Noget for alle hestefolk i Herning

11-01-2024 12:01

Når Dansk Varmblod åbner dørene til MCH Messecenter Herning og den årlige Hingstekåring med meget mere, er det til et vel gennemtænkt program, som byder på store oplevelser for alle

Copyright Ridehesten.com
Stemning fra sidste års gallashow: Victoria Vallentin og UVM-guldvinder Lyngbjergs St. Paris. Foto: Ridehesten.com/Maria Lerche Mortensen

Det er et stort, og meget kompliceret puslespil, at sammensætte en tidsplan til Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning. Der er mange hensyn, som skal tages, ikke mindst til hestene og til publikum, men igen i år er der skabt et program, som gør hver eneste af de fem dage med hingstekåring, unghestechampionat, internationale spring- og dressurklasser med meget mere til en oplevelse for alle. 

Når Dansk Varmblod byder den først hest ind på banen til årets Hingstekåring fra den 6. – 10. marts er det den 44. udgave af hingstekåringen, som venter. Eventet har været gennem en stor udvikling, og har udviklet sig til det største event af sin art i Europa. Avl og sport kombineres over frem dages aktiviteter fra morgen til aften, og foruden avl og sport krydres eventet med to fantastiske gallashows fredag og lørdag aften, og en gigantisk udstyrsmesse, Hest & Rytter.

Kendt program og nye tanker
Selvom det i 2024 bliver den 44. udgave af Hingstekåringen, så har afviklingen fulgt en rød tråd gennem alle år. I 2023 besluttede arrangørerne at det var tid til at dykke dybere ned i fordelingen af avl og sport, for at sikre, at publikum kan få så stor og god en oplevelse som muligt.

Tre opvisningshaller fordelt på Jyske Bank Boxen, KRAFFT Arena M og Dansk Hesteforsikring Arena E danner rammen om kåring, show og sport, mens Hest & Rytter messen fordeler sig over fem store messehaller. Sidste år oplevede arrangørerne, at der til tider var mere end fuld hus inde i Arena E, og derfor bliver der i år plads til flere publikummer. 

Avlen er disciplinopdelt og det er publikum til dels også, derfor er der, hvor det overhovedet har været muligt, forsøgt ikke at lave sammenfald mellem KRAFFT Arena M og Jyske Bank Boxen, forstået sådan, at går der en stor springklasse inde i Boxen, er der dressur eller andet inde i Arena M. 

Med 5-stjernet og 3-stjernet dressur, international 3- og 1-stjernet springning samt klasser for unge ryttere og unge heste samt Unghestechampionat i begge discipliner, har det været noget af en opgave at pusle programmet på plads, men den er lykkedes for Christian Holm og Casper Cassøe Krüth, der i samråd med Avlsledelsen ændrede på afviklingen af Hingstekåringen i 2023, hvilket var en succes, som fastholdes i år.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Hingstekåring
Som vanligt åbner hingstekåringen torsdag med bedømmelse af hingstene på fast bund, inde i Dansk Hesteforsikring Arena E. Samme dag afsluttes kåringsforløbet for de 4-års og ældre dressurhingste, og de ældre springhingste til kåring, mens de 4-årige springheste skal springe endnu engang under rytter, som et led i deres kåringsforløb. Der sker fredag. Grunden til, at kåringen af de ældre hingste afklares så tidligt under eventet, er den simple, at hingsten så kan indgå i de populære præsentationsklasser de følgende dage. 

De 3-årige springhingste går deres første løsspringning lørdag, og den anden søndag, hvorefter der er frasortering. Det betyder, at spændingen om kåringsresultatet fastholdes til søndag. Det samme gælder også for de 3-årige dressurhingste, som bliver vist løse for publikum og dommere i Boxen søndag middag, med efterfølgende frasortering. Og så slutter hele den festlige kåringseftermiddag med uddeling af Hestens Værns Mønstringsmedalje og hædring af Årets Hingst.

– Vi har igen i år holdt billetpriserne ned søndag, og sammensat et spændende program, så vi håber på, at mange vil være med til at fejre hingstene og deres avlere søndag, udtaler Casper Cassøe Krüth, der er direktør for DV Event.

/DV Event

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner