Så skal der vælges hingste….

19-01-2021 08:02

Lone Rytter

Nu varer det jo ikke længe, inden ifolingssæsonen går i gang. Så jeg har travlt med at studere hingste – eller det vil sige, at det har jeg sådan set haft siden efteråret. Og jeg må bare konstatere, at jeg har for få hopper, for jeg tror, at jeg har de første 10 hingste, jeg godt kunne tænke mig at bruge

Copyright Ridehesten.com
Santa Fee
Nyheden fortsætter efter annoncen

Men nu er det jo sådan, at jeg ”kun” har to/tre hopper, der skal ifoles i år.

Den første er DH-hoppen Santa Fee (kaldet Fe) efter San Amour/Bellissimo  M/Wolkenstein II. Her er valget ikke så svært, for i år vil jeg prøve råsæd. Det lykkedes ikke at få Fe i fol sidste år trods meget ihærdige forsøg og forskellige behandlinger.

Jeg har indtil videre kun fået et enkelt afkom efter Fe (et hoppeføl efter Janeiro Platinum, som blev skuets bedste hoppeføl i region 5, som var inviteret til eliteskue, hvor jeg dog valgte at blive hjemme, og som blev solgt til AT Dressage på auktion). Fordi det første føl havde sådan en fin kvalitet, så synes jeg, at Fe skal have en sidste chance som avlshoppe, og jeg har besluttet, at det skal være med råsæd. Så derfor har jeg undersøgt mulighederne.
Valget var i grunden ikke svært, så hun kommer en tur til Gørklintgårds Santos, når der er lidt mere forår i luften end nu. Og nu skal det bestemt ikke lyde som om, at Santos er sådan et ”okay så tager vi ham valg” – tværtimod, så er jeg jo kæmpe fan af Santos. Jeg har selv en tre-års hoppe efter ham i stalden (Kærvangs Saga efter Santos/Romanov/Don Schufro som efter planen skal gå sadelkåring til august). Efter min mening bidrager Santos ikke mindst med et helt unikt temperament og masser af ridelighed. Samtidig er afkommene smukke at se på, og de bevæger sig rigtig godt – so what’s not to like. 
Nu skal der så bare krydses fingre for, at ifolingen lykkes. Fe er lige nu på rideskole, så hun bliver regelmæssig motioneret, hvilket også er godt.  Og så får hun tilskud af betacaroten og E-vitamin, da jeg har læst om, at det kan have en gavnlig effekt. Om det passer ved jeg ikke, men nu sætter jeg ind, hvor jeg kan.

Copyright Ridehesten.com
Blixen

Den anden hoppe, der skal ifoles, er RDH-hoppen Blixen efter Bellissimo M/Don Schufro/Lauries Crusador. Blixen flyttede ind i november, så det er første gang, jeg skal vælge hingst til hende. Blixen har fået tre afkom hos tidligere ejer efter henholdsvis Don Deluxe, D’avie og Janeiro Platinum. Alle tre dejlige afkom med højde og rammer.
Når jeg kigger på hingst til Blixen, så kigger jeg efter hingste, der kan løfte fortil og giver god front. Det er der jo faktisk mange hingste, der kan, og jeg har da også en tre-fire (eller syv-otte) stykker, jeg kunne tænke mig at bruge. Jeg tror dog, at jeg er ved at have indsnævret mig til to kandidater, og jeg har jo heldigvis lidt tid endnu, inden beslutningen skal tages endeligt.
Og jeg må indrømme, at jeg også skeler til pris og betingelser. Jeg er især ked af de steder, hvor alt skal betales i en rate. Det er altså mange penge at skulle lægge 8000-10.000 plus moms, inden man er sikker på, om der kommer en drægtighed ud af det. Men jeg har fuld respekt for, at det er hingstestationerne, der suverænt bestemmer det. Og i princippet er det jo ikke deres problem, hvis man for eksempel har en hoppe, der driller lidt med at komme i fol. Men når man som mig ikke har fået føl i år og derfor ikke har haft en eneste krone i indtægt fra hestene (til gengæld er der jo konstant udgifter ved de kære dyr, men det kender hestefolk alt til), så bliver man også nødt til at kigge på udgifterne.  Så på den baggrund er der faktisk et par hingste, jeg har valgt fra. Hvem jeg endelig lægger mig fast på, fortæller jeg senere, for som sagt er jeg endnu ikke 100 procent sikker.

Copyright Ridehesten.com
Kærvangs Saga
Nyheden fortsætter efter annoncen

Om jeg ifoler en tredje hoppe ved jeg ikke helt endnu. Men jeg er fristet af at sætte Kærvangs Saga (Gørklintgårds Santos/Romanov/Don Schufro) i fol. Men jeg er samtidig lidt bange for, om det bliver for meget. Hun skal i tilridning til marts, og så er planen at hun skal hjem på græs indtil 1. juli, hvor hun så skal i ridning halvanden måned inden sadelkåringen. Jeg skal have gjort op med mig selv, om jeg vil ifole hende, når hun er hjemme efter tilridning. Jeg er vild med alle mine heste, men Saga er altså noget helt særligt. Hun har en ro og tillid, som er helt unik. Og så synes jeg jo selv, at hun er smuk og ganske fint gående uden at være helt exceptionel. Skal hun ifoles, så skal det være en hingst, der giver rammer, galop og størrelse, og her er der jo også flere muligheder.

Når jeg kigger hingste, så kigger jeg først og fremmest på hingsten selv. Kan jeg lide dens eksteriør og gangarter? Det med gangarter synes jeg er super vigtigt, og jeg vil allerhelst se videoer, hvor hingstene er unge og løse, og rides som unge. Efter min mening så er der hingste, der rides på en måde, så gangarterne bliver dårligere – for spændte, for stive og kadancerede. Men det kan hingsten jo ikke gøre ved, så derfor vil jeg gerne se, hvad den har af gangarter fra naturens hånd, og det synes jeg bedst man kan se, inden de er redet for meget.
Og så kigger jeg naturligvis på afstamningen.
Kan jeg lide ovennævnte, så bruger jeg rigtig meget tid på at kigge efter afkom på nettet. Jeg har valgt super dejlige hingste fra, fordi jeg simpelthen synes, at jeg finder alt for mange videoer med ordinære føl – og målet må jo være at avle føl over gennemsnittet, selvom der selvfølgelig aldrig er nogen garanti.

Og når jeg fortæller om mine tanker omkring hingstevalg, så bliver jeg også nødt til at omtale min facebookveninde, som jeg fortalte om i sidste indlæg. Jeg skal love for, at vi får kastet nogle hingste frem og tilbage over messenger, og der bliver diskuteret frem og tilbage i laaaang tid – og hvor er det hyggeligt og skønt at kunne dele med andre.

Til sidst vil jeg ønske alle avlere en rigtig god sæson – både med de kommende føl og ifolinger.

Læs også

Lad os nu passe på hestene under rytter

23-02-2021 18:23, af Lone Rytter

I år starter livet som ridehest for Saga og Safran, der begge fylder tre år. Og jeg har gjort mig rigtig mange tanker og overvejelser omkring det. Ikke mindst fordi, jeg jævnligt kender eller hører om heste, der er blevet presset alt for meget i deres unge år – og som for nogles vedkommende ender med aldrig at blive rideheste, mens andre skal ”rettes op”

Lidt brokkeri – men kun lidt

10-02-2021 06:49, af Lone Rytter

Jeg vil lyve, hvis jeg sagde, at hestene altid gør mig glad og lykkelig. Faktisk kan jeg også være en lille brokkerøv, hvis jeg skal være helt ærlig. Altså sådan en, der går og småbander lidt og går foroverbøjet henover gårdspladsen, når jeg skal i stalden

Når man finder en rigtig heste-facebook-ven

29-12-2020 16:34, af Lone Rytter

Når man har hestene hjemme, så kan det nogle gange blive lidt ensomt hvad hestesnak angår – for selvom hestene gerne stiller op og ser interesserede ud, når jeg snakker til dem, så tvivler jeg faktisk på, at de har de helt store meninger om hingstevalg, ridning, foder, tilskud og alt muligt andet, som er spændende at snakke om, når man avler

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Sophie Schwarck: Virussen slog min hest ihjel (video)

02-03-2021 10:27, af Annika Knudsen Lorentsen

Sophie Schwarck Asmussen mistede i søndags en af sine heste under herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og hendes to andre heste er også ramt af virussen, og kæmper for deres liv. Sophie beskriver forløbet som forfærdeligt, uvirkeligt og fuldstændig ude af kontrol, og så fortæller hun, at på trods af, at hendes heste alle er vaccineret mod virussen, så lader det til, at de ingen beskyttelse har haft

Familien Truelsen: Vi beder for vores hestes liv

02-03-2021 15:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for at redde deres ni heste, som de tog med til springstævne i Valencia, Spanien. Stævnet er ramt af en ekstrem aggressiv variant af herpesvirus 1 og flere heste er døde 

Rikke Andersen om Valencia-tur: Jeg er så lettet!

03-03-2021 12:04, af Annika Knudsen Lorentsen

Rikke Andersen var blandt de danske ryttere til start i Valencia, men sammen med sit team nåede hun at forlade stævnepladsen med sine heste i god behold. Hun fortæller, at hun er lettet, men samtidig chokeret over, at hun potentielt kunne have stået i samme situation, som hendes mange rytterkollegaer, der lige nu kæmper for, at så mange heste som muligt overlever virusudbruddet

Udendørs stævner er tilladt igen

27-02-2021 09:22, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvis du overholder forsamlingsforbuddet på 25 personer, så er det igen muligt at afholde udendørs stævner og afvikle undervisning udendørs. Læs de nye retningslinjer her 

Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet

25-02-2021 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Købelovens forbrugerafsnit har i utallige sager skabt store økonomiske problemer for de danske avlere, når de har solgt heste til private. Nu giver et nyt EU-direktiv mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit. Det bakker SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op omkring, men Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre købeloven

Fire heste rejste fra Valencia til Doha

04-03-2021 09:54, af Kristine Ulsø Olsen

I den kommende weekend er der sæsonpræmiere på Longines Global Champions Tour i Doha, hvor verdens bedste ryttere samles. Fire heste kom fra herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia og til stævnet i Doha, hvor én af dem er testet positiv for den farlige virus

Det går fremad i Valencia - også for de danske heste

04-03-2021 17:21, af Kristine Ulsø Olsen

Det begynder så småt at gå fremad for de heste som er fanget i herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og det gælder også for familien Truelsen, som nu kun har en hest tilbage der har brug for ekstra pleje

FEI aflyser europæiske stævner i marts på grund af virusudbrud

02-03-2021 07:12, af Annika Knudsen Lorentsen

Det internationale forbund har valgt at aflyse stævner i 10 europæiske lande i marts måned, og kun enkelte stævner, som allerede er i gang, får lov at køre videre, hvis ingen nye ryttere kommer til

Auktion over 12 topheste fra Stutteri Skikkild

01-03-2021 09:21, af Thomas Bach Jensen

I december 2020 mistede rideverdenen en dygtig avler. Med en livslang avlerkarriere, stor passion for ridesporten og heste, der har spredt sig over hele verden, var Peter ”Skikkild” Jensen en institution i hesteverdenen. Nu sælges 12 topheste fra Stutteri Skikkild på netauktion hos Campen Auktioner