Kender du reglerne for ridning på stranden?

19-07-2024 06:31

Den danske sommer er over os, og det giver måske ekstra lyst til en tur ud i det blå med vores firbenede venner. Den grønne sommerskov frister, men det gør en tur i vandkanten i særdeleshed også. Dog er det vigtigt at huske på, at der er regler, der skal overholdes

Copyright Ridehesten.com
Kender du til reglerne for ridning på stranden? Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard.

En tur ud i det blå på hesteryg er for mange noget af det bedste, der findes. Dog er der nogle regler, der er vigtige at kende til, før man drager ud på tur med sin bedste ven. Særligt er det vigtigt at kende til reglerne, der gælder for ridning på stranden. 

Som rytter må man ride på mange danske strande i perioden fra 1. september til 31. maj, hvorimod andre regler gør sig gældende for sommerhalvåret. Der findes dog steder, hvor man hele året er velkommen i strandkanten på hesteryg, blandt andet er den jyske vestkyst et af de steder, hvor man hele året må ride på stranden. 

Men hvilke regler gælder så? 
Det kan godt være svært at finde ud af, hvilke regler der gælder, og hvornår reglerne gælder. I perioden fra 1. september til 31. maj må man ride på den ubevoksede strandbred. Når man skal ned til den ubevoksede del af stranden, skal man ride direkte over den bevoksede del af en strandbred, hvis strandbredden i øvrigt ikke er klitfredet. Det vil altså sige, at det ikke er tilladt at ride henover bevoksede klitarealer, som ligger uden for lovligt anlagte veje. Du skal altså være opmærksom på, at hvis du skal på stranden, så skal det være muligt at komme derned via offentlige veje eller private veje, hvor ridning ikke er forbudt ved skiltning. 

Hvad så med at ride og bade med hestene på stranden om sommeren?
Det er tilladt at bade med heste i havet, fordi badning foregår længere ude end i strandkanten, som går under stranddefinitionen. Det betyder altså også, at badning med hesten IKKE er reguleret af naturbeskyttelsesloven, men du skal altså være ude i vandet. Ellers gælder det om at finde strande, hvor strækningerne fungerer som offentlig vej, for her må du ride lige så meget du vil, også om sommeren. Igen er et godt eksempel den jyske vestkyst, hvor nogle strækninger fungerer som offentlig vej, og derfor må der rides på dem. 

Derudover kan ejeren af en strand give lov til at ride på stranden, hvis arealet ikke er klitfredet. Der findes lokalaftaler om, at man som rytter gerne må ride på Naturstyrelsens arealer om sommeren på de steder og tidspunkter, hvor det ikke generer andre badegæster, men det kræver altså, at der tages hensyn til andre gæster på stranden. I badesæsonen vil der på nogle offentlige strande være mulighed for ridning på udvalgte områder, hvilket vil fremgå af skiltning.

Copyright Ridehesten.com
Det er meget fristende at ride på stranden, men det er vigtigt, at man kender reglerne. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard.

Takt og tone for ridning på Naturstyrelsens arealer
Uanset om du er på vej en tur ud i den danske grønne sommerskov, eller du vil en tur på stranden med din hest, så gælder der nogle regler for god orden, når du bevæger dig ud i naturen på hesteryg. Hvis du orienterer dig om dem, inden du tager afsted, sikrer du dig at være en god repræsentant for hestesporten, når du er i naturen. 

  • Benyt helst ridestierne. Heste i trav, tølt og galop ødelægger nemlig skovvejene for andre brugere som cyklister, fodgængere, kørestole og dårligt gående. 
  • Rid så vidt muligt i rabatten ved ridning på grusveje, så du tager hensyn til andre trafikanter. 
  • Tag ned i skridt og hold helt til højre, når du passerer gående og cyklister. 
  • Tag altid ned i skridt og passér andre ryttere stille og roligt.
  • Du må ikke springe over kævler, stabler, diger eller grøfter.
  • Vis hensyn overfor andre og naturen. 

Synes du stadig reglerne er svære at finde rundt i, så kan du læse meget mere om det lige her. Derudover er du altid velkommen til at kontakte Naturstyrelsens lokale enheder for at høre nærmere om reglerne i netop dit område. 

Nyd sommeren på hesteryg, men husk at tag hensyn til andre brugere af naturen. 


 

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner