Rid dressur i naturen (video)

04-04-2020 08:40

Marie Helene Rigård Rohleder

Ud på tur og træn noget dressur!
Sådan lyder opfordringen fra Rikke Riis, som er uddannet human- og hestefysioterapeut. Hun giver her en videoguide til, hvordan du kan træne versader i naturen 

Copyright Ridehesten.com
Rikke Riis rider selv dressur i naturen mindst en gang om ugen. Foto: Ridehesten.com/Anette Boe Østergaard

– Hold hesten topmotiveret i træningen og udnyt det ekstra gear, som du får under dig, når I rider i naturen, fortæller Rikke Riis, som er human- og hestefysioterapeut og ejer af Equifysio.

– Jeg bliver glad indeni, når jeg ser ekvipagen stråle. Når der er arbejdsglæde og et glimt i hestens øjne – gerne i hele træningen - og det er præcis det, som træning i naturen kan give. Hestens tilstand og trivsel indvirker på hele systemet, så alt det man påvirker positivt og fremmer hos sin hest er win-win, fortæller Rikke Riis, som selv forsøger at træne dressurøvelser i naturen mindst en gang om ugen. 

– Selvfølgelig er det også fint at bruge naturen til at slå håret ud (under hjelmen) og bare se, hvilken vej vinden blæser, men har man behov for lidt mere effektiv træning, der rent faktisk kan give positive resultater næste gang, du rider dressur, – så træn de øvelser du kan komme afsted med i naturen, siger Rikke Riis. 

Hun har udarbejdet en række træningsvideoer under temaet “Tur Dressur”, hvor hun gennemgår og forklarer, hvordan man træner klassiske dressurøvelser i naturen. 

Se videoerne her, hvor hun guider til at træne versader i skridt, trav og galop i naturen. 

Versader i trav

Versader i galop

Hvorfor skal man ride dressur på tur?
– Først og fremmest skærper du hestens proprioceptive sans, når du rider på varieret underlag i naturen, fastslår Rikke Riis.

Den proprioceptive sans er vores ledstillingssans. Det er den sans, hesten bruger, hvis den eksempelvis er ved at snuble over en knoldet gren på skovstien, hvorefter den hurtigt retter kroppen op igen. Proprioceptions-receptorer, der sidder i muskler, sener og led, sender impulser op til hjernen, så hjernen kan registrere kroppens position og bevægelser.

– Når vi udsætter hesten for et varieret underlag, så styrker vi kroppens evne til at kunne tackle forskellige opgaver, frem for kun at færdes på en plan fiberbund, fortæller Rikke Riis. 

Mange heste får også helt naturligt en ekstra fremdrift, når de trænes væk fra deres vante rammer. 

– Med et ekstra gear får du som regel længere skridt og højere benløft, som styrker både led og muskler i en større bevægebane hos hesten. Det giver eksempelvis mere afskub og bæring, som du kan bruge til at forbedre de samlende øvelser i dressuren, siger Rikke Riis. 

Copyright Ridehesten.com
Versader og ridning på lige spor skærper også rytterens funktionalitet i sadlen. Foto: Ridehesten.com/Anette Boe Østergaard

For ikke at glemme hele delen omkring miljøtræning for hesten, når man er på tur. 

–Jo flere stimuli du udsætter hesten for, og som den vel og mærke får en god oplevelse omkring, jo mere cool en hest, får du ud i den anden ende, når stævnesæsonen går i gang igen, siger Rikke Riis.  

3 gode huskeregler når du rider i naturen

  1. Tag hensyn til forbipasserende. Tag gerne ned i skridt når du møder gående, cyklister osv. og rid forbi i roligt tempo. Der skal være plads til alle i naturen. 
  2. Vær opmærksom på underlaget og skridt området af. Gå altid turen først med din hest, hvis I er ude på en ny rute, som du ikke kender. 
  3. Sikkerhed først. Husk altid at sikkerhed kommer først. Klæd dig efter vejrforholdene, og hvis det er mørkt eller diset så husk reflekserne. 

Min hest bliver tændt og svær at styre, når vi rider ud. Hvad gør jeg? 
Men det er ikke alle som bare kan svinge sig i sadlen og ride ud i det blå. Rikke Riis anbefaler, at man altid starter med at gå ture med sin hest fra jorden af først. Nogle heste er mest trygge, hvis der er en foldkammerat med på skovtur, og ellers vær tålmodig i træningen og husk at sætte din egen sikkerhed først. 

– Jeg kan også finde på at løbetræne med min hest i skoven, og når det går fint og hesten begynder at kende ruten og blive bombarderet med indtryk, så finder de hurtigt ud af, at det ikke er så farligt endda - så kan jeg begynde at ride, siger Rikke Riis. 

Et lille tip til rytteren som har en mere sensitiv hest, det er at huske at trække vejret, hvis man kommer i en situation, hvor hesten er oppe at køre. Tag dybe indåndinger – gerne ind gennem næsen og lidt overdrevet ud af munden. Du smitter din hest!

– Jeg kan finde på at synge for min hest, for når jeg synger, så tvinger jeg mig selv til at trække vejret roligt og kontrolleret. Den ro går ned i hesten, som vil spænde bedre af, siger Rikke Riis.  

Copyright Ridehesten.com
Rikke Riis. Foto: Ridehesten.com/Anette Boe Østergaard

Rikke Riis er uddannet dyrlægeeksamineret hestefysioterapeut i 2011 hos Danske Hestefysioterapeuter. Derudover har hun en professionsbachelor i fysioterapi fra Århus Fysioterapeutskole 2009. Hun har tidligere fungeret som privat praktiserende fysioterapeut. Hun har beskæftiget sig med ridning og heste siden barnsben og arbejdet for flere beridere. 

Hun driver firmaet Equifysio.dk.hvor man kan se flere videoer og onlinekurser, som "Tur Dressur". 

– Mit arbejdsområde er at analysere på bevægeapparatets biomekanik og fremme et sundt bevægemønster, forebygge og behandle skader med fysioterapi – samt afhjælpe muskuloskeletale problemer med korrekt træningsterapi. Jeg varetager endvidere genoptræning efter traume eller skade af både hest og rytter, siger Rikke Riis.  

Læs også en tidligere artikel i Ridehesten om dressur i naturen med Rikke Riis her. 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen