Nina Marie Villadsen
Holdet bliver Thomas Sandgaard på Amarone, Andreas Schou på Leonardo der Kleine, Søren Pedersen på Tailormade Esperanza de Rebel og Torben Frandsen på Solos Concept. Thomas Dresler med Never Say Never rider individuelt.
Kæmpe felt
Mandag har alle ryttere mulighed for at teste hest og bane af ved en træningssession, hvor hver rytter har 90 sek. på banen. Herefter meldes holdene formelt til start, og der er mulighed for at ændre, hvis en hest skulle blive skadet eller lignende.
- Det er første gang i 20 år, at vi har et hold til start, og der venter en kæmpe springoplevelse i næste uge med hele 34 hold, 54 repræsenterede nationer og forventet 180 heste til start, fortæller landstræneren og fortsætter:
- Det bliver et utroligt spændende WEG med så mange hold og nationer repræsenterede. Vi skal allerede fra første dags tidsspringning ride vores chance, så vi er med fra starten af. Med et så stort felt forventer jeg at sværhedsgraden vil stige støt i takt med at feltet indskrænkes.
Hestene overnatter lige nu i Holland og Belgien, og de forventes at være fremme i morgen ved middagstid. Spørger man landstræneren, hvem hans ser som favorit til guldet har han bare 20 ryttere, som han finder potentielle. Det og det kæmpe felt, der er meldt til start, vidner om, at vi kommer til at opleve et fantastisk spændende verdensmesterskab i næste uge.
9 runder til guldet
Den ekvipage, der søndag om en uge, kan kalde sig ny verdensmester skal i løbet af næste uge tilbagelægge sig intet mindre end 9 runder. Alle ekvipager rider den 150 cm høje tidsspringningen i metode C (fejl omregnes til tid) tirsdag. Alle runder tæller med individuelt og denne runde samt onsdag og torsdagens runder, tæller med i holdkonkurrencen.
Den med bedst tid i tidsspringningen tirsdag får nul fejl med videre i konkurrencen, mens de næste får fejl efter hvor stor en difference, der er på deres tid i forhold til vinderens tid. Denne difference i sekunder halveres, og giver de næste placerede deres antal fejl.
Eksempel: Vinderen har en tid på 75 sek., og nummer to har en tid på 73 sek. Differencen er 2 sek. Den halveres, og nummer to får så 1 fejl med videre i konkurrencen. Samme remse går igen for alle ryttere, hvilket betyder, at det er praktisk talt umuligt, at vi vil opleve en omspringning for hverken hold eller individuelt med lige antal fejl.
Onsdag og torsdag afvikles anden og tredje runde i holdet efter en metode A (færrest fejl) på en 160 cm høj bane. Alle ekvipager rider onsdag, mens kun de 10 bedste hold og 50 bedste individuelle ekvipager går videre til torsdag, hvor holdet afgøres. Fredag er hviledag, og lørdag skal de 30 bedste ekvipager dyste i to omgange på 160 cm om at blive blandt ”the final four”, der skal i hestebyt-finalen søndag.
Heste-bytning i finalen
I finalen søndag kommer de fire kvalificerede ryttere til at ride hinandens fire heste. En udfordring, der kan synes helt uoverskuelig for en amatør, men et hestebytte er hverdag for de professionelle ryttere, der deltager ved WEG.
For at tilgodese hestene har FEI lavet nogle meget konkrete opvarmnings- og afviklingsregler i denne finale. Efter hver rytter har gennemført banen på deres egen hest, har de tre minutter til at lære den næste hest at kende. De tre minutter starter så snart rytterne, er kommet op på hesten. Rytterne må vende sig den nye hesten ved at springe en lodret, der ikke er højere end 130 cm og en oxer, der ikke er højere end 140 cm. Eller det samme spring to gange. Det er tilladt, at tage sadlen med over på den nye hest, mens alt andet udstyr skal blive på hesten.
Spændende VM er i gang
Den 25. august – 7. september afvikles VM i ridesport (World Equestrian Games/WEG) i Normadiet i Frankrig. Danmark er repræsenteret i disciplinerne dressur, paradressur, springning, military, voltigering, distance (afsluttet) og reining (westernridning – er overstået for danskernes vedkommende), mens vi ikke har deltagere i kørsel. Vi stiller med landshold i dressur (afsluttet), paradressur (afsluttet), reining (slut for danskerne) og springning, hvor de fire springryttere til holdet udtages lige op til konkurrencestart. I voltigering er vi repræsenteret ved europamester Rikke Laumann, i military er vi repræsenteret ved danmarksmester Peter Flarup, og i distance er det Johanne Hvid (afsluttet), der rider for Danmark. Se deltagerliste og nyttige links længere nedenfor.
Kilde: Dansk Ride Forbund