Ponyfar & Patrik Kittel

03-12-2020 17:05

Thomas Pelle Veng

Findes der ponyfædre på den anden side af Øresund højt oppe i de svenske fjelde? For at få svar på det spørgsmål ringede jeg til Dulmen i Tyskland cirka 500 kilometer vest for Berlin. Hmm, nu tænker du måske, at mit Ponyfar-kompas er gået i stykker, men hold lige læsebrillerne an i en parade og giv mig en chance for at forklare

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Patrik Kittel, som denne måneds ponyfar hedder, er født i Stockholm og fast inventar på det svenske OL-dressurlandshold. Som så mange svenskere før ham kørte Patrik for 20 år siden en tur til Tyskland. Men i stedet for at vende Volvoen efter et besøg i BorderShop Puttgarden på den årlige pilgrimsrejse fortsatte han mod vest, og stoppede ikke før han kom til, hvad der mest af alt minder om et lille tysk slot i byen Nottuln nord for Dortmund.

Det var i Tyskland, at vores svenske kompis mødte sin kone, den australske OL-rytter Lyndal Oatley, men der var ikke tale om kærlighed ved første øjekast, for Patrik havde skyklapper på, og der gik et stykke tid, før han indså, at Lyndal ønskede mere end blot lidt horsemanship. Parret blev foldkammerater og efter nogle års rytterkærlighed gift på en hvid sandstrand på Hamilton Island, Australien. Sammen har Patrik og Lyndal datteren Emilia på knap to år.

Nedenfor følger interview med Patrik Kittel oversat fra engelsk til dansk, eftersom jeg er langt fra rengående i det svenske sprog.

Copyright Ridehesten.com

Interview:

Findes der ponyfædre i Sverige, og hvordan vil du beskrive dem, hvis der gør?

”Ja. Jeg er sikker på, at der findes tusindvis af ponyfædre hjemme i Sverige, men jeg tror ikke, at der ligefrem er skrevet en bog om dem. I min verden er en ponyfar en passioneret far, som bruger al sin fritid på sin søn eller datters sport. Barnets passion bliver hans, og han vil altid støtte op om den. Også selvom om han i det skjulte ville have fortrukket, at barnet var begyndt til tennis eller golf i stedet for. Det er væsentligt billigere, og de professionelle spillere tjener væsentligt mere end i rideverdenen.”

Tror du, at der er forskel på danske og svenske, og australske ponyfædre for den sags skyld?

”Jeg tror ikke, at der er forskel på danske og svenske ponyfædre. Vi vil alle sammen bare gerne have, at vores unger er glade. I Australien fornemmer jeg, at forventningerne til en ponyfar er lidt højere, men det ved Lyndal meget mere om end mig. Jeg tror dog, at Tristan (Tucker) havde ret, da han i den sidste Ponyfar-artikel beskrev de australske ponyfædre som farmers, der ofte selv bygger det, der er brug for, i stedet for blot at købe sig til det.”

Hvad tror du, en ponyfars største bidrag til ridesporten er?

”Penge, tid og en skulder at græde ved.”

Hvad med din egen far?

”Min far kunne slet ikke se ideen med heste, selv om det var det eneste, jeg ville. Han gik mere op i, om man kunne leve af det og foreslog op til flere gange, at jeg skiftede ponyen ud med en golfkølle. Min mor har derimod altid bakket 100% op om min ridning og syntes, at det var fantastisk, dengang jeg som 11-årig efter min allerførste ridetur kom hjem og sagde, at jeg ville til OL, når jeg blev voksen.”

Hvilke råd vil du give en helt ny ponyfar?

”Tro på dine børn og hjælp dem med at forfølge deres drømme. Vær aktiv når du er med i stalden og vis interesse for ridningen. Men vær forberedt på at det er en dyr og tidskrævende sportsgren, de har valgt."

Nyheden fortsætter efter annoncen

Har du også et råd til de mange unge ponyryttere?

”Mit råd er, at de skal følge deres hjerter og lade være med at lytte til dem, som siger, at noget ikke kan lade sig gøre, men i stedet finde glæden ved at bevise, at de tog fejl. Det er også utroligt vigtigt, at de forbliver ydmyge og holder begge ben på jorden, uanset hvor dygtige de bliver, og så skal de være villige til at kæmpe for deres drøm, for det kræver hårdt arbejde og en del ofre at nå dertil, hvor man kan leve af sin hobby.” Hvilke ofre tænker du på? ”Primært ens fritid. Som ponyrytter cyklede jeg for eksempel 11 kilometer hver vej fem til seks dage om ugen for at komme til ridning, og jeg har aldrig arbejdet så mange timer i døgnet, som jeg gør i dag, men jeg vil ikke bytte det for noget.”  

Hvad med din datter Emilia? Skal hun følger i dine og Lyndals fodspor?

"Hvis det er det, hun vil, så ja. Det bliver i hvert fald ikke Lyndal og jeg, som kommer til at stoppe hende. For cirka seks måneder siden forelskede Lyndal sig i en lillebitte pony, hun havde fundet på nettet, og før vi fik set os om, var familien Kittel på vej hjem fra Holland med en mini-pony bag i lastbilen. I begyndelsen forstod Emilia ikke helt, hvad det gik ud på, men i dag elsker hun at ride og begynder at græde, hver gang vi løfter hende ud af sadlen.”

Hvad er den mest pinlige ting, du kan huske fra dine ponyår?

”Jeg har engang som helt ung redet forkert fire gange til et stævne. Dommeren, som var virkelig sød, kom ud på banen, efter jeg havde redet forkert den fjerde gang, og fortalte mig, at hun desværre ikke kunne lade mig fortsætte. Jeg kan tydeligt huske, hvor pinligt, jeg syntes, at det var. Jeg gemte mig og græd i en hel time. Det var overhovedet ikke sjovt.

I dag laver jeg til gengæld masser af pinlige ting, bare spørg Lyndal. Men hey, jeg er jo også bare en ponyfar.”

Her slutter interviewet med Patrik Kittel. Tak fordi du holdt hesten an og lod mig forklare, hvorfor jeg trykkede landekode +49 og ikke +46, da jeg skulle tale med Patrik.

"The Winner Takes It All"

Selv om Patrik ikke lyttede til sin fars råd om at gå i Bjørn Borgs fodspor og blive tennisspiller, og det efterhånden er nogle år siden, at den svenske dressurkonge flyttede fra landet med de røde dalaheste, har han stadig blåt… og gult blod i årerne. Patrik er fortsat ny i rollen som ponyfar, men han går til opgaven med samme stædighed som Ronja Røverdatter og selvtillid som Pippi Langstrømpe. Men til trods for, at der er hele 45 minutter til den nærmeste IKEA, og han bor i Tyskland og ikke Nangijala (heldigvis for det), lader det til, at hver dag er et eventyr for den lille rytterfamilie.

Den svenska ponypappan

I min søgen efter svenske ponyfædre i det store land mod nord, stødte jeg desuden på journalisten Daniel Enestubbe. Daniel arbejder som sportsjournalist på Smålandsposten i Växjö, men endnu vigtigere så er han far til to og ponyfar til fire, og han vidste straks, hvad jeg talte om. Det lidt tilfældige møde med Daniel endte med, at han interviewede mig, og bragte en artikel om Ponyfar i det svenske ridemedie ”Ridsport”.

Mit møde med Daniel bekræftede min tese om, at der bag enhver pony (højst sandsynlig lige bag bagparten) står en forvirret ponyfar, uanset hvor i verden man befinder sig. Hvor Ponyfar-kompasset tager os hen næste gang, ved jeg endnu ikke, men måske Japan nu da vi er blevet snydt for De Olympiske Lege i Tokyo. Hvem ved.

Hilsen

Ponyfar / Thomas Pelle Veng

Copyright Ridehesten.com

Læs også

Pony Sapiens - En race for sig

31-08-2021 13:07, af Thomas Pelle Veng

Hvis det skulle være gået din næse forbi, så var der fornyelig EM i fodbold. Bare rolig dette blogindlæg handler ikke om fodbold, men om det til tider vanvittige univers vi har ”valgt” at leve i. ”Valgt” er måske ikke det rigtige ord, nu jeg tænker over det, for jeg kender flere ponyfædre, som mener, at ord som ”narret” og ”overtalt til” er mere passende. Men du ved sikkert, hvad jeg mener

Fars dag: Vind bogen "En guide til livet som ponyfar"

05-06-2021 10:53, af Marie Helene Rigård Rohleder

I dag er det Fars dag, og derfor får DU nu muligheden for at vinde bogen "En guide til livet som ponyfar". For vi skal alle huske at rose vores ponyfædre og give dem en gulerod en gang imellem 

Findes der shopaholics i rideverdenen?

30-05-2021 11:33, af Thomas Pelle Veng

Findes der shopaholics i rideverdenen? Ja, selvfølgelig gør der det, og min erfaring siger mig, at risikoen, for at du, kære læser, er en af dem, er højere, end du aner. Men i modsætning til de fleste andre steder i samfundet har du om ikke en god, så i det mindste en undskyldning for din maniske putte-i-kurv trang. ”Skat, det er jo ikke til mig selv, men til Kødscooteren.”

Kittels protest afvist

25-04-2013 17:23, af Britt Carlsen

World Cup Finaler - Svenske Patrik Kittel nedlage en protest over forskel i opbygningen af banens pynt fra træningen til selve konkurrencen

Patrik Kittel: Dressurhesten skal være tryg

08-03-2018 22:28, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den svenske toprytter stod for en lærerrig og humoristisk dressurclinic torsdag aften til Dansk Varmblods Hingstekåring. For Patrik Kittel er det vigtigt, at hans heste er trygge og glade ved arbejdet

Kittel sejrer i Aachens første klasse

04-07-2012 16:30, af Thomas Bach Jensen
CHIO Aachen | Med den danske guldmedaljehoppe UNO Donna Unique tog svenske Patrik Kittel i eftermiddag sejren i Prix St. Georges ved verdens mest prestigefyldte stævne CHIO Aachen i Tyskland

Dansk stjernehest til svensk rytter

25-01-2012 07:32, af Thomas Bach Jensen
Den individuelle EM-medaljetager og svenske landsholdsrytter, Patrik Kittel, har fået en ny tophest til fremtidens opgaver på højeste plan. Det drejer sig om Dansk Varmblodshoppen UNO Donna Unique

Svensk sejr i Hagens lille tur

18-04-2013 16:39, af Thomas Bach Jensen

Hagen H&D: Svenske Patrik Kittel satte sig i dag på sejren i Intermediaire I med den svenske hoppe Deja på trods af, at han red forkert program to gange

Patrik Kittel satser på 3 heste

22-10-2015 15:28, af Niels Clemmensen

Svenske Patrik Kittel håber på, at kunne kvalificere sine tre Grand Prix-heste til World Cup Finalen, som afholdes i marts 2016 i hans hjemland Sverige

 

Kittel i dobbeltsejr i Iserloh

24-05-2010 13:57, af Thomas Bach Jensen
Med hingsten Florett As blev det i Iserloh til sejr for Patrik Kittel i både Grand Prix og Special. Flere danske indslag på resultatlisten

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Christine Krogh Frausing

Christine Krogh Frausing
Skribent
53 20 02 00
ckf@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Næsten alt udstyr stjålet hos Dressurstald Willum Thomsen

17-09-2021 13:01, af Annika Knudsen Lorentsen

I morges var det en realitet, at alle sadler og en stor mængde andet kvalitetsudstyr var blevet stjålet fra sadelrummene hos Rune Willum og Joachim Chr. Thomsen ved Hårlev på Sjælland. Det er ikke nemt at drive en stald uden udstyr og derfor håber de, at det er muligt at finde frem til noget af udstyret ved at dele historien her på ridehesten.com

Dressurhingsten Suarez er solgt og kastreret

20-09-2021 13:46, af Thomas Bach Jensen

Den 6-årige Sezuan-søn Suarez fra Helgstrand Dressage er efter en succesfuld UVM-deltagelse med berider Mette Sejbjerg Jensen solgt til dressurrytter Signe Kirk Kristiansen

Karen Rohde slutter af med tredje fejlfrie runde ved UVM

23-09-2021 16:28, af Annika Knudsen Lorentsen

UVM Zangersheide: Så er de første klasser ved årets UVM på Zangersheide begyndt. Alle danske heste gik fint igennem dyrlægetjekket i går og er derfor klar til start i dag. Følg med i nyheden her, hvor vi løbende vil opdatere omkring danskernes resultater

Little Rock er her ikke mere

21-09-2021 15:47, af Annika Knudsen Lorentsen

Little Rock, som for år tilbage gik World Cup og Nations Cups med Carsten Ganderup, og som de senere år har været aktiv i sporten med ungrytter Kamilla Ladefoged Rasmussen, er blevet aflivet i en alder af 20 år

Teltstald væltede i Sverige under NM i military! (Video)

23-09-2021 20:23, af Christine Krogh Frausing

I dag er ryttere ankommet til stævnepladsen i Hermanstorp, men desværre fik stævnet en ærgelig start, da en hel teltstald væltede. Sidste hest forlod teltstalden et kort øjeblik inden den styrtede sammen

To gange årets bedste dressurføl debuterer i MA

18-09-2021 06:32, af Thomas Bach Jensen

Ved Dansk Varmblods Eliteskue i 2012 hed årets dressurbetonede hoppeføl JJ Filippa, mens årets dressurbetonede hingsteføl var Tailormade Attraction. I dag skal de to debutere sammen i MA ved Kirstinelund Sportsrideklubs C-stævne

Søgaards tophest Slæbækgård's Santino solgt til USA

17-09-2021 09:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Efter 12 år som ejer af Slæbækgård's Santino, har Michael Søgaard solgt den velgående Dansk Varmblodshest, som han blandt andet har deltaget ved UVM på og blevet topplaceret ved DM med flere gange

Flotte priser på Følauktion Nord-Syd (video)

18-09-2021 22:22, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Som altid er der en rigtig dejlig stemning ved Dansk Varmblods reigonale auktion, Følauktion Nord-Syd, der i aften er afholdt på Vestbirk Ridecenter. Nordentoft Equestrian har købt to føl til 100.000 og 105.000 kr.

Politiet efterforsker sager om skamfering af heste

17-09-2021 12:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Hele fem episoder har politiet kendskab til, hvor heste er blevet mishandlet på deres folde nord for Randers i området ved den lille by Mejlby. Politiet efterforsker nu sagen, hvor altså flere hesteejere har opdaget, at deres heste er blevet skåret med skarpe genstande

Werths Weihegold bliver snart pensioneret fra sporten

17-09-2021 11:02, af Annika Knudsen Lorentsen

Ejeren af Isabell Werths mesterskabshest Weihegold har bekræftet, at hoppen, som har et utal af sejre bag sig, bliver pensioneret enten i slutningen af dette år eller efter World Cup-finalen 2022