Nye regler vil gøre det ulovligt at holde hest alene

03-07-2020 13:00

Marie Helene Rigård Rohleder

Fødevarestyrelsen har sendt en ny bekendgørelse i høring, som skal ændre loven om hold af heste. En af de væsentligste ændringer er, at et hestehold skal bestå af mindst to heste

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hos dyreværnsorganisationen Hestens Værn kalder de det et kæmpe skridt for dyrevelfærden i Danmark. 
Fødevarestyrelsen har nemlig sendt en ny bekendtgørelse i høring, der indeholder forslag til ændringer og tilføjelser til dyreværnsloven herunder lov om hold af heste. 

Den væsentligste ændring i forslaget går på "§ 3. Enhver hest skal holdes i et hestehold, der består af mindst to husdyr enten af hestearten eller af æselarten eller af to krydsninger af disse."

Hvis ændringerne bliver vedtaget, vil det betyde, at man ikke længere må holde kun én hest ad gangen.

Læs bekendtgørelsen her. 

Heste født eller købt før ikrafttrædelsesdatoen (som formentlig bliver den 1. januar 2021) kan fortsat holdes alene, indtil hesten enten handles eller dør. 

Der er dermed en lang overgangsordning, og ingen hesteejere bliver kriminaliseret ved ikke straks, at anskaffe sig hest nummer to.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Men det betyder, at vi i Danmark gradvist kommer i mål med, at heste ikke holdes alene. Det har vi arbejdet for i mange år, og det er dejligt for hesten, at det nu indføres. Vi tror på, at hovedparten af hesteejerne, som fremover har to heste vil lukke deres heste ud sammen, og så vil det øge hestevelfærden, når heste kan have kontakt til en artsfælle, siger Julie Fjeldborg, bestyrelsesformand for Hestens Værn. 

Ikke krav om fold sammen
Det bliver dog ikke et krav, at heste skal gå på fold sammen. I bekendtgørelsen, som jo ikke er vedtaget endnu, står der:

Stk. 2. Når plage, der er fra 1 til 2 år gamle, er på fold, skal de på fold sammen med artsfæller.
Stk. 3. Føl og plage skal, indtil de er 1 år gamle, på fold sammen med artsfæller i mindst 2 timer 5 dage om ugen. Dette kan dog fraviges i kortere perioder med træning.
Stk. 4. Stk. 1-3 kan fraviges, hvis veterinære eller ekstreme vejrmæssige forhold taler afgørende herfor.

I starten af året vedtog Folketinget en ny dyrevelfærdslov. Fødevarestyrelsen har derefter udarbejdet 12 bekendtgørelser, som indeholder en række forslag, ændringer og tilføjelser til dyreværnsloven og dækker over mange forskellige dyrearter. Heriblandt heste og lov om hold af heste. Bekendtgørelserne er sendt til høring, og de er derfor ikke  blevet vedtaget endnu. 

Et af formålene med den nye dyrevelfærdslov er at gennemføre en forenkling af lovgivningsstrukturen på dyrevelfærdsområdet. Den nye dyrevelfærdslov forventes at træde i kraft 1. januar 2021. 

Læs bekendtgørelserne her. 

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner