Marie Helene Rigård Rohleder
I starten af februar satte Danmark en milepæl, når det kommer til at være et foregangsland for dyrevelfærd. Danmark er gået fra at have en dyreværnslov til at have en dyrevelfærdslov, hvor vi nu skal til at sikre dyrenes velfærd og ikke kun beskytte dem mod misrøgt og mishandling. Det skriver Dyrenes Beskyttelse, som pointerer, at den væsentligste og mest markante forbedring er, at dyr nu anerkendes for at være sansende væsener.
Men den nye rammelov indeholder også en markant tekst, som vækker opmærksomheden hos den danske hestebranche.
§11, stk. 1: Af lovbemærkningerne fremgår det, at det påtænkes at indføre krav om, at et hestehold skal bestå af mindst to heste, således at hestenes sociale behov sikres.
Jørgen Kold, som er chef for SEGES Heste, bakker op om forslaget.
– Vi er meget positivt indstillet overfor forslaget om, at et hestehold skal bestå af mindst to heste. Heste er flokdyr og trives bedst sammen med andre artsfæller. Vi er nødt til at sende et signal om, at det ikke er optimalt at holde hest alene. Det går imod deres natur, siger Jørgen Kold.
Han fortæller, at tilbage i 2016 foreslog en samlet hestebranche præcis det samme i forbindelse med revideringen af Loven om hold af heste.
Mangler en tidshorisont på forslaget
De fleste ved, at heste er flokdyr og trives bedst, når de er sammen med artsfæller, og det er netop den viden, som vi skal bygge vores lovgivning på, mener Jørgen Kold.
– Det er vigtigt, at vi bygger en dyrevelfærdslov på videnskab og fakta. Vi skal lave loven ud fra viden om dyrenes naturlige behov, siger Jørgen Kold.
Ridehesten.com har forsøgt at få en kommentar fra Fødevareminister Mogens Jensen for at spørge ham om en tidshorisont i forhold til om forslaget skal indgå i en ny lovgivning om hold af heste. Men ministeren er desværre ikke vendt tilbage på vores forespørgsel.
Hos SEGES Heste pointerer man, at hvis forslaget bliver til reel lovgivning, er det vigtigt at få udformet lovteksten uden, at det bliver for bureaukratisk.
– Hvis forslaget bliver til en lov, er det vigtigt, at der bliver mulighed for undtagelser, hvis hesten bliver syg, eller hoppen skal til bedækning og stå alene af den grund, afslutter Jørgen Kold.