Nina Marie Villadsen
I en smartphone sidder der noget kaldet et accelerometer - det er den teknologi, der mærker om telefonen vender vandret eller lodret og tilpasser skærmbilledet derefter. Accelerometre registrerer bevægelse, acceleration, støv mv.
Nu er forskere fra bl.a. Illinois Universitet, med Stuart C. Clark-Price i spidsen, begyndt at anvende accelerometre til at overvåge hestens bevægelser, når den vågner op fra narkose, for på den måde at kunne minimere risikoen for skader.
Generelt er heste svære at have i narkose, men det kan være nødvendigt i forbindelse med operationer. Det er hestens størrelse og anatomi, der gør dem til en større udfordring for dyrlægerne end andre dyr. Fx er dødelighedsraten for heste i narkose omkring 1 procent, mens den for mennesker er omkring 0,001 procent og 0,05 procent for hunde og katte.
Der er et skel ved tre til 3½ time - varer narkosen længere end det, øges risikoen for komplikationer meget. Ligger hesten ned i længere tid, kan dens kropsvægt ødelægge blodårer, så blodtilførslen til musklerne stoppes og de begynder at tage skade. Det kan i yderste konsekvens betyde, at hesten ikke er i stand til at rejse sig igen, når den vågner af narkosen. Når hesten ligger på siden under narkosen, kan dens tarme veje tungt på dens lunger, så den får svært ved at trække vejret. Dertil bevirker hestens flugtinstinkt, at mange heste forsøger at rejse sig eller på anden måde bevæge sig inden den er helt ude af narkosen, hvilket kan føre til fald og andre skader - ca. 1 procent af hestene får seriøse skader, som kranie- og benfrakturer.
Forskerne sætter nu accelerometre fast på hesten, når den er i narkose, for at de kan få objektive informationer om, hvordan hesten reagerer under opvågningen - indtil nu har man kun vurderet hesten under opvågningen subjektivt vha. videoovervågning. En bedre og målbar viden om hestens reaktioner under opvågning hjælper dyrlægerne til bedre at kunne træde til med de forskellige hjælpemidler, til at få hesten sikkert gennem opvågningen.
Kilde: Horsetalk