Astrid Ø. Sørensen
Kære medlemmer af DRF!
Det er strømmet ind med reaktioner, siden jeg i fredags kom med udmeldingen om de udfordringer, vi lige nu står med i DRF’s bestyrelse. En del af jer er naturligt nok blevet overraskede over, at en formand går ud med en så direkte kommentar, som det er tilfældet her. Det kan jeg virkelig godt forstå. Også for mig er det en usædvanlig kommunikation – men den er desværre blevet nødvendig, fordi vi står i en helt usædvanlig situation. Selvom det er hårdt for mig personligt at stå midt i, er jeg glad for jeres deltagelse i debatten – for vi har brug for den. Derfor vil jeg også gerne sætte et par ord mere på.
Først og fremmest mener jeg ikke, at det er uprofessionelt at orientere DRF’s repræsentantskab om de samarbejdsvanskeligheder, vi har i bestyrelsen. Jeg mener tværtimod, det er min pligt og mit ansvar på en transparent måde at informere DRF’s medlemmer, når en situation er blevet så fastlåst og uholdbar, at det går ud over forbundets drift og udvikling.
Jeg har kun et ønske om hurtigst muligt at finde en løsning på situationen. Det er alvorligt, når et flertal i en bestyrelse udtrykker mistillid til sin formand. Derfor bad jeg inden vores bestyrelsesmøde i fredags administrationen om at udarbejde en indstilling til bestyrelsen om i fællesskab at tage ansvar for at indkalde til ekstraordinært repræsentantskabsmøde. Det var dog et ansvar, som de fire medlemmer, der har udtrykt mistillid, ikke ønskede at påtage sig og bakke op omkring.
Kritik er en svær vej til forandring
I bestyrelsen har vi et fælles ansvar for at træffe gode, konstruktive og ansvarlige beslutninger, der skal skabe rammer for DRF’s og ridesportens fortsatte drift og udvikling. I et bestyrelseslokale er der naturligvis plads til at være uenige og diskutere forskellige holdninger og synspunkter. Men det er ikke fordrende for samarbejde og gode konstruktive beslutninger at arbejde med en tilgang, der handler om at stemme omdiskuterede beslutninger, såsom markante ændringer i bestyrelsens forretningsorden, igennem med det snævrest mulige flertal. Vi skal tage et fælles ansvar og ikke drive personlige agendaer igennem på det mindst mulige parlamentariske grundlag.
Jeg har respekt for, at de fire bestyrelsesmedlemmer gerne vil skabe forandringer på nogle områder i DRF. Det vil jeg også gerne. Men vi har voldsomt svært ved at finde fælles ståsted, fordi tilgangen til bestyrelsesarbejdet har været kritik: Kritik af måden, hvorpå vi udarbejder referater fra bestyrelsesmøderne. Kritik af måden, hvorpå vi samarbejder med disciplinudvalgene. Kritik af manglende inddragelse af bestyrelsen i konkrete administrative opgaver osv. Både jeg og den øvrige bestyrelse har lyttet til kritikken, og vi har redegjort for håndteringen af forskellige situationer. Administrationen har orienteret om arbejdet på en lang række områder og udarbejdet faglige og strategiske oplæg til drøftelser og beslutninger i bestyrelsen. Men i kraft af kritikken er bestyrelsen aldrig rigtig nået til det sted, hvor vi kan arbejde politisk og strategisk. Det andet har ganske enkelt fyldt hele vores agenda.
Planlægning og afvikling af bestyrelsesmøder, udarbejdelse af dagsordener og materialer, udarbejdelse af referater og samarbejdet generelt i bestyrelsen kører fuldstændig efter bestyrelsens forretningsorden, som alle medlemmer i øvrigt har underskrevet ved bestyrelsesmødet den 7. maj.
Støtte til World Cup i dressur i Herning
I nogle kommentarer, inkl. det svar, som er kommet fra Charlotte Kjærgaard, Linnea Ericsson-Carey, Henrik Jørgensen og Nathalie Zu Sayn Wittgenstein i dag, bliver det insinueret, at jeg egenhændigt har besluttet at tildele et støttebeløb på 500.000 kr. til en stævnearrangør. Det er ganske enkelt ikke korrekt.
På bestyrelsesmødet den 13. april 2024 bad administrationen bestyrelsen om at træffe beslutning om, hvorvidt World Cup i dressur i Herning skulle fortsætte. DRF havde som reaktion på Operation X-sagen ophørt samarbejdet med Helgstrand Dressage, som var en mangeårig sponsor for World Cup-stævnet i Herning. Det var derfor administrationens indstilling til bestyrelsen, at DRF og ridesporten ikke kunne bære et samarbejde med Helgstrand som sponsor for World Cup-stævnet, og der var derfor behov for at finde en alternativ løsning.
Af det offentligt tilgængelige referat fra bestyrelsesmødet 13. april 2024 fremgår følgende: Bestyrelsen drøftede den forelagte løsning til at sikre afvikling af World Cup i Herning i 2024. Formand og administration vil nu gå i dialog med Dansk Varmblod, Casper Cassøe og Herning kommune med henblik på at indgå en aftale om afviklingen. Bestyrelsen besluttede at indskyde ny kapital i selskabet som forudsætning for at WC’en kan afvikles i 2024.
Bestyrelsen har altså enstemmigt besluttet, at DRF’s formand og direktør skulle indgå en aftale om afviklingen af World Cup i dressur i Herning i 2024, og at der skulle indskydes ny kapital i selskabet.
Og ja, det var en meget svær beslutning. En aflysning af World Cup i 2024 ville betyde, at DRF mistede terminen fremover, hvilket ville få stor betydning for muligheden for fremtidige internationale World Cups og mesterskaber i Danmark. Omvendt har vi også vidst, at et indskud af ny kapital i selskabet ville få stor betydning for vores regnskab for 2024.
I fredags bragte Dansk Ride Forbund en udtalelse af Dan Boyter, hvori han berettede om længere tids udfordringer internt i bestyrelsen i DRF. Læs mere om udtalelsen her.
Efterfølgende var mange nysgerrige på at høre fra den anden part i sagen, og derfor udgav vi i lørdags denne nyhed, der dog ikke bød på mange nye svar.
I går kunne vi så afsløre i en nyhed, at der i bestyrelsen har været uenighed, om Andreas Künnemann skulle fortsætte på posten som formand for springudvalget.
I dag er de fire bestyrelsesmedlemmer, som står i opposition til formand Dan Boyter, næstformand Ditte Bach Sørensen, bestyrelsesmedlem Thomas Vogt Hansen og de to suppleanter Bo Gejl og Jakob Leth, kommet med et modsvar til Dan Boyters udtalelse, som kan læses her.
Nu har Dan Boyter så skrevet det, han kalder en replik, som et modsvar til de fire bestyrelsesmedlemmers udtalelse, og det er den, du er i gang med at læse her.
Mange i ridesporten undrer sig over udfordringerne i bestyrelsen, og derfor dækker vi sagen her på Ridehesten.com i et forsøg på at give jer læsere et overblik. Det forsøger vi at gøre på sagligste vis og lader alle parter komme til orde.
Svære samtaler
Det gør selvfølgelig stort indtryk på mig, når bestyrelsesmedlemmer beskylder mig for at være egenrådig og diktatorisk i min ledelse, eller at jeg udsætter bestyrelsesmedlemmer for pres, personlig chikane, straf-sanktioner og truende retorik. Jeg er ked af, af de har den oplevelse. Men det er slet ikke et billede, jeg kan genkende, og det ligger meget langt fra mine værdier at agere på den måde.
Det har uden tvivl udfordret mig som leder at skulle håndtere så heftig kritik fra start af, at håndtere bestyrelsesmedlemmers habilitetsmæssige udfordringer, brud på bestyrelsens forretningsorden, læk af bestyrelsesmaterialer, mistillid og illoyal adfærd. I min egenskab af formand har jeg været nødt til at tage svære samtaler med nogle medlemmer, både for at agere værn for DRF’s administration, som vi som forbund skal være en ansvarlig arbejdsgiver for, og for at påpege de grove og uacceptable handlinger, som vi er nødt til at sige fra over for. Dialogen er dog altid sket på en ordentlig og respektfuld måde.
Flere bestyrelsesmøder
De fire medlemmer, som har udtrykt mistillid til mig, taler om manglende inddragelse af bestyrelsen i strategiske prioriteringer samt behovet for flere bestyrelsesmøder.
Muligheden for at afholde flere bestyrelsesmøder har vi diskuteret i bestyrelsen. Ifølge forretningsordenen afholder bestyrelsen seks møder om året, heraf et strategiseminar, og i 2024 har DRF’s bestyrelse foreløbig afholdt 6 ordinære bestyrelsesmøder, 2 ekstraordinære bestyrelsesmøder og har planlagt yderligere 2 ordinære bestyrelsesmøder sidst i oktober og november. Vi er altså tæt på det dobbelte antal møder ift. det, som er beskrevet i DRF’s forretningsorden.
Jeg går gerne ind for, at bestyrelsen skal afvikle flere møder, men det væsentlige for bestyrelsens arbejde er, at administrationen, udvalgene og diverse arbejdsgrupper får tid til at arbejde imellem bestyrelsesmøderne. Det er ikke på bestyrelsesmøderne, at vi sagsbehandler, udarbejder faglige og strategiske oplæg eller igangsætter nye tiltag, der ikke er forankret i hverken budget og nuværende strategiske ramme.
Savner udmelding om repræsentantskabsmøde
Til sidst vil jeg endnu engang fastholde, at den rigtige løsning for DRF og ridesporten i den fastlåste og uholdbare situation er at indkalde til ekstraordinært repræsentantskabsmøde. I de fire bestyrelsesmedlemmers svar på min første udtalelse savner jeg et helt konkret svar på, hvorfor de ikke ønsker at tage konsekvensen af den mistillid, de har udtrykt. Jeg vil derfor bare gentage opfordringen til, at de står ved deres ansvar og lader bestyrelsen indkalde til ekstraordinært repræsentantskabsmøde, så repræsentantskabet kan tage stilling til formandsrollen.
Jeg håber på jeres forståelse.
Dan Boyter, formand for Dansk Ride Forbund
23. september 2024