Overgang fra trav til galop

28-11-2013 07:57

Amerikanske forskere har lavet en detaljeret undersøgelse af, hvad der rent faktisk sker i hestens krop i overgangen fra trav til galop

Copyright Ridehesten.com

Uanset om din hest tager flere korte, hurtige travtrin ind i galop eller springer direkte i galop, så føles det øjeblik, hvor dens ben ændre sekvens sandsynligvis flydende. For en gruppe forskere fra Michigan State University er netop det øjeblik af stor interesse.

I deres seneste undersøgelse, fandt forskerne frem til, at det øjeblik, hvor hestene skifte mellem trav og galop resulterer i et kort tab af stabilitet og koordinering, som synes at ske lige efter en ændring i vinklen i hestenes led.

Forskerne observerede fire heste bevæge sig fra trav til galop ved hjælp infrarøde kameraer, der fotograferede 34 markører placeret på forskellige dele af hestenes kroppe. Hestene blev trukket af et menneske, der øgede hastigheden gradvist frem til galop, og forskerne analyserede vinkler og bevægelses intervaller ud fra filmoptagelserne.

Holdet bemærkede, at leddene tættest på midten af ??hestens krop, hoften og skulderen, viste en stigning i variabilitet i deres vinkler, hvilket betyder, at benene svingede længere fremad og længere tilbage under overgangen, end de gjorde ved normal trav. Vinklerne vendte tilbage til det forventede interval, når overgangen til galop var fuldstændig.

Forskerne konkluderede, at hofteleddet i det bageste bagben viste mest variabilitet lige før overgangen, hvilket måske viser, hvor kritisk hoften er for gangarter som galop, hvor benene ikke bevæger sig i par. Hoften er ikke kun ansvarlig for bevægelse af leddene længere nede i benet, men også bækkenet og rygsøjlen, hvilket kan være særligt afgørende for galop. Hoften indleder sandsynligvis overgangen fra trav til galop, en overgang, der tager omkring to og et halvt skridt til at fuldføre.

Hvordan rytterens vægt og indvirkning påvirker hestens gangarter og fx overgangen fra trav til galop, er et område, som forskerne nu ønsker at undersøge nærmere.

Undersøgelsen ’Spatio-temporal gait characteristics during transitions from trot to canter in horses’ blev offentliggjort i Zoology (Jena) og kan findes her.

Kilde: The Horse

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen