Tonya Bille Nielsen
Ridning er en af de mest populære sportsgrene i dansk handicapidræt og henvender sig både til ryttere med fysiske, syns- og udviklingshandicap. Det er samtidig en sport med mange facetter, der stiller store krav til trænernes kompetencer.
Men ét er at træne ikkehandicappede i ridning – noget helt andet er at træne ryttere med forskellige typer handicap. Det kræver yderligere en specialviden, som mange klubber og trænere ikke har. Derfor tilbyder de enten slet ikke pararidning, eller også har de ikke kompetencerne til at hjælpe og udvikle deres pararyttere. Det betyder, at medlemmer falder fra, og talenter går tabt. Dansk Handicap Idræts-Forbund (DHIF) har derfor i samarbejde med Team Danmark udarbejdet en målrettet manual til træning af ryttere med handicap, som skal komme både klubber og ryttere til gavn. Manualen har titlen Træning af pararyttere, og er et tillæg til Dansk Ride Forbunds Aldersrelateret træning i ridning.
- Der findes ikke som sådan træningsmanualer inden for træning af pararyttere, så det arbejde, vores frivillige har lavet, er i høj grad pionerarbejde, siger Lykke Guldbrandt, der som idrætskonsulent i Dansk Handicap Idræts-Forbund har været tovholder på projektet. Hun håber, at manualen bliver taget godt imod ude i klubberne: - Der findes rigtig mange dygtige trænere og klubber rundt om i landet, men der er også klubber, der ikke er rustet til at varetage træning og udvikling af ryttere med handicap. Det håber vi at kunne ændre på nu, og derfor har vi i samarbejde med terapeuter, ryttere og rideinstruktører samt en sparringsgruppe med tilknytning til handicapridesporten forsøgt at give dem et brugbart værktøj.
Og der er i høj grad brug for et materiale som dette, lyder vurderingen fra Kitt Sørensen, der er instruktør på DHIF’s boblehold i ridning: - Træning af pararyttere er et virkelig godt redskab til at give både trænere og ryttere input til at forbedre hesten og den fysiske træning af rytteren. Det er en stor hjælp i det daglige, at der nu findes en manual, hvor denne specialviden er samlet.
Begejstring i Dansk Ride Forbund
I Dansk Ride Forbund er man også begejstret over den nye manual, der udgives som et tillæg til forbundets eget aldersrelaterede træningskoncept.
- Det er rigtig glædeligt, at vores undervisere og klubber nu kan få inspiration og viden til undervisningen af ryttere med handicap. Mange af vores klubber engagerer sig i at give ryttere med handicap oplevelser og udvikling på hesteryg, og vi ser også en voksende talentmasse i sporten. Jeg er sikker på, at DHIF’s udgivelse af tillægget til vores ATK vil blive et stærkt værktøj for både klubundervisning og talentudviklingen, siger Jens-Erik Majlund, generalsekretær i Dansk Ride Forbund.
Inspiration til den daglige træning
Træning af pararyttere indeholder en bred palette af gode råd, informationer omkring handicap, hjælpemidler, konkrete træningsforslag, klassifikation og andre relevante informationer i forbindelse med træning af ryttere med fysiske, syns- eller udviklingshandicap. Den henvender sig til alle, der arbejder med eller er omkring handicapridning og paradressur. Da det ikke ville være muligt at lave en træningsmanual, hvor man giver specifikke træningsanbefalinger for hver enkelt handicapgruppe, er formålet med manualen snarere at give inspiration med forskellige eksempler, så trænerne opfordres til at ”tænke ud af boksen” og finde kreative vinkler at angribe træningen på.
DHIF har lavet en tilsvarende manual inden for svømning og arbejder nu på lignende tiltag inden for bordtennis, skydning og atletik.
Fakta
Baggrunden for de Aldersrelaterede Trænings Koncepter (ATK) udspringer af ”Lov om Eliteidræt (2004)”, hvor Team Danmark er forpligtet til at sikre en forsvarlig udvikling af eliteidrætsudøvere – fysisk, personligt og socialt – og at varetage talentrekruttering og -udvikling. Man ønsker med koncepterne at rådgive trænere, aktive, forældre og ledere om træning af børn og unge. Dansk Handicap Idræts-Forbund har indgået en aftale med Team Danmark om udarbejdelse af tillæg til de aldersrelaterede træningskoncepter i fem idrætter: Svømning, Ridning, Bordtennis, Skydning og Atletik. Tillæggene henviser til ATK’erne fra specialforbundene og beskriver alene delen omkring træning af atleter med handicap.
Træning af pararyttere kan downloades Dansk Handicap Idræts-Forbunds hjemmeside:http://dhif.dk/udgivelser/default.asp?action=visudgivelser&udgivelserid=2
Træning af pararyttere kan også rekvireres i papirudgave. Pris: kr. 50,- pr. stk + forsendelse. Bestilling kan ske til Marina Pedersen McDowell på mail: mrp@dhif.dk eller på telefon 5159 7273. Ved bestilling angiv venligst Klubnavn/kommune, navn/navn på klubbens kasserer, faktureringsadresse, postnr., by og evt. mobilnr.