Nyt år – ny livsstil?

05-01-2018 11:35

Maria Lerche Mortensen

I går aftes inviterede Hestedoktoren til en hyggelig temaaften, hvor både hestens og rytterens livsstil var på programmet. Her blev emner som fordele ved en veltrænet rytter, stofskiftesygdomme hos hesten samt konsekvenser af disse rundet.

Copyright Ridehesten.com
Charlotte Grøftehauge
Nyheden fortsætter efter annoncen

Som nytårsarrangement inviterede dyrlægeteamet fra Hestedoktoren på Midtsjælland til temaaften med spændende indlæg omhandlende hestens og rytterens livsstil. Allerede kort tid efter arrangementet var blevet offentliggjort var alle pladser optaget. Da arrangementet i går løb af stablen blev det derfor til en hyggelig og lærerig aften for de fremmødte.

Kom sundt fra start i det nye år
Dyrlæge, dyrekiropraktor og kostvejleder Charlotte Grøftehauge startede aftenen med et indlæg om rytterens form, der ikke kun er vigtig for at blive en bedre rytter, men også for at sænke rytterens skadesrisiko.

Med en energibalance imellem energi fra den kost, man spiser, og den energi, man forbruger, kommer man langt. Derfor blev der bl.a. lagt vægt på, hvordan man undgår nogle af de overflødige kalorier. Charlotte fortalte desuden, at i forhold til rytterens styrke er især en stærk core vigtig. Derefter fortalte hun om de udfordringer, der kan være ved at komme i gang med at træne, som fx tidsmangel, indstilling, selvopfattelse og vedholdenhed. Til slut bragte hun ideer til, hvordan udfordringerne kan imødekommes. Fx ved at betragte træningen som et møde, der skal overholdes, at tage børnene med og vigtigst af alt at have en stærk motivationsfaktor – som fx at sænke sygdomsrisiko, øge velvære og livstid og selvfølgelig blive en bedre rytter.

Nyheden fortsætter efter annoncen

EMS og forfangenhed
Hestens sundhed var naturligvis også på programmet. Dyrlæge Lisbeth Boel Brandborg sikrede, at publikum blev klogere på stofskiftesygdommen Equint Metabolisk Syndrom (EMS) der første gang blev beskrevet i starten af 2000. Ved EMS ses fedme hos hesten og en insulindysregulation (således at der konstant er et højt indhold af insulin i blodet og en nedsat følsomhed overfor dette) og forfangenhed. EMS ses især hos nøjsomme heste, der igennem genetik og miljøbetingelser er særligt gode til at udnytte kalorierne optimalt.

Copyright Ridehesten.com
Nanna Luthersson demonstrerer funktionen af lamellerne i hoven

Vores heste var med til at belyse forfangenhed i Danmark
Dyrlæge Nanna Luthersson overtog til sidst med et spændende indlæg, hvor hun bl.a. fremlagde resultater fra et dansk forfangenhedsprojekt af et års varighed, som hun selv har været deltagende i. Her blev 109 forfangne heste og 81 kontrolheste fulgt over en periode på 12 måneder. Af de heste, der fik diagnosen forfangenhed, blev 1/3  aflivet inden for 12 måneder, heraf de fleste inden for de to første måneder. Derudover viste projektet, at størrelsen på hestens spækkam er en indikator på forfangenhed og øget dødelighed.

Derudover blev der lagt fokus på, hvordan overvægtige heste med eller uden stofskiftesygdomme kan blive sundere og mindre udsatte. Aftenens sidste fokuspunkt var, at når der igen begynder at komme højt sukkerindhold i græsset, er det især mængden, højden og arealet af græs, man skal være opmærksom på, da det kan være svært at gennemskue, hvornår på dagen sukkerindholdet i græsset er meget højt. 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner