandskab, er det rart hurtigt at komme ind og få varmen. Du skal dog sørge for din hest, inden du går fra den. Det er i det hele taget en god ide at undgå, at hesten bliver alt for svedig, når det er koldt. Du skal efterse den for skrammer og sår, den kan have fået under turen, og dens hove skal renses og være i orden. Når først du har sørget for, at din hest har det godt, kan du tænkte på selv at komme hjem til varmen - og måske en kop dejlig varm kakao.