Sådan undgår du flåtplagen

26-04-2019 10:39

Særligt i forårs- og sommermånederne er de irriterende flåter aktive. Det kan være svært at beskytte sig selv og hesten mod plagen, men her kan du læse, hvordan du bedst undgår bid fra flåter 

Copyright Ridehesten.com
Husk at tjekke dig selv og hesten for flåter, når I kommer hjem fra rideturen. Bid fra flåter kan i værste fald føre til borreliose.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Netop nu er flåterne atter tilbage i naturen, hvor de skaber problemer for dyr og mennesker. Måske er du én af dem, som allerede har fjernet de første flåter fra din hests bug og måske har du ikke mærket noget til flåterne endnu. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du undgår den værste flåtplage 


Flåter lever i naturen
Når hestene atter kommer på døgnfold med græs, vil de typisk også være mere eksponerede for flåternes bid. Også når du tager på ridetur igennem de naturområder, hvor flåterne har deres naturlige habitat, vil du og din hest kunne risikere, at I får flåter på jer. 
En flåt er en blodsugende mide, som af udseende minder lidt om en edderkop. Den lever af blod fra ræve, mus, hjorte, men kan også lide blod fra mennesker og heste. En flåt bliver mellem to og fem år gammel og i den periode, vil den typisk indtage tre måltider, før den til sidst lægger æg, hvorefter den dør. Man skal undgå bid fra flåter, da bid kan medføre borreliose hos både mennesker og dyr. 


Reducer flåter med foldpleje 
Flåter lever i tætbevoksede område i beskyttelse fra direkte sollys. Vildt hjælper med at sprede flåter, fordi de både er værter for flåten og transporterer den over til tider store afstande. Med den viden in mente, er det logisk, at heste, som går på naturfolde med fugtige engarealer samt træer og buske er mere udsatte for flåternes bid. 
Ved hjælp af foldpleje kan du imidlertid reducere, hvor mange flåter der lever på hestens fold. Slå hestenes græs og indhegn de områder, hvor der er fugtigt engareal, så hestene ikke kan komme til dem. 
Når du tager på ridetur, kan du beskytte din hest mod flåterne ved at bruge insektbeskyttelsesmiddel med indholdsstoffet cypermethin og permethrin. Smør beskyttelsen på hestens ben og bug, da det særligt er på disse områder, at hesten er eksponeret for flåter, når du rider i naturområder. På længere rideture, hvor hesten afsætter sved eller bliver våd af regnvand, vil insektbeskyttelsen gradvist aftage, og det kan blive nødvendigt at holde en pause på turen, hvor du smører din hest ind igen.


Tjek dig selv og hesten for flåter
Når du kommer hjem, skal du tjekke dig selv og din hest grundigt for flåter. Hestens bringe, forsiden af lårene, bagparten, bugen og flankerne er typisk steder, hvor man finder flåter på sin hest. Flåterne vil bide sig fast der, hvor huden er tynd og, hvor der er fugtigt og mørkt. 
På dig vil flåterne også typisk sætte sig der, hvor huden er tynd, såsom i armhuler, bag øren og på inderlår. Også benene er eksponeret, hvad der betyder, at man med fordel kan have lange bukser på, som man tager ned i lange støvler, når man færdes i naturen. Alternativt kan man tage strømperne uden på buksebenene. 
Føl dig frem med dine fingerspidser, når du skal finde flåterne. Hvis du støder på en flåt, så brug en pincet eller tægetang til at fjerne flåten. Sæt pincet eller tang så tæt på huden som muligt, og træk flåten ud i retning væk fra huden. Når flåten er ude, så tjek, at alt er kommet ud og afslut med at duppe biddet med antiseptisk middel. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvad er borreliose?
Borreliose er en infektion med bakterien borrelia. I langt de fleste tilfælde er flåtbid ufarlige, og det er beregnet at i 98 % af tilfældene, bliver man ikke syg. Hvis man smittes med borreliose kan det imidlertid være alvorligt. 
Borrelia-bakterien kan overføres fra flåter til mennesker i løbet af få timer, men som oftest skal flåten have siddet i huden i 24 timer. Hvis man er blevet smittet, kan der komme et udslet på huden rundt om bidstedet. Udslettet kommer som oftest en til to uger efter biddet.

 

Andre tegn på sygdom kan være: 

  • Man føler sig alment syg.
  • Man har hævede, ømme led.
  • Man har smerter i musklerne.
  • Man har udslet i et stort område. 

Alvorlige komplikationer kan være meningitis, lammelse i den ene side af ansigtet og betændelse i hjertets muskulatur. 

Kilde: Sundhed.dk, Netdyredokter.dk 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner