Severo: Det handler alt sammen om kontakt (video)

03-09-2020 09:31

En dressurclinic med Severo Jurado Lopez samlede onsdag aften et par hundrede dressurentusiaster på Kirstineholm Ridecenter, hvor alle gik hjem i godt humør og med ny viden

Nyheden fortsætter efter annoncen

På Kirstineholm Ridecenter var der onsdag aften lagt op til en dejlig oplevelsesaften, hvor rideudstyrsbutikken var åben, og der på gårdspladsen var opsat et stort telt med stande med foder, rideudstyr og ikke mindst vinsmagning. Samtidig var der lækker tapas og cava på menuen - og ja, så var de aftenens hovedperson Severo Jurado Lopez, der regelmæssigt under viser på Kirstineholm.

Severo var ikke kommet for at demonstrere perfektion; han var kommet for at vise virkelighedens ridning og snakke om og inddrage sit publikum i de udfordringer, man kan have i uddannelsen af sin hest. Han havde medbragt to af de heste, han har haft i ridning i kort tid, samt en elev med en 3-års hingst.

De fleste vil vide, at Severo Jurado Lopez er en spansk dressurrytter, der er bosat i Danmark sammen med sin tyske kæreste Annika Damrau. Severo har efter flere års ansættelse hos først Anne van Olst (Holland) og Andreas Helgstrand valgt at skabe sin egen forretning i Danmark, og han er fra 1. maj 2020 blevet selvstændig sammen med Anikka, og de udtrykte igen i aftes deres glæde ved at bo i det land, hvor de føler sig elsket og anerkendt.

Da Severo tog hul på aftenens program, lagde han ud med at tale om det allervigtigste i god ridning og vel nærmest aftenens overskrift: Kontakt. Her talte han ikke blot om rytterens kontakt via tøjlen til hestens mund og kontakten til hesten via sæde og schenkel, men også helt enkelt vores mentale kontakt med hesten, hvordan vi kommunikerer med den, fx når de bliver bange. – Hvor godt er du forbundet med din hest, hvor godt kender du den og dens reaktionsmønstre? Det er altafgørende for din ridning. Når det går galt til stævner, er det altid, fordi vores kontakt med hesten går galt. Uden en god kontakt får vi altid problemer.

Den gode kontakt til hesten demonstrerede Severo med den 7-årige vallak Møgelvang Ferrari e. Sezuan/ Come Back II, der er opdrættet af Jan Jensen, tidligere uddannet af Pernille Elten Sigsgaard og i dag ejet af Nordentoft, der har sat hesten i ridning hos Severo, som ikke lagde skjul på, at der er store forventninger til den talentfulde hest, der udviste stor ridelighed. Her demonstrede Severo mange af de øvelser og udfordringer, man kan have med en 6-års hest, og hvor afgørende den grundlæggende kontakt altid er for, at rytteren har hesten på plads imellem hjælperne. Så snart han fandt kontakten på tøjlen lidt for blød, lagde han en lille øgning ind for på den måde at bede hesten genoptage den rette kontakt. Der blev grinet lidt, når Severo et par gange sagde: – Se bare, hvor enkelt det er.

Næste ekvipage på banen var berider Nanna Christensen med Stutteri Teglovnens 3-årige præmiehingst Stenagers Ben Hur DWB e. Borsalino/ Florenciano (opdr. Bjarne og May-Britt Christensen), der har stået på Katrinlund i bedækningssæsonen. Den billedskønne hingst er meget lidt redet, men demonstrerede sit fremragende temperament og vilje til at arbejde for rytteren. Severo bemærkede, da ekvipagen kom på banen, at kontakten ikke var konstant, så han bad Nanna lege lidt med kontakten for at vise, hvordan man selv på en ung og ret utrænet hest bør kunne have kontrol over kontakten og ubesværet kan regulere hestens holdning op-ned og ud-ind, og Ben Hur responderede omgående positivt.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Her henvendte han sig også til avlerne med et budskab om ikke kun at tænke på at avle føl og heste med store bevægelser og til hurtig omsætning, men i højere grad at fokusere på hestens indre kvaliteter. Hvis ikke hesten har et godt temperament og god arbejdsindsitlling og ikke mindst god sundhed og holdbarhed, så får rytteren problemer, og hesten får heller ikke det bedste liv. – Vi skal tænke hestens temperament og holdbarhed mere ind i avlen.

Efter pausen, hvor der blev udtrukket præmier til publikum, fortsatte Severo med den 10-årige KWPN-vallak Fendi T e. Negro/ Lester. Han fortalte, at han er meget begejstret for Negro-afkom, og at han har en dyb respekt for Anne og Gertjan van Olst og deres avls- og træningsprogram, og det er med nogle af deres Negro-afkom, han har haft nogle af sine bedste rideoplevelser. Han beskrev Fendi som en hest, der typemæssigt ikke kan sammenligned med de flotte, kårede hingste, men trods alt er skabt til svær dressur, og det fik vi en demonstration af.

Severo fortalte, at hans udfordring med Fendi, som han kun har haft i godt to måneder, netop er den kontakt, som er så værdifuld og helt essentiel. Han mener, at Fendi er en lidt usikker hest, som blot skal finde ud af, hvor meget Severo holder af ham. Han beskrev ham som staldens sødeste hest – og ligelede den hest, som Annika helst vil ride skovture på. Det stod enhver klart, at Severo allerede er kommet godt ind på livet af Fendi, og at de to er kommet meget lagt i træningen.

Det var heller ikke svært at se, at Fendi er en hest, der vil gå langt for sin rytter, selv om Severo mener, at der stadig mangler lidt tillid og kontakt. Mens Severo legede med øvelser som changementserier, passage og piaffe, forklarede han hele tiden publikum, hvad han følte, og hvad han gjorde for at optimere øvelserne, og når vi taler om de svære øvelser, så har Fendi et spektakulært talent for galoppirouetter.

Da Severo stod af Fendi og var klar til den store spørgerunde, tog han sig samtidig tid til at forklare flere grundlæggende ting om træning og om dressurhestens funktion og bygning - alt imens Fendi stod helt stille og udviste Fendi maksimal tillid. Og hvis tilliden er vejen til den optimale kontakt og succes på dressurbanerne, så kan de to komme langt sammen.

I magasinet Ridehesten 06/2020 kan du læse profilartiklen om Severo Jurado Lopez, da han valgte at blive selvstændig.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen