Britt Carlsen
I magasinet Ridehesten septembernummer gav berider Maria Anita Andersen gode råd til træning og brug af schenkelvigning i magasinets novembernummer er det versade, som Maria fortæller om.
Schenkelvigning er, som Maria fortæller, en god men lidt overset øvelse. Schenkelvigning er en løsgørende øvelse, hvor hesten går fremad og til siden på samme tid. Og det er en øvelse, som er god ikke alene for den unge hest, men også for heste på højeste niveau i deres uddannelse.
Schenkelvigning er en af de øvelser, som hesten kan lære på et forholdsvis tidligt tidspunkt i dens uddannelse. Når hesten forstår rytterens hjælpere til fremadridning og anholdning, og den har opnået en vis sikkerhed i forståelsen af hjælperne, og rytteren har kontrol over hestens skuldre, så begynder arbejdet med indlæring af sidebevægelser. Det vil sige typisk, når hesten er 4 år, forklarer Maria.
– Jeg starter med at ride en meter inden for hovslaget, og så give hjælpen til schenkelvigning. Heste søger naturligt støtten ved barrieren, så det er let at få dem til at glide tilbage på hovslaget. Når de gør det med lethed, så laver jeg schenkelvigningen med større og større afstand til barrieren. Jeg starter aldrig med at ville lave schenkelvigningen på diagonalen, hvor de skal vises i dressurprogrammerne.
– Jeg er meget opmærksom på, at hestene er lige for den fremadgående hjælp – altså den udvendige schenkel, som er den fremaddrivende, den skal de være på plads for. Forstået sådan, at hvis de begynder at ”vælte” ud mod barrieren og dermed mister ligeudretningen i schenkelvigningen, så rider jeg omgående lige frem igen. Uanset, hvor langt jeg er kommet i min schenkelvigning. Så man på den måde, fra starten, får dem lært ikke at skyde skuldrene ud. Man skal huske på, at schenkelvigningen er en løsgørende øvelse, og det løsgørende går tabt, såfremt de løber sidelæns og ikke samtidig har fremaddrift. Det kan meget vel være, at de laver overkrydset af benene, men det udløser bare spænding og virker ikke løsgørende.
Læs meget mere om Maria gode råd og vejledning i magasinet Ridehesten. Du kan tegne abbonement HER.