Sadelspecialisten vært for lærerige arrangementer

14-05-2025 12:57

Trine Askjær-Jørgensen

I den forgangne weekend havde Sadelspecialisten ved Kit Hollerup Hansen igen arrangeret, at den engelske forsker Russell MacKechnie-Guire, der nu også er en del af Dansk Ride Forbunds ekspertgruppe, kom og holdt kursus og foredrag

Copyright Ridehesten.com
Billund Sportsrideklub lagde endnu en gang rammer til spændende kursusdage og foredrag med Dr. Russell MacKechnie-Guire. Her ses nogle af de mange deltagere samt Russell og Kit yderst til venstre. Foto: Privat

Kit Hollerup Hansen, der står bag Sadelspecialisten med base i Jelling, lærte i sin tid engelske Russell MacKechnie-Guire at kende ifm. hans forskning i "saddle slip", et emne hun som sadelmager havde søgt svar på. Det har ført til et givtigt samarbejde og ikke mindst venskab.

– Vi gør, hvad vi kan for at få Russell til Danmark så meget som muligt, fortæller hun og tilføjer: – Det har været en skøn kursusweekend. Jeg er topmotiveret. Tak til alle deltagere for jeres engagement, åbenhed og gode energi!

Kit brænder for at sprede vigtig viden om rytter, udstyr og hests indvirkning på hinanden, og derfor arrangerer hun regelmæssigt kursusdage og foredrag med Russell, som så tager turen til Danmark indimellem sit ellers travle program som forsker ved Hartpury University, performanceanalytiker for Team GBR, medlem af flere videnskabelige advisory groups, BHS-instruktør mv.

Fakta
Om Dr. Russell MacKechnie-Guire

Russell MacKechnie-Guire har en ph.d. i hestens biomekanik og dimitterede fra Royal Veterinary College i England i 2019. Han har en stilling som underviser i hestebiomekanik på Hartpury University, men hører ellers til i Centaur Biomechanics, et firma, han grundlagde i 2006.

Russell har i vid udstrækning undersøgt den effekt, som udstyr (sadel, trense og gjord) og rytteren har på hestes sundhed og præstation. Hans nuværende forskningsområde er bl.a. interaktionen mellem hest, sadel og rytter, effekten af rytterasymmetri på hestens rygbevægelse og set fra et rehabiliteringsperspektiv den effekt, som træningshjælpemidler og bomøvelser har på rygbevægelse. Derudover samarbejder Russell med forskere om forskellige forskningsprojekter forbundet med hestes sundhed, rehabilitering og præstation.

Russell er konsulent for British Equestrian Federations World Class, Team GBR-programmet og er medlem af Team GBR’s Scientific Advisory Group. Han sidder også i Society of Master Saddlers Scientific Advisory Group og er en del af den ledende komité for International Taskforce on Laterality in Sports Horses. Senest er han kommet med i Dansk Ride Forbunds ekspertgruppe.

Russell er desuden pilatesinstruktør, Intrinsic (Human) Biomechanics Trainer, BHSI-ridetræner og en aktiv stævnedeltager i både dressur og springning.

Fold up
Copyright Ridehesten.com
Russell MacKechnie-Guire. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen

Den forgangne weekend var fyldt ud af enkeltlektioner for både seriøse amatører og professionelle ryttere og trænere – alle med det fælles mål at blive bedre for deres hest – og det var Billund Sportsrideklub ved berider og daglig leder Allan Blomgreen, der endnu en gang lagde rammer til.

Lørdag blev der afviklet et dagskursus for ryttere, undervisere, fysioterapeuter m.fl. med titlen "On Your Seat – Reins Are the Last Line of Defense". Et tema, der med god grund gik igen i mange af lektionerne.

Fokuspunkterne var netop:

  • At hånden aldrig må trække bagud: Brug sæde, schenkel og evt. stemmen – og lad hånden følge hesten frem, især i overgange.
  • Stabilitet vs. fiksering: Hvordan bliver vi stabile ryttere, som hesten trygt kan bære, uden at blive stive og fastlåste?
  • Åbne hofter og knæ: En “åben” opstilling gør ikke bare underværker for rytterens indvirkning, den frigør også hestens bevægelse. Klemmer vi med knæene, begrænser vi os selv og vores hest.
  • Selvbæring: Det starter hos rytteren. Først når vi bærer os selv, kan hesten finde sin egen balance og lethed.
Copyright Ridehesten.com
Der bliver analyseret på ekvipagen direkte i ridehallen vha. video og forskellige markører på hest og rytter. Foto: Privat

Lørdag aften stod på et spændende foredrag med titlen "Hvad siger forskningen om trenser og tilpasning, herunder de nyeste kandarstudier".

Dyrlæge Marianne Dahl-Jensen fra EquiMove lagde ud med en gennemgang af hestehovedets anatomi, og hvilke strukturer udstyret påvirker på godt og ondt, hvorefter Russell tog de mange engagerede tilhørere igennem den nyeste viden om trenser og trensetilpasning samt det lidt kontroversielle kandarstudie, som Russell står bag sammen med en lang række anerkendte forskere. Det sætter spot på helt aktuelle debatter om udstyr og hestevelfærd – og du kan selvfølgelig læse mere om det i det næste magasinet Ridehesten.

Er du interesseret i at deltage i fremtidige arrangementer, så følg med på Sadelspecialistens Facebook, hvor begivenhederne bliver oprettet, og du finder info om tilmelding, temaer mv.

Fakta
Om Kit Hollerup Hansen

Kit er eksamineret sadelmager fra Sadelmageri Skolan i Tärnsjö og har et svensk svendebrev. Hun er siden blevet uddannet ”Qualified Saddlefitter” ved Society of Master Saddlers i England.

Kit startede enkeltmandsfirmaet Sadelmager Kit H. Hansen, som i 2013 blev til Sadelspecialisten. Udover at arbejde med tilpasning og vejledning tilbyder Sadelspecialisten også objektive analyser til hest og rytter, f.eks. digital trykmåling af sadel, videoanalyse, EquiGait, tøjletrykmåling m.m. Sadeltilpasning handler for Sadelspecialisten om at sætte sig grundigt ind i både hest og rytters bevægelse og finde den bedst mulige måde at tilpasse sadlen på. På så objektiv en måde som muligt analyseres rytterens, hestens og sadlens rolle – og sadler vurderes altid på hesten med rytter i sadlen.

Fold up
Copyright Ridehesten.com
Kit Hollerup Hansen fra Sadelspecialisten. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Thomas Bach Jensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen