Så skal der vælges hingste….

19-01-2021 08:02

Lone Rytter

Nu varer det jo ikke længe, inden ifolingssæsonen går i gang. Så jeg har travlt med at studere hingste – eller det vil sige, at det har jeg sådan set haft siden efteråret. Og jeg må bare konstatere, at jeg har for få hopper, for jeg tror, at jeg har de første 10 hingste, jeg godt kunne tænke mig at bruge

Copyright Ridehesten.com
Santa Fee
Nyheden fortsætter efter annoncen

Men nu er det jo sådan, at jeg ”kun” har to/tre hopper, der skal ifoles i år.

Den første er DH-hoppen Santa Fee (kaldet Fe) efter San Amour/Bellissimo  M/Wolkenstein II. Her er valget ikke så svært, for i år vil jeg prøve råsæd. Det lykkedes ikke at få Fe i fol sidste år trods meget ihærdige forsøg og forskellige behandlinger.

Jeg har indtil videre kun fået et enkelt afkom efter Fe (et hoppeføl efter Janeiro Platinum, som blev skuets bedste hoppeføl i region 5, som var inviteret til eliteskue, hvor jeg dog valgte at blive hjemme, og som blev solgt til AT Dressage på auktion). Fordi det første føl havde sådan en fin kvalitet, så synes jeg, at Fe skal have en sidste chance som avlshoppe, og jeg har besluttet, at det skal være med råsæd. Så derfor har jeg undersøgt mulighederne.
Valget var i grunden ikke svært, så hun kommer en tur til Gørklintgårds Santos, når der er lidt mere forår i luften end nu. Og nu skal det bestemt ikke lyde som om, at Santos er sådan et ”okay så tager vi ham valg” – tværtimod, så er jeg jo kæmpe fan af Santos. Jeg har selv en tre-års hoppe efter ham i stalden (Kærvangs Saga efter Santos/Romanov/Don Schufro som efter planen skal gå sadelkåring til august). Efter min mening bidrager Santos ikke mindst med et helt unikt temperament og masser af ridelighed. Samtidig er afkommene smukke at se på, og de bevæger sig rigtig godt – so what’s not to like. 
Nu skal der så bare krydses fingre for, at ifolingen lykkes. Fe er lige nu på rideskole, så hun bliver regelmæssig motioneret, hvilket også er godt.  Og så får hun tilskud af betacaroten og E-vitamin, da jeg har læst om, at det kan have en gavnlig effekt. Om det passer ved jeg ikke, men nu sætter jeg ind, hvor jeg kan.

Copyright Ridehesten.com
Blixen

Den anden hoppe, der skal ifoles, er RDH-hoppen Blixen efter Bellissimo M/Don Schufro/Lauries Crusador. Blixen flyttede ind i november, så det er første gang, jeg skal vælge hingst til hende. Blixen har fået tre afkom hos tidligere ejer efter henholdsvis Don Deluxe, D’avie og Janeiro Platinum. Alle tre dejlige afkom med højde og rammer.
Når jeg kigger på hingst til Blixen, så kigger jeg efter hingste, der kan løfte fortil og giver god front. Det er der jo faktisk mange hingste, der kan, og jeg har da også en tre-fire (eller syv-otte) stykker, jeg kunne tænke mig at bruge. Jeg tror dog, at jeg er ved at have indsnævret mig til to kandidater, og jeg har jo heldigvis lidt tid endnu, inden beslutningen skal tages endeligt.
Og jeg må indrømme, at jeg også skeler til pris og betingelser. Jeg er især ked af de steder, hvor alt skal betales i en rate. Det er altså mange penge at skulle lægge 8000-10.000 plus moms, inden man er sikker på, om der kommer en drægtighed ud af det. Men jeg har fuld respekt for, at det er hingstestationerne, der suverænt bestemmer det. Og i princippet er det jo ikke deres problem, hvis man for eksempel har en hoppe, der driller lidt med at komme i fol. Men når man som mig ikke har fået føl i år og derfor ikke har haft en eneste krone i indtægt fra hestene (til gengæld er der jo konstant udgifter ved de kære dyr, men det kender hestefolk alt til), så bliver man også nødt til at kigge på udgifterne.  Så på den baggrund er der faktisk et par hingste, jeg har valgt fra. Hvem jeg endelig lægger mig fast på, fortæller jeg senere, for som sagt er jeg endnu ikke 100 procent sikker.

Copyright Ridehesten.com
Kærvangs Saga
Nyheden fortsætter efter annoncen

Om jeg ifoler en tredje hoppe ved jeg ikke helt endnu. Men jeg er fristet af at sætte Kærvangs Saga (Gørklintgårds Santos/Romanov/Don Schufro) i fol. Men jeg er samtidig lidt bange for, om det bliver for meget. Hun skal i tilridning til marts, og så er planen at hun skal hjem på græs indtil 1. juli, hvor hun så skal i ridning halvanden måned inden sadelkåringen. Jeg skal have gjort op med mig selv, om jeg vil ifole hende, når hun er hjemme efter tilridning. Jeg er vild med alle mine heste, men Saga er altså noget helt særligt. Hun har en ro og tillid, som er helt unik. Og så synes jeg jo selv, at hun er smuk og ganske fint gående uden at være helt exceptionel. Skal hun ifoles, så skal det være en hingst, der giver rammer, galop og størrelse, og her er der jo også flere muligheder.

Når jeg kigger hingste, så kigger jeg først og fremmest på hingsten selv. Kan jeg lide dens eksteriør og gangarter? Det med gangarter synes jeg er super vigtigt, og jeg vil allerhelst se videoer, hvor hingstene er unge og løse, og rides som unge. Efter min mening så er der hingste, der rides på en måde, så gangarterne bliver dårligere – for spændte, for stive og kadancerede. Men det kan hingsten jo ikke gøre ved, så derfor vil jeg gerne se, hvad den har af gangarter fra naturens hånd, og det synes jeg bedst man kan se, inden de er redet for meget.
Og så kigger jeg naturligvis på afstamningen.
Kan jeg lide ovennævnte, så bruger jeg rigtig meget tid på at kigge efter afkom på nettet. Jeg har valgt super dejlige hingste fra, fordi jeg simpelthen synes, at jeg finder alt for mange videoer med ordinære føl – og målet må jo være at avle føl over gennemsnittet, selvom der selvfølgelig aldrig er nogen garanti.

Og når jeg fortæller om mine tanker omkring hingstevalg, så bliver jeg også nødt til at omtale min facebookveninde, som jeg fortalte om i sidste indlæg. Jeg skal love for, at vi får kastet nogle hingste frem og tilbage over messenger, og der bliver diskuteret frem og tilbage i laaaang tid – og hvor er det hyggeligt og skønt at kunne dele med andre.

Til sidst vil jeg ønske alle avlere en rigtig god sæson – både med de kommende føl og ifolinger.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner