Nervepirrende svensk afslutning

01-08-2024 14:07

Mille Albinus Hjermitslev

De første ryttere har været på banen ved dette års OL i springning i holdkonkurrencen, hvor de ti finalehold skal findes. Her på siden kan du løbende følge med i dagens klasse og få inputs fra Ridehestens OL-springekspert Lars Bak Andersen

Copyright Ridehesten.com
Henrik von Eckermann og King Edward leverede første fejlfrie runde til Sverige. Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Som den sidste af de tre ridesportsdiscipliner lyder startskuddet i dag ved den første konkurrence i ridebanespringning på det olympiske stadion i Versailles. 20 hold dyster i dag om at blive blandt de ti bedste hold, der kvalificerer sig til morgendagens holdfinale. Det betyder også, at vi først får den danske rytter, Andreas Schou, at se i starten af næste uge, hvor den individuelle konkurrence finder sted. 

Følg løbende med i dagens holdkonkurrence og få inputs fra Ridehestens OL-springekspert Lars Bak Andersen nedenfor.

Det samlede resultat af kvalifikationen til holdfinalen i springning.

Copyright Ridehesten.com
Julien Epaillard og Dubai du Cedre. Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret klokken 14.06

Konkurrencen er færdig, og der er nu sat navne på de ti hold, der er videre til finalen i morgen. 

Fakta
Finaleholdene ved OL i Paris
  • Tyskland
  • USA
  • Storbritannien
  • Belgien
  • Holland
  • Irland
  • Frankrig
  • Sverige
  • Israel
  • Mexico

Opdateret klokken 13.55

Brasilien udgår af konkurrencen. Holdets første rytter Pedro Veniss blev elimineret efter at have redet, og derfor har deres sidste rytter Rodrigo Pessoa også trukket sig. Holdet havde ellers haft to gode runder. Hvad der konkret skyldes elimineringen vides ikke på nuværende tidspunkt. 

Opdateret klokken 13.47

Richard Vogel leverede den tredje tyske, fejlfrie runde og sendte Tyskland direkte i finalen med det bedste resultat af alle. 

Opdateret klokken 13.32

Sidste franske rytter Julien Epaillard og Dubai du Cedre e. Baloubet du Rouet/ Diamant de Semilly sikrede hjemmebaneholdet en finaleplads med en fejlfri runde. Holdet havde ikke haft den bedste start, da de måtte udskifte Kevin Staut efter hans hest ikke blev godkendt i vettjek, og deres første rytter Simon Delestre fik otte fejl.

Copyright Ridehesten.com
Peder Fredricson og Catch me Not S på den mur, der i første omgang gav problemer. Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret klokken 13.27

Nervepirrende scener i Paris! Det svenske hold så stensikre sikre ud, men Peder Fredricson og den 18-årige Catch me Not S e. Cardento/ Ramiro's Son havde en atypisk runde med en del fejl. En misforståelse og en bom gav ekvipagen 17 fejl, hvoraf ni er tidsfejl. Holdet er dog stadigvæk videre i finalen i morgen, hvor fejlene nulstilles. Dermed er intet tabt, og medaljehåbet stadig i live for det svenske hold.  

Opdateret klokken 13.25

Martin Fuchs red med fire fejl, hvilket gav Schweiz samlet 24 fejl. Om det er nok til at sikre finalepladsen vides ikke endnu.

Copyright Ridehesten.com
Kim Emmen og Imagine. Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret klokken 13.03

Alle hold har nu kun en enkelt rytter tilbage, og konkurrencen begynder at spidse til. I alt har fire hold samlet nul fejl. Udover de nævnte hold Sverige, Tyskland og USA red de to hollandske ryttere: Maikel van der Vleuten og Kim Emmen også begge fejlfrit. 

Tre hold har samlet fire fejl: Storbritannien, Irland og Belgien, og de ligger dermed også lunt i svinget. 

Mexico, det franske hjemmebanehold og Spanien holder sig lige akkurat indenfor top-10 og dermed blandt finalepladserne. Spanien har samlet 13 fejl, da en rytter fik en tidsfejl, der kan ende med at blive dyr, hvis de skulle blive skubbet ud af finalerækkerne. 

Det betyder også, at Schweiz (overraskende) ligger nummer 12 og derfor udenfor finalepladserne. Alt kan dog ske i den sidste og afgørende runde.

Opdateret klokken 12.42

USA’s reserve leverede en fejlfri runde og gav det amerikanske hold samlet nul fejl. 

Der har i sidste øjeblik været en udskiftning på det amerikanske hold. USA's anden rytter skulle have været Kent Farrington, men han måtte blive udskiftet af Karl Cook og Caracole de la Roque e. Zandor Z/ Kannan*gfe. Det var dog intet problem, for ekvipagen red fejlfrit. Det samme gjorde holdets første rytter Laura Kraut

Opdateret klokken 12.38

Nyheden fortsætter efter annoncen

Tyskerne gjorde det svenske hold kunsten efter og satte også to fejlfrie runder på resultattavlen. Det er Christian Kukuk og Philipp Weishaupt, der sørgede for to fejlfrie runder og en delt føring til Tyskland. Deres sidste rytter er Richard Vogel.

Copyright Ridehesten.com
Daniel Coyle og Legacy. Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret klokken 12.27

Daniel Coyle og Legacy e. Chippendale Z/ Bon Ami red fejlfrit for Irland, og efter de to første ryttere har Irland nu samlet fire fejl. Irland er en af Bak Andersens spåede medaljefavoritter, og holdet har da også fået en god start. 

Opdateret klokken 12.22

Rolf-Göran Bengtsson og Zuccero HV e. VDL Zirocco Blue/ Caretino 2 leverede den anden fejlfrie runde for Sverige. De regerende mestre ser endnu engang stærke ud, og er det første hold, der kan notere sig to fejlfrie runder. Kan Peder Fredricson gøre de første to ryttere kunsten efter, er finalen sikret. 

Opdateret klokken 12.19

Schweiz' finalechancer hænger i en tynd tråd efter deres anden rytter Pius Schwizer fik 12 fejl.

Opdateret klokken 12.10

Spanske Sergio Alvarez Moya red en god runde med fire fejl på den velspringende Dansk Varmblodsvallak Puma HS e. Untouchable/ Party Dance (opdr. Aino Moos Horses).

Copyright Ridehesten.com
Ben Maher og Dallas Vegas Batilly. Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret klokken 11:57

Alle 20 hold har nu haft deres første rytter på banen. Syv ryttere fra følgende nationer har redet fejlfrit; USA, Sverige, Tyskland, Storbritannien, Brasilien, Holland og Belgien. Blandt andet red den regerende olympiske mester fra Tokyo, Ben Maher, fejlfrit. Dette på trods af, at briten red på sin reservehest Dallas Vegas Batilly i stedet for Point Break. Det samme gjorde belgiske Gilles ThomasErmitage Kalone e. Catoki/ Kannan. En avlshingst, som Lars Bak Andersen fremhæver som særdeles spændene. 

Opdateret klokken 11:16

De svenske olympiske og verdensmestre får en drømmestart! Henrik von Eckermann og King Edward e. Edward/ Feo leverede første fejlfrie runde for Sverige. Sveriges stærke kort Eckermann er nummer et på verdensranglisten og regerende verdensmester. Ekvipagen ser også ud til at være i topform ved dette OL. 

Opdateret klokken 11:12

Den regerende europamester og altid sikre Steve Guerdat og Dynamix de Belheme e. Snaike de Blondel/ Cornet Obolensky får overraskende otte fejl og giver medaljefavoritterne fra Schweiz en lunken start. 

Copyright Ridehesten.com
Rolf-Göran Bengtsson og Zuccero HV sikrer Sveriges deres anden fejlfrie runde i dag. Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Formatet kan være en fordel for Schou
Ridehestens OL-springekspert Lars Bak Andersen fortæller, at det kan være en fordel for Schou, at han modsat holdrytterne ikke har redet to runder inden den individuelle konkurrence: 

Det kan godt være lidt en fordel med en frisk hest. De andre heste har omvendt sprunget sig ind på banen, højden og stadionet i holdkonkurrencen, og de har også to hviledage bagefter. Alligevel kan det umiddelbart være en fordel at komme med en frisk hest til den individuelle klasse.  

Der bliver dog meget andet at følge med i, når de første springryttere i dag rider på banen, selvom der ikke er dansk deltagelse. Lars Bak Andersen, fortæller, hvad og hvilke hold han særligt holder øje med i dagens konkurrence. 

– Jeg tror helt sikkert, at de stærke favorithold går efter at få nogle gode, sikre runder og springe dem godt i gang i dag – men uden at gøre alt for at ride fejlfrit

Man får helt sikkert et billede af, hvem der ser stærkest ud, og hvem der er favoritter i morgen. På forhånd er en af mine favoritter Irland, der har været meget konstante og forberedt sig godt frem mod OL. Det bliver også spændende at følge vores naboer fra Sverige; Peder Fredricson med en lidt ældre hest og Rolf-Göran med en spændene avlshingst. 

Det er Zuccero HV e. VDL Zirocco Blue/ Caretino 2, som Rolf-Göran rider på. 

Som sin sidste medaljefavorit nævner Lars Bak Schweiz og derudover Tyskland, England, Frankrig og USA, som favoritter til at gå videre til morgendagens finale. 

Fakta
Holdkonkurrencen i ridebanespringning
  • Holdkvalifikationen finder sted torsdag den 1. august og er åben for 20 hold med hver tre ryttere
  • Holdresultatet afgøres ved at samle de fejl og den tid, som alle tre holdmedlemmer har pådraget sig. Ekvipager, der ikke kommer til start eller trækker sig fra start bliver diskvalificeret og får ikke tildelt et resultat. Deres hold vil blive placeret ift. det kombinerede resultat af de tilbageværende to holdmedlemmer. Hold med tre resultater vil blive placeret foran dem med to.
  • De bedste ti hold, inklusive dem, der ligger lige på tiendepladsen, kvalificerer sig tilholdfinalen
  • Holdfinalen finder sted den 2. august, hvor alle holdene starter med nul fejl. Det bliver endnu en tidspringning med en omspringning om førstepladsen i tilfælde af, at de bedst placerede står lige. Startrækkefølgen vil være i omvendt rækkefølge i forhold til den førsteholdkonkurrence. Diskvalifikation af et holdmedlem vil resultere i diskvalifikation for det pågældende hold.
Fold up
Copyright Ridehesten.com
Gilles Thomas på Ermitage Kalone. Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Alle tre resultater tæller
Som ved sidste OL i Tokyo har hvert hold kun tre ryttere til start, hvilket betyder at ethvert resultat og enhver fejl tæller. Om formatet kommenterer Bak Andersen: 

– Det gør det meget spændende, fordi alle tre resultater tæller. Det er sådan i ridebanespringning, at én lille ting kan ske, og så er hele holdet diskvalificeret. Det så vi også ske for et par hold i military. Jeg foretrækker stadigvæk, at der er fire ryttere på et hold; det er mest fair, fordi der så hurtigt sker noget. Men selvfølgelig er det meget spændende for publikum, at der kun er de tre ryttere på holdet. 

Fakta
Lars Bak Andersen
  • Professionel dansk springrytter
  • Bosat i Elmshorn i Tyskland
  • Driver sin egen salgs- og konkurrencestald
  • Deltog i 2022 ved VM i Herning på Carl-Heinz B og var i år med på DRF’s OL longlist i springning
  • Søn af berider Vibeke Degn Andersen og banebygger og springtræner Bo Bak Andersen
  • Har tidligere blandt andet været ansat som rytter hos Stutteri Ask, hos Holstenerforundet og hos Sören von Rönne
Fold up
Copyright Ridehesten.com
Ridehestens OL-springekspert Lars Bak Andersen. Foto: Ridehesten.com/Annika Knudsen Lorentsen
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner