Sådan rider du dressurprogrammet LA3

21-03-2018 14:08

Hvis du er ved at være klar til LA3, skal du nu til at lave bagpartsvendinger – altså halvpiruetter i skridt. Det kan du blandt andet læse om i denne artikel

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Selvom du måske ikke rider LA3 endnu, så kan du sagtens få en masse ud af at læse denne artikel. Du kan bl.a. læse om, hvad det er dommeren bedømmer efter i øvelserne, hvordan en korrekt parade ser ud, og du kan læse om rytterens korrekte opstilling.

Den nye øvelse, der introduceres i LA3, er en bagpartsvending – også kaldet en halvpiruette. Sidst i artiklen bliver det forklaret, hvordan denne øvelse udføres.
Pas på, du ikke får rejst din hest eller pony for meget i nakken, efterhånden som øvelserne bliver sværere. Selvom du nu rider LA3, så skal din pony ikke op i Grand Prix-holdning. Husk at din hest eller pony altid skal have næseryggen lodret eller lidt foran lod.

Læs anvisningerne
Når du øver dine programmer, så læs samtidigt anvisningerne, der står ud for hver øvelse. Selv om du syntes, at din volte var fin og ramte lige ved bogstavet, så havde dommeren måske en anden mening, fordi dommeren netop forholder sig til anvisningerne og derfor også kigger efter hestens bøjning og balance, samt om volten nu også var helt cirkelrund. Når du slipper hovslaget ved f.eks. S for at lave en 10 m volte, så skal du kigge over mod R. Når du har redet en kvart volte, så skal du kigge op mod C, for så rammer du midterlinjen og få avet volten præcist 10 meter. Når du er på midterlinjen, så kigger du ud mod S – hvor volten startede – så du rammer hovslaget lige ved bogstavet.

Gør dig umage
Selv om du måske fokuserer meget på de nye øvelser, så glem ikke at gøre dig umage med basis-øvelserne. Husk på, at en parade eller en cirkelvolte tæller lige så meget som en volte tilbage med kontragalop eller en bagpartsvending. Det er ærgerligt at smide point væk, fordi man ikke får lavet ordentlige parader. Det er relativt let at få karakteren 8 for en parade. Hvis du sjusker, så får du måske kun karakteren 4 eller 5. Med 2-3 parader i programmet, så kan du altså opnå adskillige ekstra points for dine parader, som du måske slet ikke tænker over. Hvis der er tre dommere i klassen, så skal du gange disse ekstra point for en god parade med 3 – og så er det lige pludselig 27 ekstra point, du kan opnå ved at gøre dig umage med dine parader. Det samme gælder naturligvis alle andre øvelser.

Hvordan ser den perfekte parade så ud?
I paraden skal din pony stå stille og helt lige med vægten ligeligt fordelt på alle fire ben. Såvel forben som bagben skal være parvis lige ud for hinanden. Forbenene skal være lodrette, og bagbenene skal være antrukne mod hovene omtrent lodret under hofteleddet. Hesten skal stå helt stille, men skal gå frem på din mindste anvisning. Halsen skal være mere eller mindre hvælvet og rejst alt efter samlingsgraden. Punktet mellem ørerne skal være det højeste og hestens næseryg lidt foran det lodrette plan. Din hest skal være til biddet, som den gerne må tygge let op, og der skal være en let og fin forbindelse til din hånd.
Overgangen til og fra paraden skal foregå direkte fra og til den forlangte gangart, hvis intet andet er nævnt. Overgangene skal ikke blot være præcise, men også bløde og smidige.
Rytterens opstilling og indvirkning
Du bør kunne udføre alle øvelser og gangarter uden synlig anstrengelse. Du skal være i god balance og sidde afslappet (men ikke slapt) med smidig lænd, rolige lår og schenkler, som skal strækkes godt nedad, ligesom hælene skal være det dybeste punkt på rytteren. Din overkrop skal være rank og smidig, og albuerne og armene skal ligge let ind til kroppen. Dine hænder skal være lave og holdes tæt sammen med tommelfingrene opad. Hænderne skal dog hverken røre hinanden eller hesten. Kun på denne måde er det muligt for dig at følge din ponys bevægelser smidigt og afslappet og samtidig anvende dine hjælpere næsten usynligt.

Hjælperne
Det er ikke kun dine hænder og schenkler, der er vigtige hjælpere, når du rider dressur, men også vægten, sædet og lænden har stor betydning. Kun den rytter, som forstår at spænde sæde- og lændemuskler og slappe dem af igen i det rette øjeblik, og som kender værdien af den rigtige vægtfordeling, vil være i stand til at indvirke korrekt på sin hest.

Fremaddrift og halve parader
Husk hele tiden at holde dine ben godt til ponyen og hovedsageligt tænke på fremaddrift kombineret med en masse halveparader, også når du skal til at ride bagpartsvendinger.

 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Sådan rider du bagpartsvendinger
Halv vending
Bagpartsvendingen er en halv vending på stedet, hvor ponyens bagpart danner centrum og forparten bevæger sig rundt om bagparten på et cirkelspor med ponyens krop som radius. Dvs. forben og bagben bevæger sig på to forskellige halvcirkelspor. Når du skal lære din pony at lave bagpartsvendinger, så skal du starte med at lade den lave en lidt større cirkel med bagbenene og lidt efter lidt gør du cirklen mindre. Det er meget vigtigt, at din pony hele tiden træder rundt på bagbenene – den må ikke miste et skridt eller skrue rundt.

Afkortet, men aktiv skridt
Du skal udføre øvelsen i afkortet skridt, men det er meget vigtigt, at skridten stadig er aktiv, og din pony er fremme til biddet. Din pony skal være rundet igennem hele kroppen om dit indvendige ben for at kunne udføre bagpartsvendingen. Øv kun få skridt ad gangen, indtil din pony forstår, hvad den skal.

Din indvendige schenkel
Dit indvendige ben skal ligge fremme ved gjorden. Dette ben skal holde ponyens indvendige bagben aktivt, men centreret, så den ikke træder til siden eller skruer.

Din udvendige schenkel
Dit udvendige ben skal ligge lige bag gjorden og skal medvirke til at flytte forparten rundt foran bagparten. Du vil lægge mærke til, at du faktisk holder dine ben på samme måde som ved et galopanspring. Derfor kan din pony godt misforstå dig og springe an i galop. Straf den ikke, men tag den stille ned i skridt. Tænk over, hvordan du bruger din vægt og dit sæde, hvis problemet forsætter.

Reglementet siger:
Nøjagtigt beskrevet skal din pony dreje sig omkring det indvendige bagben, som ideelt udført skal løftes og sættes til jorden igen på samme sted. Dog er en ganske let fremadgående bevægelse tilladt, så indvendige bagbens spor danner en ganske lille cirkel/halvcirkel. Forbenene bevæger sig på et væsentligt større cirkelspor omkring det indvendige bagben, som er centrum. Det udvendige forben skal krydse ind foran det indvendige. Det udvendige bagben må ikke placeres foran eller krydse ind foran det indvendige bagben.
Ponyen skal være let stillet og bøjet i bevægelsesretningen og skal forblive eftergivende og let på biddet, ligesom nakken fortsat skal være det højeste punkt. Ponyen skal bevæge sig smidigt rundt og skal bevare takten og det korrekte bevægelsesmønster.
Ponyen må ikke på noget tidspunkt miste energien og den fremadsøgende tendens, og det er direkte fejlagtigt, hvis den smider bagparten ud eller træder baglæns.

Almindelige fejl er bl.a.:
- I vendingen søger ponyen ikke tydeligt frem til den ledende indvendige tøjle
- Ponyen bevæger sig på en for stor cirkelvolte
- indvendigt bagben klæber til jorden et enkelt skridt
- Bagbenene træder ikke energisk
- Ponyen skræver bagtil
- Ponyen går traversagtigt tilbage til udgangsporet
- Firtakten bevares ikke
- Ponyen er på forparten

Grundfejl:
- Bagbensaktiviteten går tabt, og indvendigt eller begge bagben løftes ikke af jorden(skruer)
- Bagparten viger ud til siden
- Ponyen træder bagud
- Ponyen forbøjes eller kontrabøjes
- Bagparten er ikke det drejende punkt, så det bliver til en ”midtpartsvending”

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner