Nyt studie om årsag til forfangenhed

28-11-2023 15:18

Mille Albinus Hjermitslev

Et nyt studie, der har undersøgt årsager til forfangenhed, viser, at tynde heste kan have lige så høj risiko for forfangenhed som heste, der er for tykke 

Copyright Ridehesten.com
Ponyer på fold. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Modsat forventningen, har et studie påvist, at tynde heste kan have lige så høj risiko for at få forfangenhed som heste, der er overvægtige.

Studiet, der er foretaget af den britiske forsker Marine Barnbé i et samarbejde med Spillers, har undersøgt adiponektin (et hormon der kommer fra fedtdepoter) og dets relation til fedme. 

Adiponektin foreskrives at øge sensitiviteten overfor insulin og tidligere studier har vist, at lave blodkoncentrationer af adiponektin øger sandsynligheden for forfangenhed. Lave koncentration har været fundet i tykke heste, men det nye studie påviser, at det også kan findes i tynde heste

Sarah Nelson, produktmanager ved Mars Horsecare, der ejer Spillers, udtaler: 

Studiet har sammen med vores tidligere studier vist, at man ikke kan antage, at bare fordi ens hest eller pony er tynd eller har den rette kropsvægt, har den automatisk lav risiko for forfangenhed. 

Studiet fandt yderligere, at der var signifikante forskelle i adiponektin-niveau mellem ponyer med forskellig kropsbygning. De middel til tunge kropsformer var associerede med høje niveauer, hvilket kunne betyde, at fedme for disse typer er mindre farligt. Der mangler dog yderligere forskning på dette område. 

/ Horse and Hound

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen