Trine Askjær-Jørgensen
I går kunne du her på Ridehesten.com læse om, den nye EU-forordning, som trådte i kraft i fredags den 28. januar, og hvilke problemer denne byder på for dyrlæger, hesteejere og ikke mindst den enkelte hest, der har brug for behandling.
I en underskriftindsamling, som i går allerede havde 16.000 underskrifter, gør en gruppe dyrlæger opmærksom på problemerne med den nye EU-forordning.
Indtil den 28. januar har dyrlæger nemlig kunne tilpasse behandlingen til det enkelte dyr, men fremadrettet hedder det sig, at dyrlægen skal behandle nøjagtigt efter producentens angivelser og ikke længere kan tilpasse behandlingens længde eller dosis efter det enkelte sygdomstilfælde.
For Nanna Johansen og hendes lille pony Samba på 17 år kan dette have fatale konsekvenser. Samba lider nemlig af PPID, som er stofskiftesygdom, og af den grund får hun en kvart pille stofskiftemedicin hver morgen.
Nanna Johansen fortæller: – På indlægssedlen står der, at ponyer på 200 kg skal have en halv pille om dagen. Hvis Samba skulle øges til dobbelt dosis, ville det kunne betyde en stor forringelse af hendes livskvalitet. Lige nu løber hun rundt på folden og giver gerne ride- eller køreture i skoven, men hvis dosisen bliver øget, øges risikoen for bivirkninger også.
Nanna har prøvet, hvad der sker, hvis Samba får en halv pille om dagen, fordi det gjorde hun i starten, indtil dyrlægen og Nanna i samråd fandt den rette dosis.
– En halv pille dagligt betyder, at Samba stopper med at spise sin mad, bliver trist og bare står og hænger, beretter Nanna og fortsætter: – Det vil jeg simpelthen ikke udsætte min elskede, lille pony for. Nu er hun velmedicineret og har det godt, men med den nye EU-forordning kan hun komme til at få det rigtig dårligt igen.
På grund af Sambas PPID-diagnose er hun også i øget risiko for at udvikle forfangenhed, og det gjorde hun netop sidste år, hvorfor hun fik en del smertestillende og stod på boks i lang tid.
– Dyrlægen udskrev mere smertestillende flere gange, for det havde Samba brug for. Men med den nye forordning vil dyrlægen skulle tilse Samba hver 5. dag for at udskrive mere smertestillende. Det vil stille mig med en dyrlægeregning, som jeg ikke har mulighed for at betale. Dét eller forkert dosis medicin og dermed flere bivirkninger kan betyde, at jeg må sige farvel til min elskede pony, slutter Nanna Johansen.