Cecilia Lindahl
Når du har lært at ride hesten i skridt, trav og galop - både i ridehallen og på tur - kan lysten til at få egen hest melde sig. Men at have hest indebærer meget mere end at kunne ride. Du skal også være i stand til at passe en hest. Har du ikke mod på at stå helt alene med opgaven, kan du starte "på halv tid" ved at få part i en hest. Det betyder, at I er flere om at dele hesten - både hvad tid, ansvar og udgifter gælder.
Forbered dig godt
På nogle rideskoler kommer eleverne til opsadlede heste og afleverer dem igen straks efter afsidning. Dér lærer du ikke meget om at passe hesten. Andre steder lærer du at strigle, rense hove, sadle op, passe hest, se efter skader osv., og disse steder bliver du noget bedre rustet til selv at begynde at tage ansvar for en hest. Uanset hvilken form for rideskole, du går på, er det en god idé at tage de forskellige grader af ridemærker, som er en slags kørekort til hesten, inden du får halvpart i en hest - eller selv bliver ejer af en. Ridemærkerne kan tages på en lang række af landets rideskoler:
Et eller flere ridelejrophold kan også være en god erfaring at have med sig, når man bliver ansvarlig for en hest. Her får du som regel "din egen hest" hele ugen, som du selv skal passe og ride. Mange steder skal du også hjælpe til med at fodre og muge ud, hente hestene hjem fra græsmarken osv. Alle disse opgaver lærer dig noget om, hvordan det er selv at have ansvaret for en hest.
Vær ærlig
Når du kaster dig ud i at få halvpart i en anden rytters hest, er det vigtigt, at du er ærlig, når du bliver spurgt om, hvor meget du kan. For eksempel skal du ikke sige, at du kan springe, hvis du har sprunget en enkelt forhindring eller to. Lader du som om, du er dygtigere, end du i virkeligheden er, risikerer du at få opgaver, du ikke kan klare. At håndtere et stort dyr som en hest eller pony er ingen spøg. Derfor er det bedst at have rene linjer. Har du part i en hest, er den dit ansvar nogle dage om ugen. Du både rider og passer den. Med til opgaverne hører som regel også vedligehold af udstyr som sadel og trense.
Lav en klar aftale
Selvom du får part i en hest, hvis rytter du kender godt, er det en god idé at lave en helt klar aftale om, hvordan I deler både hest og udgifter. På den måde får man ingen ubehagelige overraskelser. Sørg også gerne for, at hesten er forsikret - tænk, hvis der sker noget med den på en af "dine dage". Selvom I kender hinanden og stoler på hinanden, er det en rigtig god idé at skrive aftalen ned på et stykke papir, for så er der ingen tvivl om, hvordan landet ligger, hvis I skulle blive uenige om et eller andet på et tidspunkt. På en del rideskoler har man mulighed for at have part i en elevhest. Hvad det koster, og hvor meget man kan råde over hesten, er forskelligt fra sted til sted.