Sammenhæng mellem hestesko og hovskader?

27-07-2016 12:31

Ann-Sofie Skovlund Eriksen

Kritikere af hestevæddeløbsindustrien har ofte hovskader på hestene som primær bekymring. Dette kan der dog måske snart findes en løsning på, da et forskerhold har udviklet en ny metode til at undersøge netop dette

Copyright Ridehesten.com

Et forskerhold har udviklet en flerstrenget tilgang til at studere de belastninger, som hestens ben og hove udsættes for, kan man nu læse hos wideopenpets. Det internationale forskerhold, som består af forskere fra blandt andet Australien, England og USA, har brugt en kombination af 3D-røntgenbilleder, computersimuleringer og 3D-modeller til at studere naturen og omfanget af de belastninger hestes hove udsættes for. 

Teamleder Dr. Olga Panagiotopolou fra University of Queensland fortæller:

- Denne hidtil ukendte kombination, har gjort det muligt at undersøge hestesko lavet af rustfri metals effekt på skeletale spændinger i forhoven, af en levende væddeløbshest. Det er første gang, denne kombination af teknikker har været anvendt på så store, levende dyr såsom heste.

I denne undersøgelse benyttede holdet sig af 3D-radiografi for at undersøge belastningen på hoven af en fuldblodshest, mens den gik. Professor Stephen Gatesy fra University of Brown og hans kollegaer udviklede først den billededannende teknik med henblik på at studere knogleinteraktion hos mindre dyrearter.

Dr. Panagiotopolou brugte animationsteknikker til at oversætte røntgenbillederne til 1:1 3D-modeller af hestens hov og ben.
 
- Ved at kombinere 3D-modellen med andet researchdata, var vi i stand til at måle den kraft hestens hovknogler udsættes for når de rammer jorden, og udvikle omfattende simluleringer, fortæller hun.
 
Professor John Hutchinson fra Royal Veterinary College mener at denne forskning blot er en lille begyndelse. Forskerne er nødt til at undersøge flere heste, herunder også heste som bevæger sig i flere hastigheder. Desuden mener han, at fremtidige studier også bør fokusere på belastninger af bagben og baghove.

Selvom det kun er begyndelsen, er denne forskning et vigtigt skridt i retning af at reducere risikoen for hovskader. Dr. Panagiotopolou mener at fremtidige studier vil hjælpe med at indentificere de mest udsatte dele af hestenes hove og forhåbentlig forbedre den generelle sundhed og velfærd for væddeløbsheste - og andre heste.

Læs mere om forskningen HER

 
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner