Sådan passer du på den ældre hest

22-10-2020 07:10

Merete Haahr

Heste på 15 år og ældre udgør en stor del af hestebestanden, og derfor er det ekstra vigtigt at holde øje med deres velbefindende og helbredsstatus

Copyright Ridehesten.com
Ved at holde øje med de små forandringer der sker over tid hos den ældre hest, kan du reagere og gribe ind i tide Foto: Ridehesten.cm/Merete Haahr
Nyheden fortsætter efter annoncen

Læs artiklen: Fodring af den ældre hest i Magasinet Ridehesten

Aldring er en naturlig proces for heste, men det er ikke altid let at blive ældre. Ligesom hos mennesker bliver man mindre fleksibel, og kroppens forsvar mod stress og infektioner er ikke lige så stærkt. Det skriver Thehorse.com

For bedst at kunne passe på sin hest er det vigtigt at være opmærksom på de små forandringer, der sker med hesten over tid. Mange ændringer sker gradvist, og ser du hesten hver dag, er det ikke altid, at du lægger mærket til det.

Etabler en basis
Det er vigtigt for gamle heste at få et grundigt årligt dyrlægetjek og for at få en helbredsstatus på hesten lige nu. For at få et helhedsindtryk af hesten er det vigtigt at have noget at vurdere ud fra.

Hold øje med hestens temperatur, puls og vejrtrækning. Få oplysningerne fra dyrlægen, og skriv dem ned det sted, hvor du har alle hestens oplysninger. Desuden er det en god ide at måle vægt, ved hjælp af et vægtmålebånd og lave en body condition score. Et godt tip er også at fotografere hesten fra forskellige vinkler og gemme billederne, så du let kan finde dem igen og sammenligne med hvordan hesten har ændret sig.

Har du disse oplysninger samlet, kan du let danne dig et overblik over, hvordan hesten har det, og en basis som du kan gå ud fra, når du de næste måneder og år skal vurdere hesten igen.

Hvis du sammenligner de tal, du har nu, med dem du noterede i begyndelsen, vil du være godt på vej til at kunne finde selv små forandringer, og du kan reagere på det tide.

Vægtproblemer
Når heste bliver ældre, har de ofte tendens til at tabe muskler og erstatte det med kropsfedet.

Øget vægt giver to problemer: Først og fremmest har ældre heste lettere ved at få gigt.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Øget vægt påvirker hestens led, og derfor er det godt at holde vægten nede på den ældre hest, for ikke at overbelaste knæ og andre led. En anden ting er, at kroppen bliver mere mostandsdygtig over for insulin, som er det hormon, der er ansvarligt for at kontrollere blodsukkeret.

Det mindsker kroppens evne til at fordøje glukose, og hesten udvikler en sygdom, som svarer til Type 2 diabetes i mennesker. En sygdom der også blive forstærket af overvægt.

Læs også: PPID: En vigtig men overset sygdom, i Magasinet Ridehesten

Immunitet
Ældre heste er dårligere til at modstå infektioner og sygdomme. For de fleste ældre heste er risikoen for at blive udsat for infektioner mindsket, da de ikke så ofte kommer i kontakt med fremmede heste. Alligevel kan en nytilkommen hest bringe smitte med sig, og derfor er det en god ide at holde nye heste væk fra de gamle heste, og være ekstra påpasselig med at holde udstyr rent, og sørge for at vaske spande, seletøj og tæpper.

Næring
Fodring af den ældre hest er meget individuelt. Tænderne er vigtige at holde øje med, og for de heste, der har problemer med tænderne skal de måske have deres foder kværnet eller opblødt, så det bliver letter at optage næringsstofferne og forbygge synkebesvær og spiserørsforstoppelse.

For de heste der ikke har tandproblemer og som ikke har tendens til forfangenhed, er den bedste diæt godt og sundt græs. Der er ingen erstatning for godt grovfoder og god kvalitets fiber. 

Copyright Ridehesten.com
For heste der ikke har problemer med forfangenhed, eller tænder, er godt grønt græs og fribevægelse det bedste for dat holde den sunde og rask Foto: Ridehesten.com/Merete Haahr

Tandproblemer
Tandproblemer viser sig ofte ved, at hesten er langsom til at spise foderet, at den tygger og taber maden ud af munden, eller eventuelt at den taber vægt. For de heste der har store tandproblemer, skal madet tygges for dem. Det betyder, at maden skal kværnes og laves om til piller, som er lette at fordøje og som opløser sig i munden, og som næsten ikke skal tygges. Du kan forlænge livet for en hest der mangler tænder, ved at fodre den korrekt.

Hold øje med vinterkulden
Særligt vinteren kan være en udfordring, og det er vigtigt at lægge mærke til, hvordan den ældre hest holder huld om vinteren. Ældre heste kan stresses mere i koldt vejr, og det kan være nødvendigt at tildele ekstra kalorier for at holde varmen.

Selv den ældste seniorhest kan ikke leve forevigt, men du vil kunne give hesten den bedste chance for at leve så længe og så behageligt som muligt ved at holde øje med forandringerne i kroppen, holde tæt kontakt til dyrlægen og i det hele taget se om hesten trives. Når hesten ikke er sig selv, skal du reagere med det samme. Hesten fortæller dig altid, når der er noget galt. 

Kilde: TheHorse.com

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner