Flåtsæsonen er i gang: Husk at tjek dig selv og din hest

29-05-2022 13:25

Annika Knudsen Lorentsen

Sæsonen for flåter er så småt begyndt, og når man rider en tur ud i den danske natur kan man riskere at støde de små mider. Det er vigtigt at være opmærksom på at fjerne disse både fra sig selv og hesten, da de kan være skyld i flere sygdomme, som de overfører når de bider sig fast

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Når man rider på tur, kan man risikere at støde ind i flåter, som bider sig fast på huden, og dermed kan overfører smitsomme sygdomme. Det betyder dog ikke, at du skal være nervøs for at ride en tur i skoven, men du bør være opmærksom på at fjerne flåterne på både dig selv og hesten.

Det er mest om sommeren, at man støder på flåterne, og primært når man færdes i områder med høj bevoksning, som i skov eller på mark. Flåter kan ikke flyve eller springe, men de kravler op på f.eks. græsstrå, og derefter lader de sig dumpe ned, når et menneske eller dyr passerer.

Hvordan beskytter man sig?
Den bedste beskyttelse mod flåter er påklædningen. Lukkede sko, lange ærmer og bukser, som er stoppet ned i strømperne. Nogle gange kan det være for varmt at have lange ærmer og bukser, og der er det altså ekstra vigtigt, at du tjekker for flåter regelmæssigt. Finder man en flåt, er det vigtigt at fjerne den med det samme, og det kan gøres med en flåttang eller en pincet. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Flåter bærer sygdomme
Flåterne i sig selv er ikke farlige, men de bærer ofte på sygdomme, som spreder sig når de bider. Den mest kendte er borrelia, som er en potentielt alvorlig sygdom, som heldigvis kræver, at flåten skal sidde på kroppen i længere tid. Typisk mere end 24 timer. Borrelia kan behandles med antibiotika. 

En mere sjælden og mindre kendt sygdom, som flåter kan overfører, er centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE). Denne sygdom kan overføres med få minutters kontakt, og sygdommen, som heldigvis kun sjældent udvikler sig alvorligt, kan ikke behandles. Der findes til gengæld en forebyggende vaccine. 

TBE er sjælden i Danmark, og de fleste tilfælde har man fundet på Bornholm, men der er også set tilfælde i blandt andet Nordsjælland. Statens Serum Institut vurderer, at det er sandsynligt, at der opstår flere risikoområder i takt med klimaforandringerne. I landene omkring os har flåter med TBE spredt sig markant de seneste år, og Sverige har op mod 400 tilfælde om året.

Læs mere om flåter og flåtbid på www.flåtbid.dk.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen