OL-ryttere til Herning – og Las Vegas?

18-09-2019 09:32

Annika Knudsen Lorentsen

For tredje år i træk samler stævneselskabet World Cup Herning nogle af verdens bedste dressurryttere til en kamp om ære og point i den prestigefyldte turnering: FEI World Cup

Copyright Ridehesten.com
Daniel Bachmann Andersen på Blue Hors Zack vandt World Cup-kvalifikationen i Herning sidste år.

Denne verdensomspændende turnering åbner i MCH Messecenter Herning i uge 42 (skolernes efterårsferie), og her vil rytterne ride for at opnå point i serien, som afsluttes med en finale i april 2020 for de bedste i spillebyen Las Vegas, USA.

Dansk OL-kvalifikation i hus
De danske dressurryttere har netop redet OL-kvalifikationen hjem ved EM i Rotterdam i slutningen af august. Her blev landsholdet nr. fem blot marginaler fra sølv- eller bronzemedaljen, idet tyskerne var helt i særklasse og vandt guld, mens det var meget tæt mellem Holland, Sverige, England og Danmark i kampen om de øvrige holdmedaljer. Holdet bestod af: Agnete Kirk Thinggaard/Jojo AZ, Anders Dahl/Fidelio van het Bloemenhof, Daniel Bachmann Andersen/Blue Hors Zack og Cathrine Dufour/Atterupgaards Cassidy. Der var lagt op til, at Cathrine Dufour kunne ride holdmedaljen hjem, og hun var godt på vej, da himlens sluser åbnede sig over ekvipagen og gjorde hende, hesten og udstyret drivende vådt. Det forstyrrede den lette kommunikation mellem rytter og hest, og det resulterede i fejl, der kostede holdmedaljen. Det endegyldige mål var dog at få kvalifikationen til OL i Tokyo i hus, og det lykkedes – til landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgensteins store glæde.

Der er ændret på formatet ved OL, så der nu er tre ryttere til start i holdkonkurrencerne i stedet for fire. Tidligere talte det ringeste resultat ikke med, men nu tæller alle tre rytteres resultat til holdkonkurrencen. De danske (og internationale) ryttere skal derfor ud for at bevise deres værd overfor landstrænerne i vintersæsonen, og her bliver World Cup-sæsonen særdeles betydningsfuld. Derfor kan vi forvente et stærkt, internationalt felt i Jyske Bank Boxen fra den 16. – 20. oktober.

OL-ryttere i startfeltet
Danmark stiller i stærk opstilling ved World Cup Herning. De to OL-ryttere Cathrine Dufour (OL-finalist fra Rio) og Anna Kasprzak (OL-finalist fra London og Rio) får følgeskab af Daniel Bachmann Andersen, som lige nu har to avlshingste fra hingstestation Blue Hors på verdensranglistens top-ti. Daniel og Blue Hors Zack sejrede i World Cup-kvalifikationen i Herning sidste år, og han er med garanti sulten efter at gentage den sejr foran hjemmepublikummet. Han får dog hård konkurrence fra landsholdskollega Cathrine Dufour, som sejrede i World Cuppen i Herning forrige år. Hun kommer til start med sin unge komet Bohemian, der har udviklet sig med stormskridt det seneste år.

De udenlandske topryttere er meget glade for de fantastiske faciliteter for heste (og ryttere) i MCH Messecenter Herning, og der er tradition for, at nogle af verdens bedste ryttere er at finde på startlisterne. Derfor vil konkurrencen om pointene blive benhård, så det entusiastiske publikum, som traditionelt fylder Boxen, kan se frem til en stor, sportslig oplevelse.

Naturligvis samles interessen om World Cup-dressuren, som afvikles med et obligatorisk program lørdag (Grand Prix) og et valgfrit program søndag til musik, også kaldet ”kür”. De 15 bedste ryttere rider obligatoriske øvelser i en valgfri linjeføring og til selvvalgt musik. Dommerne bedømmer dels den tekniske udførelse af øvelserne, men også rytternes fortolkning af musikken og sværhedsgraden af programmet.

Og indrømmet, så kan dressurkonkurrencer være vanskelige at bedømme for ikke indviede hesteentusiaster. I kür-klassen kan man dog glæde sig over at se de bedste ryttere få deres heste til at danse til musikken. Og for nogle rytteres vedkommende, kan de få hesten til at bevæge sig perfekt på taktslaget i musikken, og så bliver ridning pludselig til kunst.

Copyright Ridehesten.com
Søren Møller Rohde på Todt Un Prince Ask på vej mod en fejlfri runde i Stutteri Ask Grand Prix.

Nu skal det hele jo ikke handle om dressur
World Cup Herning er så meget andet end hovedattraktionen, World Cup dressurkvalifikation, det er internationale springklasser for både heste og ponyer, det er finale i en gennemgående stilcup for unge springryttere (Nord-West Box Cup), nervepirrende højdespringning suppleret med et hesteshow lørdag eftermiddag og aften samt et stort standområde med godt 60 messestande. En del af konkurrencerne i dressur og springning foregår i samme hal som messen, Blue Hors Arena M, og hertil er der gratis adgang.

På arrangørens hjemmeside: www.worldcupherning.dk kan man læse mere om alt det spændende, der foregår, ligesom billetsalget til konkurrencerne i Jyske Bank Boxen er åbent.

Om World Cup Herning

Det er 12. år i træk, at Danmark står for afviklingen af den første FEI Dressage World Cup-kvalifikation i den vesteuropæiske liga. Tidligere blev eventet afviklet i Odense Congress Center, men siden 2017 har MCH Messecenter Herning og Jyske Bank Boxen dannet rammen om det internationale stævne i dressur og springning.

World Cup Herning er et samarbejde mellem avlsforbundet Dansk Varmblod, Dansk Ride Forbund og Equitour Aalborg. Formålet med selskabet er at sikre afvikling af World Cup dressur på dansk jord og samtidig arbejde på udviklingen af internationale stævner i Danmark i både dressur og springning.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen