Træningsserie - Galoppirouetter

09-05-2017 08:05

Før hesten er klar til at begynde at lave galoppirouetter, skal den reagere for en let hjælp. Brug af for kraftige hjælpere i pirouetterne betyder, at hesten mister balancen

Copyright Ridehesten.com
Maria A. Andersen på vej ind i en galoppirouette.

Galoppirouetten er den højeste form for samling, man skal vise i galop. I dressurprogrammer møder vi halvpirouetterne i MA, mens helpirouetter først skal vises i Intermediaire. Det er meget anstrengende for hesten at udføre en galoppirouette, som en skal se ud i konkurrence, derfor bruger man de store arbejdspirouetter i træningen.
?Inden man begynder at ride hesten ind i arbejdspirouetterne skal man have styrket dens bæring gennem temposkift og sidebevægelser som versade og travers. Hjælpen til galoppirouetten og til galoptravers er faktisk den samme, og galoptraversen kan man med fordel bruge som indledning til arbejdspirouetten. Det svære ved pirouetterne er, at det er en øvelse, som skal udføres så meget på stedet som piafferne, og med så meget fremdrift, uden rytteren skal override, for det skaber kun modstand fra hesten. Hjælper man hesten for meget med sin schenkel og hånd, så er det ikke en hjælp for hesten - tværtimod, lyder det fra berider Maria Anita Andersen.

Det gode galoparbejde leder frem til pirouetterne. I denne måneds udgave af magasinet Ridehesten, kan du læse meget mere om galoppirouetter i en træningsserie med berider Maria Anita Andersen.

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto

Info

Rytterens hjælpere
Ved udførelsen af galoppirouetter er den indvendige tøjle den stillende - kan også være den ledende. Den udvendige tøjle er modholdende, understøttende, og i denne øvelse er den udvendige tøjleføring den allervigtigste. Den udvendige tøjle regulerer, at hesten ikke kommer til at stille eller bøje sig for meget i pirouetten.

Den udvendige schenkel er modholdende, understøttende, dvs. at den er placeret bag gjorden. Dens funktion er at holde bagparten inde på plads, således, at det udvendige bagben ikke føres ud til siden. I visse tilfælde kan den udvendige schenkel også lægges fremme ved gjorden og dermed virke sideførende på hestens forpart. Og sammen med den indvendige ledende tøjle kan en udvendig sideførende schenkel være med til at animere hesten til at vende. Indvendig schenkel ligger placeret fremme ved gjorden for at skabe fremadsøgning og indtrækning af skulderen.
Udvendig tøjle kan også, hvis drejningen bliver for hurtig, føres ud - virke modholdende og dermed bremse hestens svingning.
/uddrag fra: Dressur med hjerte og forstand, af Hasse Hoffmann
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner